NA VUČIĆEVU INICIJATIVU: Đeneral Veljko Radenović dobija spomenik u Kruševcu

Novosti onlajn

15. 02. 2022. u 14:31

DANAS je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posthumno odlikovao generala Veljka Radenovića, predvodnika Posebnih jedinica srpske policije iz Prizrena, junaka opevanog u pesmi i vođi oslobodilačke bitke za Orahovac 1998. godine

НА ВУЧИЋЕВУ ИНИЦИЈАТИВУ: Ђенерал Вељко Раденовић добија споменик у Крушевцу

Foto Privatna arhiva

Kako su nedavno pisale "Novosti", na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića Kruševac gradi spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću (1955—2012). 

Prvo obeležje slavnom Đeneralu, kako su ga često zvali saborci i poštovaoci, biće podignuto na Bagdali, u blizini popularnog parka i na samo stotinak metara od porodične kuće Radenovićevih potomaka, a biće otkriven na posebnoj ceremoniji 24. marta, simbolično na dan početka NATO agresije.

Porodica nije očekivala ovakvu čast

Takvu čast i povratak iz zaborava porodica nije očekivala. Vest o inicijativi koja bi trebalo da ispravi nepravdu da je ovaj neustrašiv čovek, najzaslužniji za spasavanje desetina civila kojima su pretile otmice OVK terorista, pre deceniju sahranjen bez dostojnih državnih počasti, usledila je odmah posle vesti da će potpukovniku Radenoviću, 15. februara, predsednik posthumno dodeliti Sretenjski orden.

- Predsednik nam je lično javio za orden, bili smo zaista dirnuti time da neko posle toliko vremena pamti i ceni ono što je otac bio i radio za našu zemlju - rekao je nedavno za "Novosti" potpukovnikov sin Vukašin, poručnik Odreda Žandarmerije u Kraljevu.

Spomenik Đeneralu u prepoznatljivoj uniformi

Spomenik junaku biće visok tri metra sa manjim postamentom, okružen klupama i drvećem. Figura Đenerala biće predstavljena u prepoznatljivoj uniformi, a pored njega će stajati vuk, kao simbol neustrašivog otpora.

Mesto gde će biti spomenik , Foto S. Babović

Mesto gde će biti podignut spomenik

Izrada spomenika poverena je umetniku Tomi Komatini, a finansiraju je prijatelji grada Kruševca.

Potpukovnikova udovica Slavica Radenović iskreno govori da zaista nisu ni razmišljali da se njenom suprugu može odati počast kroz Sretenjski orden i spomenik.

- Već je 10 godina od njegove smrti, prošlo je mnogo vremena, a opet, setili su se našeg Veljka - rekla je Slavica za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!