VREMEPLOV MOĆNA "SVETA PLAVA ČETA": Odbojkaši Jugoslavije u finalu EP 2001. u Ostravi pregazili Italiju sa 3:0

S. Krstović

07. 09. 2023. u 11:19

OSTRAVA je zlatnim slovima upisana u istoriji naše odbojke. U industrijskom češkom gradu Jugoslavija je u finalu EP 16. septembra 2001. godine prvi put postala prvak Evrope. U meču za zlato zgromila je Italiju sa 3:0 (25:21, 25:18, 25:20). Tada je na najlepši mogući način potvrđeno olimpijsko zlato, osvojeno godinu dana ranije u Sidneju. Titula je bila još vrednija kada se zna da su u polufinalu oduvali Rusiju sa 3:0 (25:20, 25:17, 29:27).

ВРЕМЕПЛОВ МОЋНА СВЕТА ПЛАВА ЧЕТА: Одбојкаши Југославије у финалу ЕП 2001. у Острави прегазили Италију са 3:0

foto nebojša paraušić

"Sveta plava četa" je u finalu nadigrala Italijane u svim elementima igre. Bili su neumoljivi na servisu, ubojiti u napadu, neprelazni u bloku. Slično kao i u grupi, kada je bilo, takođe, 3:0 (25:21, 25:23, 27:25).

Startna postava, Nikola Grbić, Ivan Miljković, Đula Mešter, Andrija Gerić, Goran Vujević, Slobodan Boškan, libero Vasa Mijić nije dozvolila azurima da dignu glavu, primorala ih je da već sredinom drugog seta shvate da će krunu morati da prepuste Jugoslovenima.

U prvom setu naši su dozvolili "azurima" u jednom trenutku da se ponadaju jer su prišli na 22:21. Zato je u drugom činu viđena rapsodija u plavom. Treći set puleni Zorana Gajića odigrali su silovito, a kada su se odlepili na 15:11 mirno su priveli utakmicu kraja.

A uoči odlaska na EP "plavi" su imali dosta problema. Vladimir Grbić se priključio reprezentaciji posle petomesečne pauze zbog povrede, Gorana Vujevića su uoči puta mučila leđa, Đulu Meštera koleno. Ipak, to ih nije omelo da zasednu na tron.

- Ne treba puno pričati o ovoj utakmici, 3:0 sve govori. U stvari, mi smo na poslednje četiri utakmice, na Olimpijskim igrama i sada na SP, Ruse i Italijane savladali sa 12:0. To je nešto veliko i pravi komentar za našu igru - ushićen je bio posle finala selektor Zoran Gajić.

Kao i u Sidneju, i u Ostravi plavi nisu briljirali u grupnoj fazi...

- Ovo je iskusna ekipa koja tačno zna šta joj je cilj i kako da na najracionalniji način stigne do njega. Svi su od nas očekivali zlato. Mi jesmo jaki, moćni, imamo pobednički karakter, ali trebalo je izdržati strašno veliki stres - naglasio je tada Gajić.

Trofejni kormilar posebno je pohvalio Vanju Grbića, koji je i pored petomesečne pauze bio uz ekipu sa željom da pomogne koliko može:

- Samo veliki igrači kao Vanja su voljni da budu uz ekipu i kada znaju da neće igrati. Njegovo prisustvo na klupi mnogo je značili za dobru atmosferu u ekipi. On je toliko pomagao svima, toliko je želeo ovu medaljz da je pokazao da je i veliki čovek. Sve vreme je pomagao svom "zameniku" Slobodanu Boškanu da odigra sigurno.

Kapiten Nikola Grbić je posle meča priznao da je očekivao teži meč:

- Nisam očekivao da ćemo ovako lako da savladamo Italiju, ali oni nam nisu mogli ništa i nisu imali igru za našu fenomenalnu partiju. Svako od nas je pružio maksimum. Ovo je fantastično, u dve utakmice savladali smo Rusiju i Italiju sa 3:0. To malo ko može.

Impresioniran je bio i najbolji igrač šampionata Ivan Miljković:

- Želja nam je bila da osvojimo ovu titulu. Nisam očekivao ovako lakih 3:0. Dokazali smo da smo jednostavno najjači. Sada razmišljamo o jedinom zlatu koje nam nedostaje. Želimo da postanemo prvaci sveta iduće godine u Argentini. To što sam najbolji na terenu, to je delo cele ekipe. Uvek sam govorio, a i sada mislim da ja nisam igrač - tim.

Nažalost Ivanu se 2002. želja nije ostvarila. Posle bronze u Svetskoj ligi kormilo reprezentacije je napustio Zoran Gajić. Na vruću klupu je seo Veselin Vuković, a olimpijski i evropski šampioni bili su četvrti na SP u Argentini. Te godine je prekinut sedmogodišnji niz osvajanja medalja na najvećim takmičenjima.

JUGOSLAVIJA - ITALIJA 3:0

DVORANA: "Vitkovice" u Ostravi. Gledalaca: 3.000. Sudije: Hobor (Mađarska) i Škoda (Češka).

JUGOSLAVIJA: Jokanović, Marić, Škorić, Boškan 2, Mešter 5, Mijić (libero), Nikola Grbić 6, Vladimir Grbić, Gerić 8, Vujević 9, Miljković 15, Vušurović.

ITALIJA: Meoni, Vermiljo, Papi 6, Sartoreti 10, Bernandi 1, Zlatanov 4, Korsano (libero), Fei 8, Kazoli, Bovalenta, Đombini 4, Tentkati 3.

Setovi: 25:21, 25:18, 25:20

Miljković MVP prvenstva

IVAN Miljković je na EP 2001. u Ostravi osvojio dva priznanja, bio je proglašen za MVP šampionata i najboljeg napadača. Nikola Grbić je bio najbolji tehničar, Vasa Mijić igrač u polju.

PUT DO ZLATA

Francuska 3:2

Poljska 3:0

Mađarska 3:1

Italija 3:0

Nemačka 2:3

Rusija 3:0

Italija 3:0

SPEC.VN

ODBOJKAŠIMA je dan kasnije, ispred Starog dvora, priređen nezaboravni doček.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)