VREMEPLOV - TITULA POSLE DEVET GODINA: Odbojkašice Crvene zvezde 17. aprila 2002. skinule sa trona užičko Jedinstvo

S. Krstović

07. 12. 2023. u 10:57

KRAJEM 90-ih godina prošlog veka i početkom 2000-ih odbojkašice Crvene zvezde i Jedinstva vodile su spektakularne bitke. Užičanke su posle raspada SFRJ skinule sa trona crveno-bele i bile neprikosnovene od 1994. do 2002. godina, kada ih je ekipa iz Ljutice Bogdana 1 pod komandom Zorana Terzića iznenadila u finalnoj seriji plej-ofa.

ВРЕМЕПЛОВ - ТИТУЛА ПОСЛЕ ДЕВЕТ ГОДИНА: Одбојкашице Црвене звезде 17. априла 2002. скинуле са трона ужичко Јединство

foto n. skenedrija

Posebno će se pamtiti četvrta finalna utakmica, 17. aprila u Beogradu. Tog dana se tražila karta više, u "Šumicama" nije mogla ni igla da padne, atmosfera na tribinama je bila kao na večitom fudbalskom derbiju. Crveno-bele su u meču pobedile sa 3:1 (25:23, 23:25, 26:24, 25:22) i posle devet godina vratile krunu na Marakanu. A nisu bile favoritkinje, jer su Užičanke te godine blistale u Evropi, igrale su finale Lige najboljih klubova i donele SR Jugoslaviji mesto u Ligi šampiona.

Finalnu seriju bolje su otvorile pulenke Darka Zakoča, u svom Užicu slavili sa 3:0 i najavile pohod ka devetoj uzastopnoj tituli. Međutim, crveno-bele su ih u naredna tri meča nadigrale i postale šampionke države.

Četvrta utakmica je od prvog servisa bila dramatična. U prvom setu ekipe su se smenjivale u vođstvu, da bi crveno-bele uprkos svojoj mladosti završnicu odigrale bez greške i povele sa 1:0.

U drugom setu Beograđanke su se razigrale, bile su sjajne su u svim elementima igre, dominirale do 23:19. Tada na servis dolazi Aleksandra Milosavljević i Užičanke prave seriju 6:0 za 1:1.

Žestoka borba viđena je u trećem setu. Ekipe su bile egal sve do samog finiša seta, kada Lana Tomić i Maja Simanić osvajaju ključne poene za Zvezdu i za vođstvo od 2:1.

Igračicama Jedinstva nije padalo na pamet da se tek tako odreknu trofeja. Krenule su žestoko, vodile sa 10:6, 16:15, kada su domaće odbojkašice zahvaljujući Anji Spasojević uspele da preokrenu na 24:21. Užičanke su uspele da spasu prvu meč loptu, ali ne i drugu koju je Dragana Ilić pretvorila u veliko slavlje.

- Hvala predivnoj publici što nam je pomogla da napravimo veliko iznenađenje i osvojimo titulu. Najzad smo pokazale da naša mladost poseduje kvalitet - rekla je posle meča kapiten Zvezde Maja Simanić.

Strateg Zoran Terzić je podvukao:

- Dugo smo čekali i dugo želeli ovaj trenutak. Čitavo finale smo odigrali u jednom dahu, uz samo jedan poraz. Nadigrali smo u polufinalu Radnički i u finalu Jedinstvo, koji nisu izdržali breme favorita. Imali smo i fenomenalnu podršku sa tribina. Prvi put od kada sam u Zvezdi tražila se karta više.

Kapiten Jedinstva Vesna Čitaković je uz konstataciju da su dostojanstveno izgubile naglasila:

- Posebno mi je žao zbog ovog poraza, jer smo se tri meseca pripremale za Ligu najboljih klubova, obezbedile prvaku Jugoslavije direktan plasman u Ligi šampiona i sada nećemo to moći mi da iskoristimo, već Zvezda.

Strateg Užičanki Darko Zakoč podvukao je da ih nije opomenula pobeda Zvezde nad Radničkim u polufinalu plej-ofa:

- Mi smo samo u prvom meču bili na visini zadatka. Drugom susretu pristupili smo olako i to nam se najviše osvetilo u trećem koji smo izgubili na našem terenu, što nam se retko dešava. Eto, ove sezone smo osvojili tri druga mesta, valjda će nam to biti dobar nauk.

CRVENA ZVEZDA - JEDINSTVO 3:1

HALA: "Šumice". Gledalaca: 2.500. Sudije: V. Ćuk (Beograd) i Vilimanović (Kraljevo).

CRVENA ZVEZDA: Erić, Đerisilo, Mratinković, Mijatović, Lakušić, Ilić, Krdžić, Boričić, Simanić, Tomić, Spasojević, Vujeović.

JEDINSTVO UŽICE: Starović, Majstorović, Kostić, Antonijević, Krsmanović, Milosavljević, Marjanović, Čitaković, Ostojić, Avramović.

Setovi: 25:23, 23:25, 26:24, 25:22.

FINALE PLEJ-OFA

Prva utakmica, 5.april 2002: Jedinstvo - C. zvezda 3:0

Druga utakmice, 9. april 2002: C. zvezda - Jedinstvo 3:0

Treća utakmica, 13. april 2002: Jedinstvo - C. zvezda 1:3

Četvrta utakmica, 17. april 2002: C.zvezda - Jedinstvo 3:1

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!