SVAKA POBEDA KORAK BLIŽE PARIZU: Selektor odbojkaša Igor Kolaković svestan da "orlove" čeka trnovit put do LOI 2024.

S. Krstović

04. 05. 2023. u 12:06

TRNOVIT put čeka odbojkaše do Olimpijskih igara 2024. u Parizu. Nije presudan samo kvalifikacioni turnir u Japanu, već je važna i svaka utakmica u Ligi nacija, Evropskom prvenstvu. Jer, svaka pobeda za nekoliko milimetara približava "orlove" francuskoj prestonici, a poraz udaljava. Naročito će ovo leto biti pakleno, a odbojkaši će svaki duel od kraja maja do početka oktobra doživljavati kao presudan.

СВАКА ПОБЕДА КОРАК БЛИЖЕ ПАРИЗУ: Селектор одбојкаша Игор Колаковић свестан да орлове чека трновит пут до ЛОИ 2024.

FOTO: EPA

- Svaka utakmica je izazov, svaki meč je veoma važan. A nema nas mnogo, moramo da budemo racionalni. Imamo igrače koji su i godinama, koji su opterećeni, a nemamo preveliki roster, tako da ćemo se ponašati onako kako moramo. Ni na jednoj utakmici ne možemo da se opustimo, nijedan meč u Ligi nacija, kao ranijih godine, neće služiti za razigravanje mladih igrača. Nemamo prostor da probamo, nego ćemo igrati sa onima za koje smatramo da su u ovom trenutku najbolji za tim - ističe za "Novosti" selektor Igor Kolaković.

Trofejni trener se vratio na kormilo Srbije kako bi je posle 12 godina odveo na Igre.

- Imamo cilj pred sobom koji je ostvariv. Da nije ostvariv sigurno se niko ne bi uzbuđivao oko toga. Veoma nam je važno da odemo na Igre i zbog toga moramo mnogo da radimo kako bismo izvadili kartu za Pariz. Znam koliko su igrači motivisani, propustili su dve Olimpijade, a mnogi od njih imaju kvalitet da igraju na Olimpijskom turniru, a nisu imali priliku za to - naglašava Kolaković.

Nedavno se iz reprezentacije povukao kapiten Nemanja Petrić. I tako nastavio trend od 2017, odlazak velikih igrača koji nemaju prave naslednike...

- Nažalost, tako je. Imamo određenu "rupu" u razvoju mlađih igrača. Mislim da to nije vezano samo za stvaranja igrača u Srbiji, nego i zbog njihovog izbora klubova. Smatram da biraju pogrešne sredine, gde sede na klupi i nemaju uopšte mogućnosti da se razvijaju kao igrači. Znam da je finansijski efekat važan, ali isto tako moraju da znaju kada odlaze u inostranstvo ko će da im bude trener, s kim će da igraju. Mislim da tu postoji jedan veliki jaz, zbog kojeg smo prinuđeni da se oslanjamo na igrače koji imaju velike trofeje i uspešne sezone. Samo smo i svesni da su oni u godinama, da ne mogu sami da prave čudo, da im treba pomoć mlađih igrača. Smatram da u Srbiji ima mladih, od kojih mnogi biraju pogrešne klubove i ne nose se motivom da se razvijaju, već da rešavaju svoju egzistenciju. Zato mislim da je to pogrešan put. Ne mogu da verujem da zbog par hiljada evra više na godišnjem nivou radije sede na klupi zbog sigurnosti u nekom klubu, nego da igraju i da se razvijaju - kaže Kolaković.

To sve govori da mladi još nisu stasali da budu lideri u reprezentaciji:

- Nemamo ih i zato se oslanjamo na dokazane igrače, koji su već prešli zenit u igračkom smislu, tako da nam je potrebna sveža krv. Imamo talentovanih igrača, koji ne mogu da preuzmu odgovornost.

Kolaković je mogao ove sezone da se potpuno posveti reprezentaciji, da "snimi" našu, ali i ostale lige...

- Ima igrača koji moraju da se razvijaju u pravom smeru. Samo, znam da Superliga Srbije ima jako puno starih igrača. Razumem i klubove i momke željne da se vrate u otadžbinu, da igraju u svojoj zemlji... Samo mislim da to na neki način usporava razvoj mladih igrača, koji traže svoj prostor. Ne zaboravimo da je Superliga nekada bila izvor mladih igrača, da su svi ponikli iz nje. U ovom trenutku vrlo mali broj mladih odbojkaša dobija šansu. Tačno je da svaki kvalitet uvek ispliva na površinu, ali isto tako im treba pomoći da dođu do izražaja. Kada pogledate timove u našoj ligi oni igraju dobro, ali tu su sve igrači koji imaju više od 30, pa čak i 40 godina. Kada ih je previše u timu, postavlja se pitanje koja je svrha takve lige, to me malo zabrinjava - upozorava Kolaković.

U našoj ligi igra i dosta stranaca, šta su doneli novo.

- Oni koji trenutno igraju u Srbiji, uz dužno poštovanja ima ih i dobrih, zauzimaju određena mesta mlađim igračima. Nije to kvalitet stranaca koji bi mogli da unaprede igrača oko sebe. Mladi moraju da imaju uzora pored sebe po kojem bi trebalo da se ponašaju, kako da igraju, a mislim da stranci koji igraju u Srbiji nemaju taj nivo koji bi doneo progres kod mladih. Već se ispunjavaju ambicije klubova da se opstane u ligi ili da se igra plej-ofa ili da se osvoji titula. A mislim da se malo razmišlja o toma da ti igrači koji dođu treba da budu putokaz mladim igračima u našoj zemlji - naglašava Kolaković.

