DOBAR DEO JUGOSLAVIJE PLAKAO JE TADA SA MNOM Miodrag Perunović o najtežim trenutcima u karijeri: Bora im posvetio najveći hit (FOTO)

V. PANTELIĆ

10. 08. 2022. u 13:00

FEDERACIJA profesionalnih boksera Balkana i bokserskih šampiona - legendi dodelila je na koncertu "Riblje čorbe" u Valjevu zahvalnicu frontmenu grupe Bori Đorđeviću za ogroman doprinos u razvoju boksa na Balkanu, a poslednjem predsedniku Savezne Republike Jugoslavije Vojislavu Koštunici zlatnu medalju.

ДОБАР ДЕО ЈУГОСЛАВИЈЕ ПЛАКАО ЈЕ ТАДА СА МНОМ Миодраг Перуновић о најтежим тренутцима у каријери: Бора им посветио највећи хит (ФОТО)

Bora na meču u Budvi, Foto privatna arhiva

Zašto baš njima dvojici, za "Novosti", govori Miodrag Mijo Perunović, jugoslovenska bokserska legenda, ali i prvak Balkana 1980, prvak Mediterana i prvak Evrope 1979, vicešampion sveta i Evrope 1978. i 1981, interkontinentalni šampion u IBF verziji od 1989. do 1992, trostruki najbolji sportista Crne Gore kao i najbolji sportista Jugoslavije u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji 1979...

- Ne mora neko biti bokser da bi dobio priznanje od ljudi iz boksa - kaže Perunović za naš list.

Foto privatna arhiva

- Bora Čorba je mnogo doprineo boksu. Prvo, kao veliki ljubitelj tog sporta. Konkretno, mene je pratio više puta, čak je došao u Minhen kad sam boksovao za titulu interkontinentalnog šampiona. Lično me je zadužio, a ukupni bokserski sport je zadužio svojim velikim hitom "Hleba i igara", po kome je nazvao i album. To je pesma o boksu i bokseru, a Bora je upotrebio boks kao metaforu za život i međuljudske odnose. Gospodin

Koštunica je zaslužio da mu odamo priznanje jer je pomagao ne samo boks, već i sve sportove, zato što je pravi borac i borio se sa mnogo jačim protivnicima.

Foto privatna arhiva

Osim prijateljstva, sa Borom Čorbom vas vezuje i kumstvo?

- Nisam oženjen, nemam svoju decu, živim sa bratom i njegovom decom. Kada je moja bratanica imala pet-šest godina, zamolio sam Boru da je krsti i da se okumimo. Kumovi smo od sredine osamdesetih.

Foto privatna arhiva

Takođe, i vi pišete pesme kao i kum Bora?

- Dobro bi bilo da pišem kao kum (smeh). Kao mlad bokser na pripremama sam imao mnogo vremena koje sam provodio u odmaranju u sobi. Tada sam ili čitao knjige ili piskarao pesme. Objavio sam zbirku pesama "Putopisi", kao i prošireno izdanje, a nazvao sam je tako jer obuhvata period od 40 godina, kroz koji se vidi moj životni put. Bora je bio recenzent i rekao mi je da mu se pesme vrlo sviđaju. Takođe, objavio sam pre desetak godina i zbirku priča "Štit i mač", koje govore o boksu, mečevima, mom tumačenju tog sporta...

Bora na meču u Budvi, Foto privatna arhiva

A otkud vi u slikarstvu?

- Ne želim da se predstavljam kao multiumetnik. To su jednostavno hobiji, pogotovo slikarstvo. Imam talenta i svi su mislili da ću biti slikar, ali sam se opredelio za boks, kompletniju umetnost. A slikarstvo je ostalo kao ventil.

Zašto ste opredelili za boks?

- Samo se po sebi nametnulo. Do devete godine sam živeo u Rijeci Crnojevića. Tada nije bilo filmova, ni televizije, pa smo mi, deca, bili okrenuti svojoj mašti i igrama. Bili smo dosta opijeni našim junacima iz doba Turaka, Milošem Obilićem i Markom Kraljevićem, na primer, tako da smo organizovali dvoboje i mečeve. Tu se rodio taj viteški duh i potreba da se kroz takmičenja potvrđujemo pre svega pred sobom, a onda i pred drugima. Kad sam se preselio u Podgoricu, u boksu sam našao i prepoznao dečju maštariju da postanem vitez. Boks je bio najbolja zamena.

Sa Petrom Božovićem i Borom Đorđevićem, Foto privatna arhiva

Kada vam je bilo najteže, a kada najlepše u karijeri?

- Ne mogu da se odlučim između dva najteža trenutka. Jedan je bio momenat kada sam poražen u finalu Svetskog prvenstva u Beogradu nepravilnom sudijskom odlukom, to jest, oduzeta mi je pobeda. Imao sam samo 20 godina i plakao sam na pobedničkom postolju, a plakao je i dobar deo ondašnje Jugoslavije. A drugi put je bilo na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. Tada sam u prvom meču takođe poražen strašnom sudijskom krađom, oteta mi je pobeda i eliminsan sam. I dan-danas mi je krivo i žao zbog ta dva teška doživljaja.

Posebno lepa je bila pobeda nad najvećim svetskim nokauterom Viktorom Savčenkom, kada sam napravio svetsku senzaciju pobedivši ga u finalu Svetskog prvenstva 1979. u Kelnu. Bio je to osećaj potpunog trijumfa. Draga mi je i titula interkontinentalnog šampiona iz Minhena. Tada sam, praktično, pobedio sa jednom rukom, jer mi je desna šaka bila povređena. Na tom meču bio je i Bora Čorba, ali i moj prijatelj i veliki glumac Petar Božović.

Kako provodite penzionerske dane?

- Vlasnik sam bokserskog kluba Budućnost u Podgorici, bavim se organizacijom kluba, treninzima... Nije bajno i sjajno, ali, bože moj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN PRKOSI ČELNICIMA SVETSKOG SPORTA: Ne mogu da dođu sebi posle poteza predsednika Rusije (FOTO/VIDEO)

PUTIN PRKOSI ČELNICIMA SVETSKOG SPORTA: Ne mogu da dođu sebi posle poteza predsednika Rusije (FOTO/VIDEO)

Otkako je rat u Ukrajini izbio početkom 2022, Rusija je, kada se o svetskim sportskim vestima radi, bila spominjana samo kao strana koja trpi sankcije zbog pomenute vojne intervencije. Ali to se promenilo nedavno, kada se baš povodom sporta obratio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, i to na način koji je iznenadio čelnike Međunarodnog olimpijskog komiteta.

21. 02. 2024. u 20:18

Komentari (0)

NAĐITE TRENUTAK ZA SEBE: Vaša šoljica kafe - momenat u kome je vaše vreme samo vaše