TO NISU OČEKIVALI: Evropsko prvenstvo u umetničkom klizanju otvorila je transordna osoba, ali kada je izašla na led... (VIDEO)

Novosti online

30. 01. 2023. u 16:55

Evropsko prvenstvu u umetničkom klizanju obično prođe u znaku ruskih takmičara, ali kako je zbog rata u Ukrajini izrečena zabrana učešća bilo kome iz Rusije, šampionat čiji je domaćin Finska tako je osiromašen za učešće zemlje koja je osvojila čak 155 medalja (ne računajući "dodatnih" 191 kao Sovjetski Savez). Ipak, zanimljivih dešavanja na šampionatu "starog kontinenta" je bilo.

ТО НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Европско првенство у уметничком клизању отворила је трансордна особа, али када је изашла на лед... (ВИДЕО)

Tviter / Hejingmei

Finski grad Espo je od 25. do 29. januara bio domaćin ovog prvenstva, a čast da ga otvori imala je jedna transrodna osoba.


Organizatori su režiju svečane ceremonije poverili Heleni Tienhari, koja inače radi kao trener klizanja, a ona je odlučila da, kako je to istaknuto u najavi događaja, "ceremonija, pod nazivom 'Samo ti budi ti' protekne u promovisanju različitosti". To se odnosilo i na amaterske i profesionalne klizače, ali na različitost u pogledu polova.
I, Mina-Marija Antikainen, 59-godišnja transrodna osoba, trebalo je da svojim kratkim nastupm uveliča ovu svečanost, ali... Nedugo po izlasku na led je pala, te nije samostalno mogla da se pridigne:


Do 43. godine ova osoba je bila muškarac, kada je promenila pol i zatražila da je od tada smatraju "rodno neutralnom ženskom osobom".


Umetničkim klizanjem je počela da se bavi pre devet godina, ali... Da li zbog treme ili nečeg drugog, na svečanoj ceremoniji otvaranja doživela je pomenuti peh.


Evropsko prvenstvo u umetničkom klizanju 2023. - rezultati

U odsustvu takmičara i takmičarki iz Rusije, zlatne medalje su osvojili: u muškoj konkurenciji Adam Siao Him Fa (Francuska), u ženskoj Anastasija Gubanova (Gruzija), dok su Italijani osvojili najsjajnija odličja i u nadmetanju plesnih parova (Šarlen Ginjar/Marko Fabri) i kod sportskih parova (Sara Kontri / Nikoli Maći).

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

Pratite "Novosti sport" i na Fejsbuku!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)