PARIZ JE KRUNA GENERACIJE: Aleksandar Atanasijević ističe da odbojkaši žarko žele da izbore Olimpijske igre 2024.

S. Krstović

03. 04. 2023. u 10:00

SEZONA za zaborav i - nauk. Aleksandar Atanasijević nije ni slutio da će SKRA Belhatov biti jedno od najvećih razočeranja poljskog prvenstva, da neće igrati plej-of... Trofejni odbojkaš na leto će promeniti sredinu, ali dok ne pronađe novi klub skoncetrisaće se na reprezentaciju. A "orlove" očekuje pakleno leto, izazovi u Ligi nacija, EP i kvalifikacionom turniru za plasman na Olimpijske igre u Parizu. I ne krije da bi odlazak u francusku prestonicu iduće godine bio kruna njegove generacije.

ПАРИЗ ЈЕ КРУНА ГЕНЕРАЦИЈЕ: Александар Атанасијевић истиче да одбојкаши жарко желе да изборе Олимпијске игре 2024.

FOTO: FIVB

- Belhatov nije imao prvi deo sezone kakav je očekivao, dok drugim može da bude zadovoljan, s obzirom na to da smo protiv jakih ekipa igrali dobro, pobedili aktulenog šampiona Evrope ZAKSU, Jastrževski, dva puta. Igrali smo dobro protiv jakih, ali falila nam je kostantnost i pobede protiv slabijih ekipa. Zbog toga smo doživeli ogroman neuspeh što se tiče rezultata. Bili smo i blizu finala Kupa CEV, protiv Modene kod kuće vodili sa 2:1, malo nam je falilo da se borimo za trofej. Malo nam je falilo da izborimo i plej-of poljskog prvenstva... Mislim da je ovo veliki nauk i da je svakom u karijeri potrebno ovakvo iskustvo kako bi bio spreman za izazove koji su pred njim - priča u telefonskom razgovoru za "Novosti" Atanasijević.

I pored očajnih rezultata Belhtova Aleksandar je zadovoljan svojim partijama:

- Osećam sa stvarno sjajno. Mislim da sam imao dobru sezonu, što se tiče statistike. Međutim, nebitno je kako neko odigra individualno, već je najvažnije šta uradi ekipa. Jer, koliko god odigraš dobro ili ne, individualno pamti se samo rezultat, tako da će tvoj uspeh biti veći ukoliko ekipa napravi dobar rezultat.

Reprezentaciju očekuju brojni izazovi ovog leta. Kreće od Lige nacija, preko EP do kvalifikacionog turnira za LOI.

- Možda će biti najnapornije leto u poslednjih par godina. Zbog sistema kvalifikacija za Olimpijske igre, u Ligi nacija biće važan svaki bod kako bismo napredovali na FIVB rang-listi. Ne zaboravimo, ako ne izvadimo francusku vizu u Japanu, onda odlučuje svetska rang-lista. Zato tokom leta svaki meč moramo da odigramo u punom sastavu i da pokušamo da protiv svake ekipe zabeležimo što bolji rezultat ne bismo li se domogli primarnog cilja, plasmana na Olimpijske igre. Sigurno je da je kruna ove generacije odlazak u Pariz - ističe Atanasijević.

Trofejni korektor zna da ih očekuje dosta utakmica od kraja maja do početka oktobra, ali i smatra da imaju dovoljno igrača da odgovore izazovu.

- Radujemo se obavezama i i sigurno je da jedva čekamo da počnemo taj put ka LOI, jer nas na najvećoj smotri nije bilo od Londona 2012. Nismo još razgovarali sa selektorom Kolakovićem, tako da ne znam kako ćemo se spremati ovog leta. Samo, mislim da tempiranje forme za jedno takmičenje nekad ne izađe na dobro. Pokušaćemo da odigramo dobro svako takmičenja za koje se spremamo. Najvažnije je da budemo dobri na početku reprezentativne sezone, jer će nam to omogućiti da imamo što veće šanse na EP i kasnije na kvalifikacionom turniru za Pariz - jasan je Atanasijević.

Rivali na kvalifikacionom olimpijskom turniru u Japanu nisu nedodirljivi, blagi su favoriti SAD i domaćin, tu su i Slovenija, Turska, Tunis, Egipat i Finska.

- Manje, više, sve su reprezentacije tu negde, odlučivaće trenutna forma, zdravstveni bilten i motivacija igrača. Mislim da smo maksimalno motivisani, jer imamo ogromnu želju da konačno budemo deo olimpijske smotre. Grupa je od svih najujednačenija, znamo da će da bude teško, ali tako mora da bude kada se boriš za olimpijsku vizu.

I pored toga što je većina više od 10 godina u reprezentaciji, svi sa nestrpljenjem da ponovo obuku dres Srbije...

- Nama je velika čast da igramo za svoju zemlju, osećamo da možemo zajedno da napredujemo, da beležimo dobre rezultate, jer uspeh u reprezentaciji ne može da se poredi sa klupskim uspehom. Meni lično je motiv još veći nego kada sam počinjao. Svaka medalja nam mnogo znači. Smatram i da priča da smo možda najstarija ekipa nije tačna. Svesni smo i da posle Pariza ekipa mora da se podmladi, ali videli smo prošle godine u Ligi nacija da ne moramo da brinemo za budućnost srpske odbojke - podvlači Atanasijević.

SREĆAN ZBOG PERUĐE

ATANASIJEVIĆ je ostavio dubok trag u Peruđi, a na EP će u svom gradu igrati protiv Italije.

- Imam veliku želju da opet odigram zvaničan meč u Peruđi, s obzirom na tu moju posebnu povezanost sa tim gradom, sa navijačima i eto skoro tri godine sam čekao da mi se to desi i jedva čekam početak EP, duel sa Italijanima u Peruđi, mislim da će biti pravi spektakl. Azuri su kao evropski i svetski prvaci aspolutni favoriti na EP. Opet, mi smo dokazali da se uvek borimo za medalju, na poslednjem smo bili četvrti. Jednostavno, EP je šansa da se domognemo medalje - kaže Atanasijević.

VAGAM PONUDE

PRIČA se da će Atanasijević karijeru da nastavi u Italiji...

- Još ne znam gde ću otići, još razmišljam, imam par opcija na stolu. Videću, šta je najbolje za mene u ovom trenutnu, da izaberem mesto, gde ću se osećati sjajno, da uz kvalitetnu odbojku vodim i isto takav život - naglašava Atanasijević.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Poznati srpski doktor za Novosti otkriva kada će Novak Đoković na trening!