Iskusni stručnjak podvlači da ga pomalo brine što Superliga ne liči na ligu koja daje šansu mladim igračima...

- Analizirao sam sve klubove. Naravno, neki igrači su napravili pametne poteze, vidim da je Partizan sjajnu stvar uradio sa Tadićem i Batakom. Batak se konačno negde usidrio, ranijih godina je lutao, bez određenog pravca. Ustalio se ove sezone i kao produkt toga su tri titule. Uzeo sam primer Partizana koji je prvak. Kada pogledata po ostalim klubovima ne vidim da se razmišljalo o razvoju nekog igrača. Naravno, i Partizan je razmišljao o osvajanju titule, nije razmišljao o razvoju Batka, ali uklopila se ta situacija. Jer, o tom momku se već duže vreme priča kao talentu i konačno je pokazao koliko može - kaže Kolaković.

Mlađe selekcije se polako vraćaju na veliku scenu, kadeti su lane bili četvrti na EP...

- Svakako je za pohvalu, da postoje ljudi koji misle o mlađim selekcijama, da se bore za to i da su osetili trenutak da bi trebalo da se bave razvojem mladih. Vidim da ponovo idemo na velika takmičenja. Ipak, to nije uporedivo da generacijom koja je bila evropske i svetski kadetski prvak, juniorski šampion Evrope... Nije uporedivo, ali jeste dobar iskorak. I ne moraji te selekcije da prave velike rezultate već da proizvode igrače za budućnost. U smislu da jedna generacija juniora izbaci dva-tri igrača za seniorsku selekciju, to je velika stvar. Ne mora da ih bude 12, kada bi svake godine izbacivalo po dva-tri reprezentativca, to bi bila strašna produkcija - ističe Kolaković.

Koliko je zadovoljan igrama kandidata za reprezentaciju u sezoni na izmaku...

- Mogu reći bogu hvala što Podraščanin, Lisinac igraju finale italijanskog plej-ofa, što se Luburić posle teže povrede vraća i da je dosta dobro igrao u Novosibirskom. Uroš Kovačević je sa Aluronom završio sezonu na drugom mestu u poljskom prvenstvu, ali zbog problema sa leđima nije mogao da pomogne klubu u polufinalu plej-ofa, pa nije izboreno finale. A igrao je veoma dobro čitavu sezonu... Nažalost, govoreći o mlađima, Pavle Perić nije dobio šansu u Fenerbahčeu i skoro čitavu sezonu je presedeo na klupi. Kujundžić je imao dobru sezonu u Poljskoj, ali njegov tim nije izborio plej-of. Ipak, to je iskorak u njegovoj karijeri, jer je poljska liga jaka, što pokazuju rezultati klubova, Zaksa i Jastržebski će igrati u finalu Lige šampiona. Ono što brine je povreda Kovačevića. Suština je da opet imamo u timu igrače koji mogu da se dohvate visokih plasmana.

Naša muška odbojkaška selekcije je već 30 godina u svetskom vrhu, možda je pad i normalan:

- Mi koji smo u odbojci moramo da se trudima da taj pad bude što kraći. On je očigledan, nemamo više tu sigurnost u osvajanju ili bar igranja na visokom nivou. Nismo više tako konkurentni sa velikim reprezentacijama. Ali isto tako postoji potencijal, jer odbojka u Srbiji se igra. Mislim da je Srbija uvek poštovana kao odbojkaška velesila. Iako smo svesni da u ovom trenutku nismo na nivou velikih ostvarenja, nismo ni bez ambicija da se nalazimo u vrhu.

OZBILjNO DO NOKAUT FAZE

"ORLOVI" će na EP od 28. avgusta do 16. septembra u Italiji, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i Izraelu igrati u grupi A sa Italijom, Švajcarskom Belgijom, Estonijom i Nemačkom.

- Žreb je takav kakav je, jedino je problematično to što se ukrštamo sa grupom u kojoj je Poljska, tako da nas u četvrtfinalu očekuje težak posao. U suštini, svi sada igraju odbojku na nivou na kojem smo mi, moramo da budemo ozbiljni u svakom meču, a najbolji u eliminacionim duelima - kaže Kolaković.

NIKOME NE PRETIMO

ZA odlazak na OI u Parizu Srbi će se u kvalifikacionoj grupi u Japanu boriti sa domaćinom, SAD, Slovenijom, Turskom, Tunisom, Egiptom i Finskom.

- Da smo i u nekoj drugoj grupi komentar bi bio isti. Turnir je veoma zahtevan, u našoj grupi favoriti su SAD, Japan i Slovenija, a tu je i Turska, koja je sve opasnija za velike timove. Ali šansa je tu, možemo da budemo konkurentni, ali nikako ne možemo da pretimo i da obećavamo - ističe Igor.

UŽELEO SE PORODICE

KOLAKOVIĆ ne krije da mu je prijalo to što prošle sezone nije vodio nijedan klub.

- To sam godinama priželjkivao. Malo me je umorila kovid situacija u Poljskoj. Dosta sam fizički bio odvojen i od porodice i od prijatelja. Dešavaju mi se stvari, prolazi vreme pored mene, ja u svakodnevnoj rutini zbog posla, što nije prijatno. Mogao sam da pratim našu Superligu, strana prvenstva, a imao sam dosta vremena i za porodicu i prijatelje. To mi je veoma prijalo da obnovim energiju za reprezentaciju - naglašava Kolaković.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)