VIZA VEĆ U ZAGREBU: Vaterpolisti žele da na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj izbore plasman na Olimpijske igre 2024. u Parizu

S. Krstović

29. 12. 2023. u 14:25

POSLEDNjI testovi sa Hrvatskom pokazali su selektoru Urošu Stevanoviću i vaterpolistima na čemu još moraju da porade kako bi maksimalno spremni idućeg petka, 5. januara, protiv Izraela startovali na Evropskom prvenstvu u Zagrebu i Dubrovniku. "Delfini" žele da već u hrvatskoj prestonici izvade vizu za Olimpijske igre 2024. u Parizu kako bi mirnije igrali Svetsko prvenstvo u prvoj polovini februara u Dohi.

ВИЗА ВЕЋ У ЗАГРЕБУ: Ватерполисти желе да на Европском првенству у Хрватској изборе пласман на Олимпијске игре 2024. у Паризу

FOTO: VSS

Nikola Jakšić i drugovi su danas pre podne u sparing meču sa "barakudama", na kojem se nije vodio zapisnik, pokazali da napreduju i da im rezultat nije bio bitan. Ipak, novinari su preuzeli ulogu zapisničkog stola i naš tim je bio bolji - 13:8 (2:0, 3:0, 6:4, 2:4). Najefikasniji su bili Radulović sa četiri i Drašović sa tri gola. Posle pet nedelja zaigrao je kapiten Nikola Jakšić, dok u bazenu nije bilo bolesnog Dušana Mandića.

- Pripremama mogu da budem jako zadovoljan, pre svega pristupom treningu i zalaganjem. Imali smo sitnih i većih pehova tokom priprema. Nažalost, ni na ovog sparingu protiv Hrvatske nismo bili kompletni, ali nadam se da će sve doći u red za EP u Zagrebu - istakao je selektor Srbije Uroš Stevanović.

Kormilar "delfina" je podvukao da su očekivanja vaterpolo reprezentacije i VSS uvek najveća. Ali je i svestan da ne mogu da daju velika obećanja.

- Idemo utakmicu po utakmicu, neki prvi cilj je osmina finala, koja je prva eliminaciona utakmica. Sigurno po značaju i po kvalitetu biće kao da je četvrtfinalna ili polufinalna. Za sada smo skoncentrisani samo na osminu finala i nadam se da ćemo posle tog meča pričati o ostalim utakmicama - naglasio je Stevanović.

Na ovom šampionatu Starog kontinenta igraće se po novom sistemu takmičenja. Srbija zbog devetog mesta iz Splita startuje iz druge divizije. U grupi C igraju sa Izraelom, Nemačkom i Maltom. Prvo mesto u grupi u osmini finala donosi duel sa četvrtom selekcijom iz grupe A (Hrvatska, Španija, Crna Gora, Francuska). Eventualna pobeda u četvrtfinalu donosi pobednika grupe B (Mađarska, Grčka, Italija, Gruzija). Zato je za naše asove svaka utakmica finalna.

- U grupi su stvarno lakši protivnici. Zato su nam misli usmerene na 10. januar, kada igramo meč osmine finala. Što se tiče sistema, takav je, kakav je, da damo šansu i tom sistemu, slagali se ili neslagali, videćemo da li donosi boljitak za vaterpolo - primetio je Stevanović.

Ne osećaju pritisak

NA EP jedna selekcija, a da to nisu svetski prvak i vicešampion, Mađarska i Grčka i domaćin, Francuska, vadi kartu za Pariz.

- Nema pritiska. Jedno mesto na EP donosi vizu. Posle ostaje još četiri mesta sa SP. Ne opterećujemo se time, niti gledamo ka Svetskom prvenstvu u Dohi, gledamo da ostvarimo najbolji mogući rezultat već na EP u Zagrebu - jasan je Stevanović.

Novi logo Saveza

VATERPOLO savez Srbije promovisao je i svoj novi logo.

- Meni se sviđa. Nadam se da ćemo sa novim logom uspeti da krenemo u nova osvajanja medalja, kako na Evropskom, Svetskom prvenstvu, tako i na Olimpijskim igrama - istakao je predsednik VSS Viktor Jelenić.

Ivković: Nama odgovara novi sistem

DEVOJKE će svoje EP odigrati od 5. do 13. januara u Ajndhovenu. I one kreću iz druge divizije, plasman među osam bio bi veliki uspeh.

- Verujem da nam je ovo bio najkvalitetniji pripremni period do sada. Imali smo priliku da sparingujemo sa Hrvatskom, da započnemo saradnju sa Holandijom, koja je svetski prvak, posle smo učestvovale na turniru u Mađarskoj. Za nas je ovakav sistem takmičenja plus, pošto ćemo imati egal utakmice u grupi. Nadam se da ćemo proći grupu i izboriti osminu finala - istakla je selektorka Srbija Dragana Ivković.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)