NIKO NEMA ČAROBNI ŠTAPIĆ: Trofejni Boris Rojević za "Novosti" o izazovima na klupi rukometaša Srbije

S. B.

03. 03. 2024. u 13:30

PROCES povratka srpskog rukometa na igre i rezultate naših nekadašnjih velikana i staze stare slave, biće veoma težak a s obzirom na to da tajna formula ne postoji, recept je maksimalna posvećenost i rad, rad i samo rad.

НИКО НЕМА ЧАРОБНИ ШТАПИЋ: Трофејни Борис Ројевић за Новости о изазовима на клупи рукометаша Србије

S.B.

To je poruka mladog, uspešnog stručnjaka, Borisa Rojevića (44), trofejnog trenera šampiona Srbije, novoimenovanog selektora orlova, koji naglašava da takav pristup donosi boljitak.

- Poruka je i da, od svega toga, nećemo odustati- kaže u razgovoru za „Novosti“ Rojević.- Suvišno je govoriti da će biti teško i ako se podmladi reprezentacija za ceo ciklus, tim pre što imamo malo vrhunskih igrača i potrebno je da proširimo bazu. Recimo samo da na svetske smotre idemo po medalju, a završimo na 19. mestu. Kvalitet nam nedostaje i trebalo bi da to shvatimo i prionemo na posao da ga napravimo.

Za to je, kako Rojević ističe, neophodno ozbiljno pristupiti i raditi, od selekcije u klubovima pa do reprezentacije.

- Problem svih naših klubova je što igrači igraju u jednom pravcu. Velika očekivanja od naše reprezentacije su nerealna a na taj način se stavlja još veće breme na igrače. Ne znam na osnovu čega, kada nismo u „Top 10“ već 12 godina. Kako je bilo pre, to ne računamo. Sada imamo četvoricu- petoricu vrhunskih igrača. Od kada smo Srbija, malo uspeha imamo i nismo velesila. Potrebno je puno da radimo.

Podatak da samo četiri odsto dečaka u Srbiji trenira rukomet u školi je, što Rojević naglašava, zabrinjavajuć.

- Trebalo bi da krenemo od baze, da dođemo do kvantiteta koji donosi i kvalitet. Tu je potrebna i pomoć države, škola rukometa… jer niko od nas nema čarobni štapić.

Prva akcija novog srpskog selektora je dvomeč sa Poljacima u okviru EHF nedelje nacionalnih timova, gde će pored Rojevića biti promovisan i njegov stručni štab i sportski direktor Orlova, Marko Vujin.

- Već se suočavamo sa problemom na pozicijama levog i srednjeg beka, s obzirom na to da je Milosavljević povređen a Marsenić pod upitnikom. Međutim, najznačajnije je da negujemo kult zajedništva i borbu po sistemu srce na teren za reprezentaciju Srbije – zaključio je Rojević.

Saradnja

PRVI saradnik selektoru Rojeviću biće Marko Vujin, novi sportski direktor našeg nacionalnog tima.

- U Vojvodini smo zajedno godinu dana i, kao što se vidi, odlično sarađujemo. Vujin je istinski prava ličnost za tu funkciju, ima evropske manire, prošao je vrhunske klubove, zna kako do cilja… i smatram da je to najbolje rešenje RSS koji se nije rukovodio činjenicom da smo iz istog kluba- kaže Rojević.

Španija

U baražu za Svetsko prvenstvo, dogodine u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj, naša reprezentacija će se odmeriti početkom maja sa Španijom.

- Oni su apsolutni favoriti, nikada nisu izostali sa bilo od kog velikog takmičenja… ali ni mi ne želimo da padnemo na prvom ispitu. Šanse nisu velike i idemo na njih bez bele zastave- kaže Rojević.

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)