NAGRADE NA ČKALJIN ROĐENDAN: 30. Međunarodni festival humora i satire „Zlatna kaciga“ u Kruševcu

S.BABOVIĆ

13. 02. 2022. u 19:29

IRANSKI umetnik Benjamin Ale Ali dobitnik je „Zlatne kacige“ u kategoriji karikature na 30. Međunarodnom festivalu humora i satire u Kruševcu.

НАГРАДЕ НА ЧКАЉИН РОЂЕНДАН: 30. Међународни фестивал хумора и сатире „Златна кацига“ у Крушевцу

Foto: KCK

Drugo mesto pripalo je našem poznatom karikaturisti Muhamedu Đerleku, a treće, Damiru Novaku iz Hrvatske.

Svim nagrađenim autorima priznanja popularnog festivala biće uručena, po tradiciji, na Dan šale 1. aprila, koji je, simbolično i dan kada je u Kruševcu rođen Miodrag Petrović-Čkalja(1924-2003), jedan od naših najpoznatijih glumaca i komičara. 

„Zlatna kaciga“ u kategoriji priče pripala je Kruševljaninu Dragiši Pavloviću-Rasinskom („Jubilej orangutana“), Srba Takić iz Vlasotinca dobitnik je „Zlatne kacige“ za pesmu „Svi su dani jubileji“, dok je aforizam Đokice Miljkovića iz Novog Sela, koji glasi „Jubilarni, deseti nalog da obustavi nelegalno zidanje, investitor obeležio dodavanjem još jednog sprata“ trijumfovao u kategoriji – aforizam.

Kako je predočeno u Kulturnom centru, nagradu „Rade Brka“ dobio je Marko Samardžija (Bačko dobro polje) za priču „Jubilarna godišnjica“.

Posebna kategorija nagrada za karikaturu i strip odnosila se na autore do 18 godina, i tu je pobednica Viktorija Gurkova iz Bugarske. Drugo mesto pripalo je Anđeli Petrović (Pančevo), a treće Pavlu Tešiću iz Čačka.

Interesovanje za učešće na konkursu festivala zabeleženo je i ove godine: 225 autora (187 za karikaturu i 30 za pisanu formu) iz 46 zemalja prosledilo je svoje radove u kategoriji za već afirmisane stvaraoce i to 453 karikature, 20 priča, 23 pesme i 715 aforizama. 

U okviru festivala čija je završnica 1.aprila, u Galeriji Bele sale KCK-a, otvorena je i izložba crnogorskog autora Darka Drljevića, prošlogodišnjeg dobitnika "Zlatne kacige" za karikaturu. Drljević je predsednik  Udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog Udruženja karikaturista (FECO Montenegro). Do sada je osvojio 160 nagrada na međunarodnim takmičenjima,a iza sebe ima i 57 samostalnih i više od 450 kolektivnih izložbi.

                      

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona