"ON JE LUD!" Skandal u Formuli 1, Ferštapen i Hamilton ratovali na stazi, neverovatan finiš sezone

Novosti online

05. 12. 2021. u 21:09 >> 00:03

KO će biti šampion Formule 1 za sezonu 2021. biće poznato tek u Abu Dabiju, jer je pretposlednja trka u ovom prvenstvu, u Saudijskoj Arabiji, ne samo završena na dramatičan način, već i uz brojne probleme o kojima će tek biti reči u danima pred nama.

ОН ЈЕ ЛУД! Скандал у Формули 1, Ферштапен и Хамилтон ратовали на стази, невероватан финиш сезоне

Tanjug/AP

Pobednik je na kraju bio Luis Hamilton, Britanac koji brani titulu i koji je uspeo da na vrhu sustigne Maksa Ferštapena, te sada obojica, pomalo neverovatno, imaju po 369,5 bodova. A šta se sve dešavalo na nedeljnom nadmetanju, moglo je da bude i drugačije...

Kada se sve okončalo, nadležni za takmičenje su zbog Ferštapenovog naglog kočenja u završnoj četvrtini trke, usled koga je oštećen bolid njegovog takmaca za titulu, kaznili Ferštapena sa 10 dodatnih sekundi, ali je on ostao na drugoj poziciji, jer je kroz cilj prošao sa 16 sekundi prednosti u odnosu na trećeplasiranog Botasa.

Ali, krenimo redom...

Da će biti haosa na ovoj trci, najavio je udes sina legende, Mihaela Šumahera, u desetom krugu. Mik Šumaher je tada prošao bez težih povreda, ali je njegovo udaranje bolidom u zaštitni zid prvi put prekinulo trku. Ne i poslednji.

Ferštapen, dotad vodeći u generalnom plasmanu, a peti u tom akutelnom trenutku, nervirao se što Hamiltonov klupski kolega Valteri Botas previše sporo vozi dok je na snazi "pauza zbog (virtuelnog) bezbedonosnog vozila" (vikao je radio-vezom "Na šta ovo liči, jedva da idemo 100 na sat!"), ali mnogo više je njegovo ponašanje iznerviralo najvećeg rivala. Ne baš odmah, istini za volju.

Jer, prvo su se desili neki drugi incidenti.

Nakon što se prilično "raspao" i bolid Serhia Pereza, a zbog delova njegovog vozila koje su bile na stazi "stradale" i formule kojima su upravljali Džordža Rasel i Nikita Mazepin, došlo je i do manjeg sudara Hamiltona i Okona, koji se izvanredno držao među najboljima na stazi.

Obojica su ostala u trci, ali Ferštapen je iskoristio tu situaciju i preuzeo vođstvo (koje je, naknadno, bio prinuđen da "vrati"), da bi potom drama dostigla vrhunac.


Okretao se (i dalje na točkovima) Fernando Alonso u svom bolidu, Juki Cunada je kažnjen sa pet sekundi zbog udaranja Sebastijana Fetela, pa se kasnije s Vetelom se sudario i Kimi Raikonen, a onda je nastao najveći haos. Po mnogima bi pravi opis bio - skandal.

Zbog ranijeg dešavanja na stazi, Ferštapenu je od strane nadležnih za organizaciju nadmetanja bilo naređeno da propusti Hamiltona, ali kada je Britanac krenuo da ga obilazi, usledilo je iznenadno kočenje, usled kog je Luis Hamilton prednjim delom svog bolida udario o rivalov.


- On je lud! Šta je to radio?! Namerno je kočio, namerno, vikao je aktuelni šampion putem radio-veze svojoj ekipi.


Istraga povodom tog incidenta je odmah pokrenuta, a posle završetka trke, u kojoj je Hamilton prvi prošao kroz cilj (i došao do 103. pobede u karijeri, uz 103 pol-pozicije), a u kojoj je Ferštapen bio drugi, stanje na tabeli je idealno za fantastičan kraj sezone:


Imajući u vidu da je Luis Hamilton odvezao i najbrži krug, pa tako dodatno uvećao svoj bodovni učinak, poravnao se sa Maksom Ferštapenom jer obojica imaju pomenutih 369,5 bodova.

Zbog takvog epiloga ostala je pomalo u senci činjenica da su iza njih dvojice kroz cilj redom prošli Botas, Okon, Rikardo, Gasli, Lekler, Sainc, Đovinaci, Noris i ostali koji su trku završili (što nije bio sučaj sa Šumaherom, Perezom, Raselom, Mazepinom i Fetelom).

I sam rastanak vozača nije bio baš uobičajen. Naime, dok su se Hamilton i Botas polivali šampanjcem, Ferštapen je samo otišao sa pobedničkog podijuma, najvivši da će "vatre biti" kada se o tituli konačno bude odlučivalo, 12. decembra.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati