VATERPOLISTI DOPUTOVALI U SEGEDIN: "Delfini" žele novo finale

S. KRSTOVIĆ

19. 06. 2022. u 20:42

GENERACIJE se menjaju, ciljevi ostaju isti. Vaterpolisti Srbije otputovali su juče u Segedin, gde sutra (19.30) na startu grupe D 19. SP u Budimpešti igraju sa Amerikancima. "Delfini" u Mađarsku dolaze veoma motivisani, s nadom da mogu da nastave tamo gde su stali slavni prethodnici.

ВАТЕРПОЛИСТИ ДОПУТОВАЛИ У СЕГЕДИН: Делфини желе ново финале

FOTO: D. Milovanović

Pre nego što se presele u mađarsku prestonicu i zaigraju u čuvenom bazenu "Alfred Hajoš" na Marget Sigetu, olimpijski pobednici u grupi će da odmere snage i sa Australijom (23. juna) i Kazahstanom, 25. juna. Pobednik grupe plasiraće se direktno u četvrtfinale, drugi i treći igraće osminu finala.

- Sigurno je da SAD i Australija u grupi mogu da budu teški protivnici. Videćemo u kakvom će sastavu Australijanci da dođu, jer sam čuo da je kod njih bilo promena u ekipi. Sa Amerikancima smo imali nekoliko sparing treninga i videli smo da su kvalitetni i da će biti neugodan protivnik. Uostalom, prva utakmica na šampionatu nosi svoju težinu, a na startu imamo najtežeg rivala u grupi - kaže Dušan Mandić.

Kapiten Novog Beograda je jedan od predvodnika nove generacije i priznaje da je dobro što je selekcija na SP 2019. u Gvangžuu (Južna Koreja) igrala u podmlađenom sastavu.

- Biće nam nekako lakše, jer je većina igrača osetila težinu svetskog prvenstva i težinu te najbitnije, četvrtfinalne utakmice. Siguran sam da ćemo iz utakmice u utakmicu podizati naš nivo igre i da ćemo biti najbolji kada je najpotrebnije, a to je četvrtfinale - podvlači Mandić.

Svestan je Mandić da je konkurencija žestoka, ali ipak izdvaja tri selekcije.

Mislim da su favoriti Mađarska, Španija i mi. To su, po meni, tri najozbiljnije ekipe koje konkurišu za sam vrh. Ali, ne zaboravljam ni Ameriku, Crnu Goru, Italiju, Grčku, koje mogu da pretenduju na medalju - naglašava Mandić.

Gavril Subotić je jedan od onih igrača koji je dugo čekao priliku da zaigra na velikom takmičenju. Nekada najbolji mladi vaterpolista sveta ne krije optimizam pred šampionat planete.

- Verujem u ovu ekipu, imamo kvalitet da odemo do samog kraja. Trenirali smo kvalitetno, mislim da imamo potencijal da nastavimo stazama kojima je išla prethodna generacija - smatra Subotić.

Grupa u Segedinu nije nimalo naivna. Svako opuštanje bilo bi kobno.

- Amerikanci su uvek neugodni, posle njih igramo sa Australijancima. To su dve izuzetno fizički spremne ekipe. Sparingovali smo sa Amerikancima, mislim da smo spremni. Posle grupne faze, videćemo kako će se stvari razvijati. Ali, spremni dočekujemo šampionat - naglašava Subotić.

Mada je klupska sezona bila veoma naporna, as Crvene zvezde vidi i pozitivne stvari:

- Koliko je fizički bilo teško, toliko je doprinelo da se nivo igre svakog od nas podigne na viši nivo. Istina, pripreme nisu bile dugačke, ali mislim da smo uradili na najbolji način, jer se srećom niko nije povredio - dodaje sjajni as.

Srbija od 2015, kada je u Kazanju osvojila SP, nije igrala u finalu. A put do polufinala nije nimalo lak. Ako osvoji prvo mesto, u četvrtfinalu će igrati sa pobednikom meča 3A (Brazil, Gruzija, Crna Gora, Mađarska) - 2 B (Nemačka, Japan, Grčka, Hrvatska). Ukoliko bude druga ili treća, u osmini finala sastaće se sa drugom ili trećom ekipom iz grupe C (JAR, Italija, Kanada, Španija). A onda u četvrtfinalu sa pobednikom grupe A ili B.

Ipak, naši se ne bave kalkulacijama. Fokusirani su na meč sa Amerikom, a ne kriju i da im je cilj makar finale.

- To je veliki motiv i pritisak za nas, jer mislim da je vreme da igramo finale. I mislim da imamo ekipu spremnu za to. Ne fali nam ni motiv, ni kvalitet da ispunimo našu želju. Uostalom, Srbija u bilo kom ekipnom sportu uvek juri postolje. Tako da nam je finale jedina opcija - ističe Marko Radulović.

Uzdanica Radničkog priznaje da priliku da zaigra prvi put na velikom takmičenju gleda kao nagradu za sav uloženi trud poslednjih godina. Ne osvrće se previše na napornu sezona, zbog koje nisu imali ni prave pripreme sa SP.

- Kada počne turnir više ćemo znati. Inače, u grupi najneugodniji protivnik je SAD, koji nikako ne sme da se potceni. Mislim da je dobro što igramo prvu utakmicu sa njima da odmah vidimo gde smo i šta smo - naglašava Radulović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POBEDA NA POČETKU EVROPSKOG PRVENSTVA! Srpski bokser Elmir Memić savladao Izraelca