PRKOSAN POGLED „ZLATNE VERE“ Mural slavne atletičarke nastaje u Kruševcu (FOTO)

Sofija Babović

20. 02. 2022. u 17:10

MURAL sa likom slavne atletičarke Vere Nikolić (1948-2021) dovršava se ovih dana u Kruševcu.

ПРКОСАН ПОГЛЕД „ЗЛАТНЕ ВЕРЕ“ Мурал славне атлетичарке настаје у Крушевцу (ФОТО)

FOTO: Sofija Babović

Na fasadi Hale sportova, akademska umetnica Marija Savić iz Paraćina, stvara lik proslavljene svetske rekorderke na osnovu jedne od njenih najlepših fotografija iz 1972. godine.

- Mi smo kao porodica u nekoj tuzi i ponosu dočekali vest da će Vera dobiti mural u Kruševcu - kaže za „Novosti“ Pajo Ćasić, suprug naše velike sportiskinje, sa kojom je iz Zapadne Slavonije pre 30 godina našla utočište u Kruševcu.

- Možemo samo da se zahvalimo svima koji su omogućili da se to i ostvari. Za mene, ona je bila pre svega sjajna supruga, nesebična majka naše dece. Poslednjih meseci prelistao sam hrpe novinskih članaka i materijala o njoj i kada danas rekapituliram naš brak dug 45 godina, mogu da kažem da bez obzira na to koliko je bila slavna, privatno, nije mnogo za to marila.

Sve je to prošlo, govorila je „Zlatna Vera“ svom Paji i sa ponosom isticala da je pre svega majka, supruga, baka. Da oslika izuzetnu sportiskinju i snažnu, prkosnu ličnost, težak je zadatak koji je pao na već afirmisanu umetnicu iz Paraćina, Mariju Savić, koja stvara pod pseudonimom „Komarac“.

- Oslikavanja ovog murala predstavljalo je veliki izazov, izuzetno mi je drago što sam u prilici da oslikam Veru Nikolić - rekla je popularna muralistkinja Marija Savić, čiji je predlog ideje usvojen na konkursu u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“.

-Važno je da prenesete i energiju osobe koje slikate,jednako kao i njene crte ličnosti.

Vera je imala samo 18 godina kada je postala evropska šampionka. Svetski rekord na 800 metara (2:00,05) oborila je 1968.godine u Londonu. Bronzanu medalju osvojila je na Evropskom prvenstvu u Atini 1969.godine i u Helsinskiju bila ponovo zlatna 1971.godine. Četiri godine kasnije, a tri godine nakon osvojenog petog mesta na OI u Minhenu oprostila se od atletike. Po odlasku u Kruševac stvarala je šampione u Atletskom klubu kao trener i nesebično pomagala svaku sportsku manifestaciju i događaj.

Moždani udar doživela je 21. januara prošle godine. Borba za njen život trajala je sve do 28. juna, kada je srce Vere Nikolić prestalo da kuca. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

-Hiroviti, tvrdoglavi karakter vukao me je napred-govorila je u jednom od svojih intervjua za „Novosti“ Vera Nikolić.

-Uvek sam imala cilj!

Upravo je zbog takvog neustrašivog karaktera po kome je bila prepoznatljiva u sportskim krugovima, Vera izabrana sa još sedam „izuzetnih“ žena,koje su imale i „žensku snagu, solidarnost, nepokoljebljiv duh u borbi za emancipaciju žena“, a čiji će murali osvanuti u više gradova u Srbiji povodom Međunarodnog dana žena. Projekat su osmislili Ambasada Kraljevine Holandije, sa Kulturnim centrom Grad i uz podršku gradova u Srbiji gde se oslikavaju murali posebnih žena 20. i 21.veka.

IZLOŽBA U APRILU

POPULARNA autorka Marija Savić završila je Visoku školu i Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu,na smeru zidno slikarstvo, a za Kruševac je vezuju i lepe uspomene iz perioda kada je pohađala Muzičku školu. Izradila je više izuzetnih murala poznatih ličnosti, stvara prepoznatljivim stilom. U aprilu će u Kruševačkom pozorištu imati i izložbu „Ljubav i istina“.

30 GODINA PORED HALE SPORTOVA

NE može biti simboličnije što će mural Vere Nikolić biti na zidu Hale sportova, gde je Vera Nikolić često odlazila. Sa decom je trenirala na obližnjim terenima, živela je sa porodicom u blizini, a skoro tri decenije koliko Ćasići žive u Kruševcu, uvek je volela da se prijateljima ili sama popije kafu pored tog hrama kruševačkog sporta. Svi intervjui koje je dala „Novostima“ vođeni su upravo nedaleko od murala u nastajanju, gde danas redovno odlazi njen voljeni suprug.

BONUS VIDEO - Beogradska Arena poprima novi izgled pred SP u atletici

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)