PREOKRET! Rusko čudo od deteta nije suspendovano

Novosti online

10. 02. 2022. u 08:30

RUSKA klizačica Kamila Valijeva (15) dobila je pozitivan rezultat doping testa, a poznato je i na koju je supstancu "pala".

ПРЕОКРЕТ! Руско чудо од детета није суспендовано

FOTO: EPA/EFE

Navodno, Valijeva je bila pozitivna na zabranjeni lek za srce pre Igara u Pekingu, a uzorak je dobijen pre nego što je Valijeva osvojila Evropsko prvenstvo prošlog meseca u Estoniji.

Ona je koristila "Trimetazdin" koji je, prema agenciji za lekove Evropske unije, lek koji se koristi za lečenja angine pektoris i leči simptome vrtoglavice. Takođe, ovaj lek povećava efikasnost protoka krvi i poboljšava izdržljivost.

Nalazi se na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije u kategoriji "modulatori hormona i metabolizma".

Međutim, Rusi se nadaju da će ipak izaći kao pobednici iz ove situacije, što se vidi po izjavi njihovog tima, koji tvrdi da Valijeva nije suspendovana i da normalno trenira u Pekingu.

- Kamila nije suspendovana sa Olimpijskih igara. Čekamo na zvanično saopštenje Međunarodnog olimpijskog komiteta - izjavila je ataše Klizačkog saveza Rusije Olga Jermolina.

FOTO: EPA/EFE

 

Pojedini ruski mediji pišu da su to isključivo spekulacije i glasine, a tako ih karakteriše i Međunarodni olimpijski komitet koji je u zvaničnom saopštenju izjavio da se radi o „pravnim problemima“, ne navodeći tačan razlog zašto se nije održala ceremonija.

- Jasno vam je da neću komentarisati glasine. Da, situacija je juče nastala, ali neću da komentarišem pravne detalje. Priča o doping testu je samo spekulacija - rekao je portparol MOK-a Mark Adams.

- Potrebno je strpljenje da se dođe do konkretnog rezultata. Nadamo se razumevanju svih sportista uključenih u ovu situaciju. Neću komentarisati glasine, a informacija da se radi o slučaju dopinga je isključivo to (glasina) - dodao je Adams. 

Valijeva je u četvrtak normalno trenirala, a posle toga prošla je kroz „miks zonu“, gde su novinari pokušali da dođu do izjave, ali ruska klizačica je odbila da dâ komentar, prenele su „Ria novosti“.

Nije poznato kada će MOK doneti konačnu odluku, a mediji se nadaju da će to biti najkasnije do petka.

BONUS VIDEO - Devojke iz Srbije svetska klasa

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)