NAJLEPŠA SPORTSKA PRIČA: Počela deveta sezona Sportskih igara mladih (FOTO)

Daliborka DELIBAŠIĆ

28. 04. 2022. u 12:07

NAJLEPŠA sportska priča u regionu već ispisuje svoja nova poglavlja.

НАЈЛЕПША СПОРТСКА ПРИЧА: Почела девета сезона Спортских игара младих (ФОТО)

FOTO: Hans Christian Nielsen

 "Dunav osiguranje" Sportske igre mladih (SIM) u februaru su započele devetu sezonu u Srbiji. U isto vreme, druženje i sportska takmičenja organizuju se i za dečake i devojčice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ono čemu se svi nadaju i čemu se najviše raduju jeste Međunarodna završnica u Splitu, gde će se sredinom avgusta sresti oni najbolji iz sve tri države.

Prethodne dve godine, uprkos epidemiloškoj situaciji, "Dunav osiguranje" Sportske igre mladih uspele su da održe sve planirane aktivnosti, poštujući propisane mere. Ipak, svima su nedostajali dani puni dečjih osmeha bez ograničenja. Da su svi željni druženja, pokazalo je i interesovanje dece, tako da su Igre ove godine počele još u februaru. Širom Srbije održavaju se kvalifikacioni turniri. Spisak gradova u kom su se do sada družili "simovci" već je dostigao broj 25. U ovom trenutku može se reći da gotovo ne postoji mesto u Srbiji gde nema "simovaca".

Posebnu radost prethodnih dana "Dunav osiguranje" Sportske igre mladih donele su deci Zapadne Srbije. Kvalifikacioni turniri održani su u Prijepolju, Novoj Varoši, Bajinoj Bašti, Požegi i Ivanjici.

Sportski dan u Prijepolju okupio je više stotina dece i bila je prilika da se mališani iz ovog grada za dalji plasman bore na "svom terenu". Na sportskim terenima bilo je i onih koji su već bili učesnici Igara. Jedan od njih je i Edin Mehović, koji je tri puta bio učesnik Međunarodnih završnica i koji kaže da će uz Igre biti i kada zbog godina starosti ne bude mogao da se takmiči.

- Šta god bude trebalo da se pomogne, tu sam. Neka od najlepših poznanstava su mi upravo sa Igara, kao i neki od trenutaka koje ću pamtiti celog života. Svima bih preporučio da se prijave - rekao je Edin.

Najviše emocija uvek je na terenima gde su najmlađi. Tako je bilo i u Novoj Varoši, na turniru u malom fudbalu za 2011. godište i mlađe. Pobednika su odlučivali penali, tokom čijeg izvođenja je bilo zagrljaja podrške, suza, bilo je onih koji su tokom utakmice briljirali, ali nisu mogli da podnesu pritisak i stanu na belu tačku. S druge strane, neki su hrabro preuzimali odgovornost...

Bajina Bašta oborila je rekord po broju učesnika, tako da je skoro 1.000 "simovaca" učestvovalo u turnirima u basketu 3x3, "Koka-Kola" kupu za dečake i devojčice i u turniru u malom fudbalu za 2011. godište i mlađe. U Požegi posebnu pažnju je privukla ekipa basketašica "Alo Požega", koje su prošle godine pokušale da stignu do Međunarodne završnice, ali ih je u tome sprečila ekipa iz Prijepolja. Kako kažu, ove godine su posebno spremne i motivisane i žele da budu deo ekipe koja će putovati u Split.

Najviše zagrljaja do sada maskota Sportskih igara lav Viktor dobio je u Ivanjici. U okviru ekološke radionice "Zero Waste - budi deo igre - čuvajmo našu planetu", deca su davala svoje predloge kako sačuvati staništa ugroženim životinjskim vrstama i kako svako može dati svoj doprinos očuvanju životne sredine. Deca su obećala da će ubuduće, dok peru zube, isključiti vodu koja teče na česmi dok trljaju zube i na taj način uštedeti do 7,5 litara. Najuspešniji na ekološkom poligonu dobili su diplome i na taj način postali deo globalne kampanje "Svet bez otpada" koju sprovodi kompanija "Koka-Kola".

Na kvalifikacionim turnirima u Beogradu zaigrala se i omiljena igra "simovaca" - "između dve vatre", a koliko su brzi, najmlađi su pokazali u trci na 60 metara. Učesnici Karavana radosti prijateljstva za Beograd prvo su odlučeni u Borči. "Dunav osiguranje" Sportske igre mladih prvi put su održane u Kaluđerici, gde je domaćin bila OŠ "Miloje Vasić", a svaki školarac je našao način da se druži. Neki su se takmičili, neki učili o ekologiji, a neki uživali u druženju sa lavom Viktorom.

Na turniru koji je održan na sportskim terenima Beograda na vodi učestvovala su deca osnovnoškolskog uzrasta sa teritorije opštine Savski venac. Gošća turnira bila je mlada ambasadorka "Dunav osiguranje" Sportskih igara mladih Mina Kapor. Mina je prošle godine bila učesnica Međunarodne završnice u Splitu, a ove godine je na Regionalnom finalnom turniru u tenisu već izborila plasman u državno finale. Mina je izjavila da se raduje novim poznanstvima i da se nada da će i ove godine putovati u Split i da će se tamo ponovo sresti sa svojim drugaricama iz Hrvatske i BiH, sa kojima je i dalje u kontaktu preko društvenih mreža.

Posle Beograda na vodi, ostaje još jedan kvalifikacioni turnir za dečake i devojčice sa teritorije grada Beograda, koji se održava uz podršku opštine Stari grad. Dečja graja i sportski duh 5. maja zavladaće na terenima FK Polet i KK Crvena zvezda na Kalemegdanu od 9.00.

Karavan radosti i prijateljstva počinje 7. maja u Ćupriji. Svečano otvaranje predviđeno je za 20. maj u Arilju, gde će koncert održati Željko Samardžić. Uz podršku generalnog sponzora kompanije "Dunav osiguranja" i kompanija NIS, banke Poštanska štedionica, "Podravke", "Telekom Srbija" i UEFA fondacije, Sportske igre mladih krupnim koracima idu ka svom cilju, da postanu vodeća svetska sportska amaterska manifestacija za decu i mlade. Uz to, vodi se računa da prioritet ostane misija Sportskih igara mladih: promovisanje tolerancije, prijateljstva, solidarnosti i socijalne inkluzije, fer-plej i vršenje edukacije o svim aspektima održivog razvoja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati