SKANDAL! MOK NE PRIZNAJE LUKAŠENKA: Belorusija ne može na Igre u Tokiju

Novosti online

08. 03. 2021. u 21:29

Međunarodni olimpijski komitet (MOK)saopštio je danas da ne priznaje Viktora Lukašenka, sina beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, za novog predsednika Olimpijskog komiteta te zemlje, što znači da Belorusija neće moći da se takmiči na Olimpijskim igrama u Tokiju koje treba da budu održane ovog leta.

СКАНДАЛ! МОК НЕ ПРИЗНАЈЕ ЛУКАШЕНКА: Белорусија не може на Игре у Токију

Foto: EPA

U saopštenju se precizira da to što MOK ne priznaje Lukašenka za predsednika znači da na snazi ostaje izuzeće Belorusije iz svih aktovnosti te organizacije, uključujući Olimpijske igre, prenosi agencija Tass.

Viktor Lukašenko izabran je krajem februara za predsednika Olimpijskog komiteta, iako je MOK suspendovao i njega i njegovog oca i zabranio im učešće na Olimpijadi u Tokiju.

Aleksandar Lukašenko je bio na čelu nacionalnog Olimpijskog komiteta 23 godine, a njegov sin Viktor je do sada bio potpredsednik.

MOK je u decembru prošle godine suspendovao i oca i sina uz obrazloženje da nisu zaštitili sportiste koji su učestvovali u protestima u toj zemlji od diskriminacije.

Protesti u Belorusiji izbili su nakon predsedničkih izbora u avgustu, na kojima je Lukašenko osovojio šesti mandat.

Opozicija i zapadne zemlje tvrde da su izbori bili neregularni, dok zvanični Minsk to negira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (4)

prellee

08.03.2021. 21:38

Šta radi politika sa Zapada. I sport su uvezali u političke igre. Samo stavaraju haos u Bjelorusiji i neprijatelje sistema, samo da nametnu svoju volju, lidere koji će voditi interes Zapadnih zemalja a ne Bjelorusa. Sport postao oružje u funkcija smjene vlasti. Žalosna uloga MOK.

Vasa

08.03.2021. 22:17

Срамота, ко то себи даје за право да забрањује некоме да се такмичи под својом заставом и прославља победу уз своју химну? Батина увек има два краја.

Lola

09.03.2021. 23:06

Eto razloga da se i OI ukinu, izgubili su svrhu postojanja. Pa valjda za sport, muziku...umetnost, ne treba da postoje granice. Pa samo da podsetim: kada su se u starom veku u Grckoj odrzavale ove olim. igre, ratovi bi prestajali, a bili bi nastavljeni tek nakon zavrsetka olimp. igara. Olimpijske igre su bile period i simbol mira. A sta ovi danas rade?!...