ODBOJKA ZATVOREN SPORT: Igor Kolaković zalaže se da FIVB promenili prvilo druge lopte

S. K.

22. 01. 2021. u 16:22

NEKADAŠNjI selektor odbojkaša Srbije i Irana, danas trener poljskog Alurona, Igor Kolaković zalaže se da FIVB promeni pravilo druge lopte. Slavni stručnjak je na svojoj Fejsbuk stranici objasnio zašto se zalaže sa promene, jer želi da odbojka bude jasna svima.

ОДБОЈКА ЗАТВОРЕН СПОРТ: Игор Колаковић залаже се да ФИВБ променили првило друге лопте

Foto: Ilustracija

- Odbojka je odavno zatvoren sport, kao i gimnastika. Razumeli su je samo oni koji su je igrali, zbog kompleksnih pravila, prvenstveno u tehničkom smislu. Puno pravila promenjeno je kako bi se odbojka približila gledaocima i mladima, ali već duže vreme nema promena koje poboljšavaju igru i produžuju akciju, što je svakako cilj, pogotovo u muškoj odbojci - piše Kolaković.

Iskusni stručnjak podseća da je revoluciju donela promena pravila da se poen osvaja iz svake akcije, tako da nije bila više dosadna...

- I dan danas postoji mnoga pravila koja su zrela za promenu. Neka od trenutnih pravila guše odbojku. Jedno pravilo samo peče oči. Igra se na drugu loptu. Ovo pravilo je vrlo iritantno i predmet je konstantnog razgovora na utakmicama između trenera, igrača i sudija.

Mnogo mi smeta kada sudija odluči za tehnički faul drugu loptu. Danas pravila dozvoljavaju da se lopta igra sa svim delovima tela, da se prva igra igrana lopta toleriše u tehničkom smislu, ali ne vidim razlog zašto pravilo za drugu igranu loptu ne treba menjati.

Dugo sam tolerisao igranje druge lopte na treningu kada treniramo situacije od 6 do 6. Prosto mi je žao što na ovaj način prekidam, često, fenomenalnu akciju. Stalno ponavljam igračima da smo avangarda i da će se ovo pravilo sigurno promeniti, jer je nelogično, ali predugo traje....

Sudije u odbojci danas ne mogu imati mnogo utecaja na rezultat zbog korištenja čelendža, ali bismo im trebali olakšati posao ukidanjem bilo koje tehnički faul lopte. Nemaju sve sudije isti kriterij za ovu situaciju i njihove odluke izazivaju zbunjenost među igračima i gledaocima i mnogo puta mogu utiču na konačni ishod. I ne krivim ih, samo pokušavaju slediti pravilo. Po meni nelogično pravilo.

Odbojka bi trebala biti razumljiva za sve posmatrače, uključujući moju staru tetku koja gleda utakmicu zbog mene, a još razumnije za sve koji žele igrati za svoje uživanje i privući ih jednostavnim pravilima da budu deo velike odbojkaške porodice kao rekreativci, navijači ili budući igrači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega