SULUDA TRKA KO ĆE VIŠE DA PONIZI RUSE: Ovi su danas najdalje otišli u sportskim sankcijama

Novosti online

18. 08. 2022. u 17:56

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje spada u one vesti koje se s posebnom pažnjom prate širom sveta. Među njima se izdvajaju i neki sportski segmenti, koji se tiču sankcija ruskim i beloruskim sportistima, a danas se na tu temu pojavila i jedne prilično nesvakidašnja.

СУЛУДА ТРКА КО ЋЕ ВИШЕ ДА ПОНИЗИ РУСЕ: Ови су данас најдаље отишли у спортским санкцијама

Foto: EPA

Od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i pomenutu zemlju, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a kako sport nije izuzet od sankcija, i tu postoji trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu.

One uobičajene, da se klubovi i reprezentacije izbacuju sa takmičenja, a pojedinci ili da prođu kroz isto, ili, poput tenisera, da mogu da se nadmeću ali samo ako se odreknu zastave, himne i imena države, sada su nadmašene.

Naime, kako prenosi agencija RIA Novosti, Formula 1 se danas "obavezala" da više nikada ne održi trku u Rusiji.

Ne dok traje aktuelni vojni sukob, nego nikada.

Bolid Formule 1 / FOTO: Tanjug/AP

O tome je govorio izvršni direktor Formule 1, Stefano Domenikali, koji je obećao da rukovodstvo takmičenja "neće nikada pričati s Rusima o povratku trka u tu zemlju".

Podsetimo najpre, u martu su čelnici F1 raskinuli ugovor s Ruskom Federacijom o održavanju trke na njenom tlu, a onda je Međunarodna atuomobilistička federacija (FIA) otkazala ovogodišnje nadmetanje "najbržeg cirkusa na svetu" u Rusiji.

- Novac nam je bitan, ali nije jedina stvar na koju obraćamo pažnju. Kada bismo samo gledali na račun u banci i kalendar takmičenja, drugačije bismo o ovome pričali. A iako zastupam stav "nikad ne reci nikad", u ovom slučaju mogu da vam obećam da nikada više nećemo razgovarati s organizatorima ruskog grand prija. Tamo trka Formule 1 više neće biti - rekao je za Domenikali za Bild, a prenosi ruska novinska agencija.

RIA Novosti podseća i da je ugovorom bilo predviđeno da se Velika nagrada Rusije u šampionatu Formule 1 održava do 2025. Do otkazivanja, Soči je trebalo da bude domaćin trke u ovoj sezoni, a da naredne tri budu održane u Sankt Peterburgu.

Bonus video: Brzo voze i dobro zarađuju - Da li je šampion Formule 1 prvi i po plati?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri