BRUKA: Ovo se na kraju desilo sa Ukrajinkom koja je sabljom krenula na Ruskinju na Svetskom prvenstvu u mačevanju

Novosti online

29. 07. 2023. u 15:19

RUSIJA i Ukrajina su i ovog dana u centru pažnje zbog rata koji se odvija od februara 2022. godine, ali se još jedna sportska informacija probila se među najvažnije, najnovije vesti, i to zbog skandala koji se desio na Svetskom prvenstvu u mačevanju.

БРУКА: Ово се на крају десило са Украјинком која је сабљом кренула на Рускињу на Светском првенству у мачевању

FOTO: Tanjug/AP

"Novosti" su vam već javile da je na tom šampionatu ukrajinska reprezentativka Olga Harlan posle meča sa Ruskinjom Anom Smirnovom odbila rukovanje i to tako što je ka Ruskinji ispružila sablju kojom je izvojevala trijumf:

Prema pravilima, takmičari u mačevanju su dužni da se rukuju posle meča, kakav god da je ishod duela, a kako je Harlanova to odbila, dobila je crni karton. U mačevanju, to znači da je diskvalifikovana sa takmičenja na kome je napravila težak prekršaj i uz to ju je čekala suspenzija koja je trebalo da bude izrečena naknadno, a najduže bi joj bilo dva meseca zabranjeno da nastupa na svim drugim nadmetanjima.

Međutim, rusku javnost šokirale su dve odluke koje su se potom desile. 

Ukrajinka Olga Harlan posle meča sa Ruskinjom Anom Smirnovom na Svetskom prvenstvu u mačevanju / FOTO: Tanjug/AP

Najpre je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) rešio da Olgi Harlan dodeli vizu za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. "čak i ako sama to svojim rezultatima ne izbori", što je presedan, a onda su organizatori šampionata planete - poništili diskvalifikaciju!

Naime, Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) objavila je "da više ne važi diskvalifikacija Ukrajinke na Svetskom prvenstvu koje se održava u Milanu" i Harlanova je odmah mogla da se nadmeće, što je i učinila pomogavši svojoj reprezentaciji da u ekipnoj borbi savlada Uzbekistan u šesnaestini finala.

Ruska novinska agencija RIA Novosti je, pozivajući se na kolege iz italijanskog lista "Republika", javila da su nadležni iz FIE objasnili odluku o ukidanju suspenzije "činjenicom da je Olga Harlan imala pravo da ne pruži ruku Smirnovoj, jer ja Svetskom prvenstvu još važe protokoli o borbi sa koronavirusom".

Podsetimo, poražena Ruskinja Ana Smirnova je posle ovog incidenta doživela brojne napade na internetu, čak i pretnje smrću.

Ruskinja Ana Smirnova posle meča sa Ukrajinkom Olgom Harlan na Svetskom prvenstvu u mačevanju / FOTO: Tanjug/AP

Na kraju, ona je i ostala jedina žrtva - ni kriva ni dužna, postala je predmet pretnji i uvreda, dok je Ukrajinka od Međunarodnog olimpijskog komiteta nagrađena posebnom olimpijskom vizom za učešće na Igrama "Pariz 2024", a od FIE je nagrađena - nastavkom učešća na aktuelnom Svetskom prvenstvu.

Najnovije vesti vezane za rat u Ukrajini možete uživo, iz minuta u minut, da pratite u današnjem blogu uživo na portalu "Novosti".

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (25)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)