SVI GLEDAJU KA PARIZU: Na EP za vaterpoliste u Zagrebu počinje nokaut faza, a najvažniji cilj je olimpijska viza

S. K.

10. 01. 2024. u 14:04

NA bazenu zagrebačke Mladosti danas počinje nokaut faza na 36. Evropskog prvenstva za vaterpoliste. "Delfini" igraju sa Francuskom, a pobednik će u četvrtak u četvrtfinalu na megdan Mađarskoj. Osim borbe za medalje selekcije se bore i za jednu kartu za Pariz. Olimpijske igre već su osigurali svetski prvak Mađarska, vicešampion Grčka i domaćin Francuska.

СВИ ГЛЕДАЈУ КА ПАРИЗУ: На ЕП за ватерполисте у Загребу почиње нокаут фаза, а најважнији циљ је олимпијска виза

FOTO: VSS: S. Sandić

One ekipe koje ne ostvare primaran cilj u Zagrebu poslednju šansu imaće na Svetskom prvenstvu od 2. do 18. februara u Dohi. Turnir vaterpolista igra se od 5. do 17, a četiri reprezentacija izvadiće olimpijsku vizu. Osim evropskih selekcija, sigurni učesnici su: SAD, Brazil, Japan, Australija i Južna Afrika.

U hrvatskoj prestonici će se osim za Pariz podeliti i tri karte za SP u Dohi. Hrvatska se plasmanom u četvrtfinale pridružila Mađarskoj, Grčkoj, Španiji, Srbiji, Italiji i Francuskoj. I u našem taboru iščekuju putnike za Katar, jer će druga od tri evropske selekcije biti u njihovoj grupi. Inače, "delfini" šampionat sveta otvaraju 5. februara protiv Japana. Dva dana kasnije igraju sa Evropom 2, a 9. sa SAD, koju godinama vodi Dejan Udovičić.

Ipak, naši asovi ne razmišljaju o Dohi, već su maksimalno koncentrisani na meč osmine finala sa Francuskom...

Da je Srbije mesto u top osam konstatovali su svi na EP. Zato i ne čudi što je na sajtu Svetske federacije vodenih sportova (nekadašnja FINA) izašao tekst o Srbiji u kojem se napominje da ima ogromanu tradiciju u vaterpolu, ali i da je posle zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju najbolji plasman na velikim takmičenjima bilo četvrto mesto na SP 2023. u Fukuoki. Zato se u članku pitaju može li nova srpska generacija da nastavi tamo gde su stale legende.

- Želeli bismo da napravimo novi tim, ali za to nam treba vreme. Ali jedino ono što nemamo je vreme - priznao je za sajt FINA selektor Uroš Stevanović.

Strateg Srbije je kormilo preuzeo od legendarnog Dejana Savića posle debakla na EP 2022. u Splitu. Jedino što je spreman da obeća je veliki rad. Naglašava i šta igrači moraju da urade ove zime:

- Glavni cilj je da obezbedimo plasman na Olimpijske igre.

Teško ispuniti očekivanja

- SRBIJA ima ogromnu tradiciju i to donosi pritisak, jer narod želi da vidi tim na pobedničkom postolju. U Srbiji očekuju nastavak velikih rezultata iz prošlosti. U ovom trenutku je veoma teško ispuniti ova očekivanja. Ne mogu da kažem da je nemoguće, ali je veoma teško. Radimo sve više iz dana u dan i nadam se da ćemo za to biti nagrađeni - oprezan je Stevanović.

OSMINA FINALA - Zagreb

10. januar

Francuska - Srbija 18.30

Crna Gora - Nemačka 20.15

11. januar

Gruzija - Rumunija 17.00

Grčka - Holandija 19.00

ČETVRTFINALE - 12. 1.

Mađarska - Fra./Srb. (P1) 15.00

Španija - Gruz./Rum. (P3) 16.30

Hrvatska - Grč./Hol. (P4) 18.30

Italija - C.Gora/Nem. (P2) 20.15

POLUFINALE - 14. 1.

P3 - P2 16.30

P1 - P4 20.15

UTORAK, 16. 1.

Za 7. mesto 15.00

Za bronzu 16.30

Za 5. mesto 18.30

FINALE 20.15

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona