KOLIKO ZARAĐUJU SUDIJE? Vrti se u glavi od cifara i silnih nula koje stoje iza jedinica, dvojki ili trojki...

N.I. - S. K.

17. 01. 2021. u 13:42

POSLEDNjIH godina smo se siti načitali priča o tome kolike silne milione zarađuju neke od najvećih sportskih zvezda. Od golfera, preko košarkaša, fudbalera, tenisera, pa do vozača Formule 1. Vrti nam se u glavi od cifara i silnih nula koje stoje iza jedinica, dvojki ili trojki...

КОЛИКО ЗАРАЂУЈУ СУДИЈЕ? Врти се у глави од цифара и силних нула које стоје иза јединица, двојки или тројки...

EPA/NUNO VEIGA

Međutim, nisu samo igrači na terenu jedini akteri mečeva. Ima i onih koji sa njima dele isti prostor na travi i parketu, ili sede u udobnim stolicama pokraj terena ili bazena. Ovo je priča o sportskim sudijama i njihovim zaradama u Srbiji ili van granica naše zemlje. Ovo je priča o tome kako su dnevnice u različitim sportovima takve, kao da ih nekome dele majka, a nekome maćeha!

Krenimo od manje popularnih sportova. Znate li da odbojkaške sudije u domaćoj Superligi zarađuju 8.500 dinara po meču, a njihove kolege, linijski arbitri tek po 1.700 dinara. Na međunarodnim takmičenjima dnevnica je sto evra (po danu), a pošto najčešće provedu i tri dana u putu, plaćeni su im i prevoz i smeštaj.

Vaterpolo sudije zarađuju 10.000 u domaćoj Superligi, 5.600 dinara u Prvoj A, a 4.000 u Prvoj B ligi. Kada sude regionalnu ligu, taksa je sto evra za glavne arbitre, a gol-sudije imaju po 20 evra. Kada se ide na veće međunarodne mečeve, taksa je takođe sto evra, ali uz plaćen put i smeštaj.

U košarci stvari stoje malo bolje. Evroligaške sudije mogu da zarade i do 1.000 evra po meču, uz plaćene troškove puta i smeštaja. U Evrokupu je taj iznos oko 800, a u Jadranskoj ligi do 500 evra.

U fudbalu, kao ubedljivo najpopularnijem sportu stvari stoje mnogo bolje. Najbolji primer je suđenje Lige šampiona i odmah treba pojasniti da u fudbalu postoje jasno rangirane sudije po kvalitetu. Tako oni najbolji glavni arbitri mogu da zarade između 4.500 i 5.000 evra po jednom meču, uz sve plaćene troškove smeštaja i prevoza. Pomoćnici zarađuju na mečevima LŠ između 1.800 i 2.500 evra.

U domaćoj Superligi takse takođe nisu loše. Glavni sudija po meču u domaćoj eliti zaradi 54.000 dinara, a pomoćnici 33.000 dinara i samo pokrivaju troškove svog prevoza ili eventualnog smeštaja. U rangu niže, u Prvoj ligi Srbije glavni arbitri zarađuju 33.000, a pomoćnici 22.000 dinara.

Kada sledeći put čujete koliko zarađuju Ronaldo, Mesi, Nadal, Lebron Džejms ili neka druga velika sportska zvezda, setite se priče o sportskim sudijama jer su oni u stvari jedini ljudi bez kojih ne može da počne nijedna utakmica na ovom svetu!

IZ STOLICE DO PUNOG DžEPA

TENISKE sudije, udobno smešteni u svoje stolice pored terena, imaju takođe različite zarade. Najbolji arbitri zarađuju 1.500 evra po "običnom" ATP meču, a na grend slem turnirima imaju naknadu od 5.000 evra, uz plaćen put i smeštaj. Ovo su takse za suđenje muškarcima.

Za ženske mečeve je taksa 750 evra, a za grend slem turnire 1.500 evra po meču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije