AMERIKANCI ŽELE DA MENJAJU SISTEM: Nema smisla da Nadal bude treći nosilac u Parizu!

Novosti online

27. 05. 2021. u 15:50

POZNATI američki sportski portal „Sports ilustrejted“ bavio se pitanjem rangiranja na Rolan Garosu, te ukazao na problem „prepisivanja“ sa ATP liste umesto posmatranja prethodnog uspeha tenisera.

АМЕРИКАНЦИ ЖЕЛЕ ДА МЕЊАЈУ СИСТЕМ: Нема смисла да Надал буде трећи носилац у Паризу!

FOTO: AP

Novinar Džon Verthajm ukazao je na problem koji bi za najtrofejnijeg šampiona francuskog Gren slema, Rafaela Nadala, mogla da predstavlja činjenica da će se ove godine naći na mestu trećeg nosioca, što podrazumeva da bi sa Novakom Đokovićem mogao da se sastane u polufinalu.

Na pitanje ima li šanse da Nadal bude drugi nosilac na Rolan Garosu s obzirom na to da je Danil Medvedev rangiran na toj poziciji ATP liste ali su male šanse da „dogura“ do druge nedelje u Parizu, Verthajm naglašava da se Francuska federacija složila da ostane verna rang listi, ali da to ne bi trebalo da bude slučaj.

- Ali u nekom trenutku bi trebalo da prevlada zdrav razum, zar ne? Trinaestostruki šampion (Rolan Garosa, prim.aut), koji prošle godine nije izgubio nijedan set u sedam odigranih mečeva, postavljen je za trećeg nosioca. A momak koji je iznad njega (Medvedev) nikada nije osvojio meč u Parizu, i ima skor od 11/20 pobeda na šljaci tokom čitave karijere. Niko nema koristi od ovoga. Ni Nadal, ni Đoković koji bi mogao da se sastane sa velikim rivalom u polufinalu. Koristi nema ni turnir. Kao ni integritet rangiranja, tvrdi Amerikanac.

Verthajm navodi da veruje da ni sam Medvedev ne bi imao ništa protiv da Španac zaume njegovo mesto u žrebu za francuski Grend slem, s obzirom na njegovu frustraciju igranja tenisa na šljaci i slabim rezultatima na ovoj podlozi.

- Ne želim da budem ovde. Geri, molim te, kazni me, izbaci me, to bi bilo bolje za sve. Trudim se, ali šta da radim?, rekao je Rus tokom duela sa Aslanom Karacevim u drugom kolu turnira u Rimu.

U prilog stavu da „kralj šljake“ ne bi trebalo da bude rangiran ispod Medvedeva pomenuta je i činjenica da je nedavno osvojio svoju desetu titulu u Rimu, te da bi Nadal svake godine trebalo automatski da bude postavljen za prvog nosioca na Rolan Garosu.

- Nije problem u ATP rang listi, već u „sistemu“ rangiranja na turniru, koji nije nikakav sistem, već prepisivanje rangiranja. Radi se o dve stvari. Prva je da pozivamo na subjektivnost, ali odstupanje od sistema rangiranja i omogućavanje pristrasnosti takođe može biti problematično (Vimbldonova formula sadrži inherentne pristrasnosti). Drugo, ovde se radi o filozofskom pitanju. Da li bi rangiranje trebalo da bude unapred poznato, ili bi trebalo da budu rezultat prethodnog uspeha?, pita se američki novinar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024