VREMEPLOV ĐOKOVIĆU KRUNA, "DELFINIMA" ZLATO, "ORLOVIMA" SREBRO: Nedelja, 29. januara 2012. biće upamćena kao najuzbudljivija u našoj istoriji

S. Krstović

25. 01. 2024. u 10:57

SRBIJA će dugo da pamti nedelju, 29. januar 2012. godine. Da smo zemlja šampiona dokazali su naši sportski junaci: Novak Đoković je osvojio treći put u karijeri Australijan open, vaterpolisti su u Ajndhovenu peti put postali prvaci Evrope, dok su rukometaši u Beogradu slavili srebro na šampionatu Starog kontinenta.

ВРЕМЕПЛОВ ЂОКОВИЋУ КРУНА, ДЕЛФИНИМА ЗЛАТО, ОРЛОВИМА СРЕБРО: Недеља, 29. јануара 2012.  биће упамћена као најузбудљивија у нашој историји

foto tanjug/ap

Prvi nas je obradovao Đoković. "Čovek od čelika sa pobedničkim srcem, genijalnim umom i neponovljivim talentom ponovo je zlatnim slovima isklesao svoje ime u istoriji belog sporta", pisale su tada "Novosti". Novak je u epskom finalu, najdužem otkako se meri statistika na ATP turu, savladao velikog rivala Rafaela Nadala sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5 i to posle pet sati i 53 minuta spartanske borbe na "Rod Lejver areni" (prethodni rekord držali su Vilander i Lendl 1988. na Ju-Es openu, 4:54.00).

Đoković je tada naneo sedmi uzastopni poraz Majorčaninu, treći zaredom u grend slem finalima, jer ga je pre Melburna nadigrao na Vimbldonu i Ju-Es-openu. Inače, toliko su obojica bili isrcpljeni da su jedva stajali na nogama tokom ceremonije dodele pehara. Klecala su im kolena, hvatali ih grčevi, da bi Rafa u jednom trenutku seo na mrežu. Tada su se organizatori dosetili i umornim asovima doneli stolice, kako bi mogli da isprate svečanost do kraja.

- Rafa, ti si jedan od najboljih igrača svih vremena na turu, jedan od najpoštovanijih tenisera među kolegama i navijačima. Ispisali smo istoriju, ali nisu mogla da budu dvojica pobednika - istakao je tada Đoković.

Na drugom kraju svetu, u Ajndhovenu, vaterpolisti su koji minut po završetku duela Đokovića i Nadala peti put pokorili Stari kontinent, pošto su u dramatičnom finalu 30. EP savladali nadahnutu Crnu Goru sa 9:8 (1:1, 2:3, 3:1, 3:3). Bio je to i revanš za poraz u grupi od 11:7.


- Zbog ovoga smo došli u Holandiju - oduševljen je bio Živko Gocić. - Vodili smo divovsku borbu s neverovatno snažnom reprezentacijom Crne Gore. Zato je ovaj trijumf još draži, a po svemu što smo prikazali na šampionatu, ovo zlato nam pripada.

Finale je od prvog napada izraslo u žestok okršaj momaka koji su van bazena veliki prijatelji. Nekadašnja braća nisu se nimalo štedela. Prštalo je u vodi, obe selekcije oslonile su se na granitne odbrane, a u napadu se dugo igralo gol za gol. Čim su se izabranici Dejana Udovičića početkom poslednje četvrtine odlepili na dva pogotka razlike, Crnogorci su (ne)očekivano dobili jak vetar u leđa. Sudije su ih u svakom napadu čašćavale s igračem više, dva puta čak i s dvojicom, ali to im je donelo samo 8:8.

Srpski asovi su ostali mirni i strpljivi, a Vanja Udovičić je kao pravi kapiten, neodbranjivim šutem sa distance, 72 sekunde pre kraja, postigao pobedonosni gol. Pokušali su izabranici Ranka Perovića da izjednače, ali su naši sjajnom igrom u odbrani sačuvali veliku pobedu i peti put u istoriji, a drugi put kao Srbija, postali šampioni Evrope.

- Za ovo zlato smo se borili - presrećan je bio golman Slobodan Soro. - Na šampionatu smo igrali najbolje i najlepše, a pobeda u finalu je kruna naših partija u Ajndhovenu. Crnogorci su igrali perfektno, ali smo im pokazali da smo bolji i zasluženo smo slavili.

