VREMEPLOV CRVENO-BELA NOĆ NA BANJICI: Vaterpolisti Crvene zvezde 1. juna pobedom nad Jugom postali prvaci Evrope

S. Krstović

01. 06. 2023. u 10:30

NEKO gradi titulu prvaka Evrope godinama, pa čak i decenijama, a neko se preko noći popne na krov Starog kontinenta. Kada se u leto 2012. Pro Reko odrekao stranaca, u Crvenoj zvezdi nisu ni slutili da će koji mesec kasnije formirati moćan vaterpolo tim, predvođen Andrijom Prlainovićem, Duškom Pijetlovićem, Nikolom Rađenom, Denisom Šefikom...

ВРЕМЕПЛОВ ЦРВЕНО-БЕЛА НОЋ НА БАЊИЦИ: Ватерполисти Црвене звезде 1. јуна победом над Југом постали прваци Европе

Nebojša Paraušić

Da je moguće ekspreno osvojiti Ligu šampiona shvatili su tek kada su izborili F4, koji se igrao 31. maja i 1. juna 2013. na Banjici. Svi su priželjkivali srpsko finale: Partizan - Crvena zvezda. Ali, crno-beli su u polufinalu izgubili od Juga (7:8), dok su crveno-beli nadigrali Barselonetu sa 9:5.

Subota, 1. jun 2013. zlatnim slovima upisana je i u istoriji Sportskog društva, koje je na veličanstven podvig čekalo od 29. maja 1991, kada su u Bariju vladari postali fudbaleri.

Na krcatom otvorenom bazenu na Banjici nošeni gromoglasnim navijačima, Prlainović i drugovi su nadmašili sebe, ali i favorizovani Jug, koji je prvi put poklekao u Ligi šampiona. I to u najvažnijoj, finalnoj utakmici - 8:7 (2:2, 1:1, 3:3, 2:1). Gol odluke postigao je Marko Avramović. Bila je to nagrada igraču, koji sa matičnim Partizanom nije doživeo crno-belu zvezdanu noć u Rimu, kada je osvojena sedma kruna.

- Ova sezona je nestvarna, nezaboravna. Ne znam da li sam ikada igrao sa kvalitetnijim i boljim ljudima. Vratilo se za tu 2011, ovo mi je jedan od dva- tri najdraža trofeja. Kada sam dolazio u Zvezdu nisam ni slutio da ću doživetu ovakvu noć - oduševljen je bio tada Marko Avramović.

Crveno-beli su odvažno, odlučno ušli u duel sa favorizovanim Dubrovčanima. Imali su srce, sportsku drskost, bili su rešeni da pokore "gospare", da sa svojim navijačima proslave titulu o kojoj mnogi nisu ni maštali, jer je delovala nestvarno. A na F4 su došli kao šampioni Srbije i pobednici Kupa.

- Svaka čast momcima, postali su heroji. Srećan sam što sam deo ekipe koja je imala homogenost kakvu nigde nisam video. Ta sloga među nama dovela nas je do krova Evrope - ushićen je bio golman Denis Šefik.

Samo uvodni minuti nisu bili onakvi kako su želeli Beograđani, jer je Janović već prvi napad pretvorio u 1:0 za Jug. Ali, brzo su se pribrali, zaigrali agresivnije u odbrani, razbranio se Šefik (15 odbrana), napad je bio sigurniji. Pijetlović i Rađen su doneli prvo vođstvo (2:1), koje su sredinom treće četvrtine uvećali na 5:3. Tada se desio mali pad u igri, što Jug koristi za preokret - 5:6. Međutim, tada do izražaja dolazi veliko zvezdaško srce. Uspevaju Viktor Rašović i Boris Vapenski da ponovo poljuljaju samopouzdanje favorita - 7:6. Na poslednji trzaj Juga (Bošković za 7:7) odgovorio je Marko Avramović sjajnim golom za konačnih 8:7.

- Ostao sam bez teksta, osećam se fenomenalno. Sada više nije bitna utakmica, već ono što smo uradili. U svlačionici je bila emotivna eksplozija svih nas. Ovo je vrhunac u karijeri, neki su tek počeli, a neki polako pokazuju karakter - govorio je posle finala strateg Dejan Savić.

PRLAINOVIĆ IZNAD SVIH

ZAnajboljeg vaterpolistu finalnog turnira Lige šampiona bio je proglašen je Andrija Prlainović. Po završetku meča navijači su mu klicali "Ti si naš kapiten, Andrija", a on je emotivno pričao:

- Ovo je najbolja ekipa u kojoj sam ikada igrao. Skupili smo se u septembru, više od polovine ovih momaka nikada nije ni igralo Ligu šampiona! Kao što je Šefik rekao uoči finalne utakmice, stvaranje ove generacije je naša najveća pobeda. Niko nam nije pomagao, samo mi znamo šta smo sve prošli... Ako titula prvaka Evrope nije dovoljna da se obezbedi novac i da ekipa ostane na okupu, onda ne znam šta bih rekao. Biću veoma razočaran ako se ekipa raspadne posle svega.

CRVENA ZVEZDA - JUG 8:7

OTVORENI bazen: "Banjica". Gledalaca: 4.500. Sudije: Kaputi (Italija) i Stavridis (Grčka). Igrač više: C. zvezda 8 (5), Jug 7 (2). Dva igrača više: Jug 1 (1)

CRVENA ZVEZDA: Šefik (15 odbrana), Strahinja Rašović 1, Rađen 1, Ivošević, Milićević, Pijetlović 2, Avramović 1, Viktor Rašović 1, Ranđelović, Vapenski, Prlainović 1, Stojčić, Draksimović.

JUG: Bijač (7 odbrana), Vranješ, Bošković 2, Janović 3, Joković 1, Azevedo, Marković, Bušlje, Karač, Dobud 1, Ivović, Macan, Pavlović.

Po četvrtinama: 2:2, 1:1, 3:3, 2:1

Fajnal-for

POLUFINALE

C. zvezda - Barseloneta 9:5

Parizan - Jug 7:8

Za treće mesto

Partizan - Barseloneta 10:11

FINALE

Crvena zvezda - Jug 8:7

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju