CRNA ISTORIJA "DELFINA": Vaterpolisti Srbije izjednačili najlošiji plasman na Evropskom prvenstvu

G. KELIĆ

09. 09. 2022. u 21:41

UŠLI su "delfini" u istoriju na ovogodišnjem EP, ali nažalost na njene crne stranice. Četa Dejana Savića je u Splitu zauzela tek deveto mesto, po čemu je ostvarila najlošiji plasman na velikim takmičenjima od samostalnosti, a ujedno i izjednačila najslabiji rezultat na kontinentalnim šampionatima svih vremena, gledajući i rezultate nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

ЦРНА ИСТОРИЈА ДЕЛФИНА: Ватерполисти Србије изједначили најлошији пласман на Европском првенству

FOTO: VSS/A. Krupanić

Odkad se igra vaterpolo na ovim prostorima, samo generacija iz davne 1927. je upisala jednako slab rezultat kao ova sadašnja. Jedino što je pre 95 godina taj vodeni sport još bio u povoju, daleko od "zlatnog doba" koje će kasnije stići i učiniti ga našom najtrofejnijom ekipnom disciplinom. Zato to i jeste olakšavajuća okolnost za tadašnju selekciju, dok za ovu sadašnju poređenje sa ekipom koja je, sa ove tačke gledišta, igrala "praistorijski vaterpolo" može da bude samo ponižavajuća.

Takvoj konstataciji u prilog ide i podatak što je te 1927. na Prvenstvo Starog kontinenta, održanom u Bolonji, nastupilo 12 nacionalnih timova, koji su za razliku od današnjih takmičenja po grupama, igrali po kup sistemu (jedan meč na ispadanje), a parovi su određivani žrebom. Tako je tadašnja Kraljevina SHS odmah na startu doživela debakl od Belgijanaca (7:1), da bi kasnije u borbi za deveto mesto izgubila i od Austrije sa 2:0. Sve od selekcija kojih danas nema ni na vidiku kada govorimo o najvišem nivou vaterpola.

I nijedna generacija posle, a bilo ih je dobro znamo mnogo (i generacija i država), sve do ove aktuelne nije ostvarila tako nizak plasman na jednoj kontinentalnij smotri.

Bilo je ipak, još gorih nastupa na SP i OI. Na drugom planetarnom šampionatu 1975. godine u kolumbijskom Kaliju, reprezentacija Jugoslavije je zauzela 13. mesto od ukupno 16. ekipa. I to sve posle osvojene bronze dve godine ranije, na svom bazenu u Beogradu.

Što se tiče neslavnih olimpijskih epizoda, tu na vrh liste ide tim iz 1936. koji je u nacističkom Berlinu bio deseti, u konkurenciji, takođe, 16 ekipa.

BONUS VIDEO: Detalj sa utakmice Srbija - Slovenija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri