LIK VERE NIKOLIĆ NA HALI SPORTOVA U KRUŠEVCU: Biće svečano otkriven prvi od 10 murala nastalih u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“

S. B.

08. 03. 2022. u 16:21

PRVI od 10 murala nastalih u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“ biće otkriven u Kruševcu 10.marta,objavila Ambasada Kraljevine Holandije.Mural je,kako su „Novosti“ pisale, posvećen Veri Nikolić(1948-2021),jedinoj atletičarki sa ovih prostora, koja je postavila svetski rekord na 800 metara, u Londonu 1968.godine. “Zlatna Vera“, bila je i dvostruka evropska šampionka, u Budimpešti 1966. i u Helsinkiju 1971.godine.

ЛИК ВЕРЕ НИКОЛИЋ НА ХАЛИ СПОРТОВА У КРУШЕВЦУ: Биће свечано откривен први од 10 мурала насталих у оквиру пројекта „Изузетне жене Србије“

foto: S.BABOVIĆ,Ambasada Kraljevine Holandije

- Ovim projektom želimo podići svest građana o ženama koje su kroz istoriju Srbije odigrale važne uloge u različitim oblastima, od medicine, kulture, arhitekture do sporta, borbe za ljudska prava, i tako doprinele emancipaciji žena i jačanju njihovog položaja u društvu-navedeno je u saopštenju Ambasade Kraljevine Holandije, koja je zajedno sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i lokalnim samoupravama, gde su oslikani murali realizovala ovaj projekat.

foto: S.BABOVIĆ,Ambasada Kraljevine Holandije

Svečanom otvaranju murala na zgradi Hale sportova od 14 sati,prethodiće i debatni program u Kulturnom centru Kruševac od 12 sati,kome će prisustvovati i Joust Rentjes,holandski ambasador.O projektu „Izuzetne žene Srbije“ govoriće Nađa Bobičić(Centar za ženske studije),a u debati čije su teme vidljivost žena iz lokalne perspektive,važnost podsećanja na žensko iskustvo,sportistkinje i različiti aspekti ženskog iskustva u sportu nekada i sad,položaj žena i rodnoj ravnopravnosti iz lokalne perspektive,govoriće i aktivistkinja i pravnica Zorica Mršević,Anita Pantelić(Alternativni centar za devojke),Snežana Jakovljević(Udruženje žena „Peščanik“),gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i Pajo Ćasić,suprug Vere Nikolić,koji će o „Zlatnoj Veri“ govoriti iz ličnog ugla.

 

Autorka murala je akademska umetnica Marija Savić iz Paraćina,koja je oživela lik proslavljene svetske rekorderke na osnovu jedne od njenih najlepših fotografija iz 1972.godine.Verin suprug Pajo Ćasić govorio je za „Novosti“ da je vest o muralu porodica dočekala i u nekoj tuzi i ponosu. Vera se od atletike oprostila tri godine nakon osvojenog petog mesta na OI u Minhenu.

Po dolasku u Kruševac, stvarala je šampione u Atletskom klubu kao trener i nesebično pomagala svaku sportsku manifestaciju i događaj.Moždani udar doživela je 21.januara prošle godine. Borba za njen život trajala je sve do 28.juna,kada je srce Vere Nikolić prestalo da kuca. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

IZUZETNE ŽENE SRBIJE

OSIM Vere Nikolić,murali u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“ posvećeni su Mitri Mitrović, Branislavi Perović, Veri Crvenčanin-Kulenović, Hafizi Demirović, Jeleni Dimitrijević, Gini Ranjičić, Ljubici Marić, Jovanki Bončić-Katerinić, Jelisaveti Načić.

BONUS VIDEO:

OD USTANIKA DO DIPLOMATE: Na današnji dan 1777. godine rođen je Prota Mateja Nenadović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a