Želeli u rukometaši da magičan dan zaokruže triplom krunom. Nažalost u finalu EP u prepunoj "Beogradskoj areni" izgubili su od vicešampiona sveta Danske sa 21:19 (9:7). Kako su pisale "Novosti" "Brzi voz Danske, predvođen mašinovođom Hansenom, protutnjao je terenom 'Arene' punom parom i za 60 minuta finala EP pregazio je snove naše reprezentacije o tituli prvaka."

foto tanjug/ap

Tekst potpisa

Uprkos porazu, naš tim je bio odlikovan ne samo istorijskom srebrnom medaljom, već i gromoglasnim aplauzima i povicima "Šampioni, šampioni". Nisu Momir Ilić i drugovi uspeli drugi put u 12 dana da savladaju Dance i niko im ne može zameriti na tome. Nije fraza, srebro u slučaju naših rukometaša sijalo je kao zlato vaterpolista i pehar Novaka Đokovića.

Šteta je samo što je hrabra četa Veselina Vukovića ostala bez goriva i krenula u rikverc baš na kraju puta, kada je šampanjac već bio u kibli. Mamurni od pobede nad Hrvatima u polufinalu, opijeni značajem finalnog susreta i svetlima velike pozornice, "orlovi" nisu mogli u još jedan, završni let. Umesto na sedmo nebo, sleteli su na drugo mesto pobedničkog postolja.

Prostim pogledom na statistiku u prvom poluvremenu jasni su razlozi poraza. Čak 12 odbrana imao je Stanić, a njegov tim gubio je posle prvih 30 minuta sa dva razlike! Čuvar mreže Srbije više od toga nije mogao da uradi, a od besa što u napadu ne ide kao da je hteo i sam da nasrne na gol protivnika. Ni u nastavku naši nisu uspeli da preokrenu, mada su se primakli na 15:16. Tada je eksplodirao Mikel Hansen i Srbima nije dozvolio da izjednače...

 

ĐOKOVIĆ - NADAL 3:2

STATISTIKA

59 prvi servis% 67

9 asovi 10

2 duple greške 4

69 neizn. greške 71

57 vineri 44

7/20 brejk poeni 4/6

23/31 na mreži 16/19

193 ukupno poeni 176

SRBIJA - CRNA GORA 9:8

BAZEN: "Peter van den Hugenband". Gledalaca: 3.150. Sudije: Gomez (Italija) i Stavridis (Grčka). Igrač više: Srbija 13 (7), Crna Gora 11 (4). Dva igrača više: Srbija 1 (1), Crna Gora 3 (1). Peterci: Srbija -, Crna Gora 1 (0).

SRBIJA: Soro, Šaponjić, Gocić, Udovičić 2, Ćuk, Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Rađen 1, Filipović 1, Prlainović 1, Stefan Mitrović 2, Branislav Mitrović.

CRNA GORA: Radić, Brguljan, Pasković 1, Petrović, Klikovac, Radović 3, Mlađan Janović, Nikola Janović 1, Ivović 2, Zloković, Gojković 1, Jokić, Šćepanović.

Po četvrtinama: 1:1, 2:3, 3:1, 3:3.

SRBIJA - DANSKA 19:21 (7:9)

DVORANA: "Beogradska arena". Gledalaca: 20.000. Sudije: Abrahamsen/Kristijansen (Norveška). Sedmerci: Srbija 3 (2), Danska 1 (1). Isključenja: Srbija osam, Danska šest minuta. Crveni karton: Nikola Manojlović (Srbija) u 53. minutu.

SRBIJA: Marjanac, Šešum, Vujin 2, Nikčević 2, Manojlović 1, Toskić 2, Stanić (17 odbrana), Ilić 2 (1), Marković, Prodanović 4, Stojković 2, Beljanski 1, Vučković 3, Čutura, Stanković, Nenadić.

DANSKA: Landin (19 odbrana - sedmerac), Mogesen, M. Kristijansen, Lauge 2, L. Kristijansen, Markusen 2, Egert 3, Spelerberg 1, Svan Hansen, Lindberg 2, R. Toft Hansen 1, Kleverli, Sondergard 1, H. Toft Hansen, Hansen 9, Nilsen.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori