SPEKTAKL U PRESTONICI SRBIJE: Elitni trkači napadaju rekord Beogradskog polumaratona

Novosti online

23. 11. 2023. u 09:52

U grupi od rekordnih 4000 takmičara koji će u nedelju 26. novembra trčati 4. Beogradski polumaraton, biće i nekoliko vrhunskih atletičara, spremnih da ugroze rekord staze duge 21,095 kilometara postavljen prošle godine.

СПЕКТАКЛ У ПРЕСТОНИЦИ СРБИЈЕ: Елитни тркачи нападају рекорд Београдског полумаратона

Foto: Privatna arhiva

Najbolji rezultat u muškoj konkurenciji je u vlasništvu Marokanca Muhameda El Gauzanija i iznosi 62:43 minuta. Marokanac je i ove godine na listi učesnika.

Sa najboljim prijavljenim vremenom dolazi Kenijac Dikson Simba Nijakandi, koji je prošle godine u Trevizu polumaraton istrčao za 60:39 minuta. Skoro minutu sporiji ulazni rezultat ima Čilenac Karlos Martin Dijas (61:32). Lične rekorde ispod 62 minuta imaju i Viani Nijokumiza iz Burundija (61:45) i Vorkne Fikre iz Etiopije (61:59) što nagovašetava veoma uzbudljivu trku.

U borbi za visok plasman biće i Etiopljanin Demoz Bekele (63:05), a beogradska publika će svakako najveću podršku pružiti reprezentativcu Srbije Elzanu Bibiću. Vlasnik evropske bronze u dvorani na 3.000 metara ima najbolje lično vreme u polumaratonu 63:58, a najavio je da će u glavnom gradu Srbije pokušati da obori državni rekord na ovoj distanci koji još od 1998. godine drži Janko Benša (62:11).

U konkurenciji dama listu učesnica predvodi Teresa Omosa iz Kenije sa najboljim ličnim rezultatom 70:29 ostvarenim prošle godine u italijanskom Arecu. Samo 13 sekundi slabije vreme ima njena sunarodnica Silvija Medugu. Kavaline Nahimana iz Burundija trebala bi da budu u borbi za sam vrh sa najvrednijim ostvarenjem od 71:33.

Trasa četvrtog Beogradskog polumaratona je nepromenjena u odnosu na prošlu godinu. Trčaće se centralnim beogradskim ulicama od Crkve Svetog Marka, preko Dorćola, Kalemegdana i Brankovog mosta, a osim polumartonske trke na 21,095 kilometara, već po tradiciji 26. novembra biće održana i trka na 10 kilometara. Obe trke startovaće u 10 časova. Ceo događaj imaće i humanitarni karakter, s obzirom da se organizuje i Sava osiguranje porodična trka na 2,3 kilometra gde će biti omogućeno da se doniraju sredstva kao pomoć humanitarnoj organizaciji „Dečje srce“.

Grad Beograd, koji pruža ogromnu podršku Beogradskom maratonu u organizaciji najmasovnije sportske manifestacije u našoj zemlji, pokrovitelj je i 4. Beogradskog polumaratona i mnogobrojne gradske službe će dati svoj veliki doprinos u realizaciji i ovog međunarodnog sportskog događaja.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!