DOSTA JE BILO! Ruski olimpijski komitet se žalio na suspenziju MOK-a

Tanjug

06. 11. 2023. u 14:37

Ruski olimpijski komitet žalio se Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani na suspenziju koju mu je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odredio zbog pripajanja ukrajinskih sportskih saveta.

ДОСТА ЈЕ БИЛО! Руски олимпијски комитет се жалио на суспензију МОК-а

FOTO: Tanjug/AP

CAS je danas saopštio da je registrovao žalbu, ali da nije moguće naznačiti vremenski okvir za presudu njegovog veća. Saslušanje će verovatno biti održano u Lozani, gde je sedište CAS i MOK.

Pravni spor ne bi trebalo da utiče na ruske sportiste koji se pripremaju da se kvalifikuju i da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu narednog leta.

MOK je u oktobru do daljeg suspendovao Ruski olimpijski komitet pošto je to telo priznalo regionalne komitete četiri ukrajinske teritorije koje je Rusija pripojila - Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

Zbog rata u Ukrajini ruski i beloruski sportisti suspendovani su iz međunarodnih takmičenja prošlog februara.

MOK je u martu preporučio da se individualni sportisti vrate u takmičenja pod neutralnom zastavom i strogim uslovima, među kojima je i taj da nisu podržavali rat u Ukrajini.

Posle suspenzije Ruskog olimpijskog komiteta sportisti ipak mogu da učestvuju na Igrama, ako se kvalifikuju i kada ih direktno pozove upravljačko telo njihovog sporta, zaobilazeći Komitet.

Suspenzija ukida pravo Ruskom olimpijskom komitetu da dobije deo novca od olimpijskog emitovanja i sponzorstva vrednih milione dolara u svakom četvorogodišnjem olimpijskom ciklusu finansiranja.

Ruski zvaničnici su navodno razmatrali pravne korake da pristupe novcu koji nije isplaćen zbog ekonomskih sankcija tokom rata u Ukrajini.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)