SVE JE SPREMNO: Boks se vratio u Srbiju na velika vrata

Tanjug/Đ. S.

24. 10. 2021. u 21:02

SVETSKO prvenstvo u amaterskom boksu je velika čast za Beograd i prilika za promociju sporta i Beograda kao turističke destinacije, ocenio je večeras zamenik gradonačlenika Goran Vesić.

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО: Бокс се вратио у Србију на велика врата

FOTO: Đ. S.

- Mi se trudimo da svake godine organizujemo bar jedno svetsklo takmičenje. Sledeće godine će to biti atletika i ona će biti najgledaniji svetski događaj. Ove godine je to boks i to je veoma važno za Beograd. Prvo za razvoj našeg sporta, drugo za promociju Beograda - rekao je Vesić povodom večerašnjeg otvaranje ove sportske manifestacije.

Naglasio je da je ponosan na to što je Beograd prvi grad na svetu koji je dva puta domćin Svetskog amaterskog prvenstva u boksu.

- Prvi put je to bilo 1978, tad smo uzeli šest ili sedam medalja, doduše sve srebrne, ali bila je to veća zemlja i bilo je drugačije, sada je konurencija veća. U svakom slučaju, nadam se da će ovo biti dobro za naše sportiste da uzmemo i neku medalju. Imamo Ruse koji se za nas takmiče, imamo Babića, imamo podršku publike i verujem da ćemo doći do neke medalje.

On je ocenio da je važno da uspešni ljudi vode sportske saveze, jer se tada postižu uspesi u sportu.

- Pogledajte šta se sa boksom desilo od kako je Nenad Borovčanin preuzeo savez. Sport koji se skoro zamro u Srbiji se potpuno probudio. To se isto desilo sa atletikom. Ovo je dobro za razvoj sporta, zato što će mnoga deca poželeti da se bave sportom i veoma je važno za promociju Beograda. Imaćemo preko 600 takmičara iz preko 100 zemalja u kojima će biti što direktnih što odloženih prenosa. Taku promociju Beograd nije mogao ni da sanja ni da plati - smatra Vesić.

Zaključio je da simbioza turizma i sporta pokazuje zašto grdaska vlast ohrabruje sportske saveze da organizuju velika takmičenja.

Potom se prisutnima obratio Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić.

- Dragi gosti i prijatelji, dobrodošli u Srbiju, koja je večeras ponosna. Ponosni jer smo stekli prijateljstvo, poverenje da organizujemo jednom veličanstveno takmičenje kakvo je SP u boksu, kao i zbog toga što je Beograd i Srbija večeras centar sveta, pola planete je danas u našem glavnom gradu. Ponosni jer smo jedini na svetu koji drugi put organizuju Svetsko prvenstvo u boksu. Ponosni jer možemo da budemo dobri domaćini i svetu pokažemo gostoprimstvo. Želim vam fer-plej, uspešno takmičenje i da se rado sećate Beograda, da oborite sopstvene rekorde i postavite nove standarde – Vanja Udovičić.

Predsednik BSS Nenad Borovčanin je svima poželeo puno sreće na ovom prvenstvu sveta.

- Imaćemo priliku da gledamo najbolje borce sveta, kako se bori oči u oči u fer-pleju. Boks nas je sve naučio da se udaraju oči u oči, da ne udaraju ispod pojasa i spletkare. Najvažnija lekcija kojoj će nas boks naučiti jeste ona da nije bilo bitno koliko jako udaramo, već koliko udaraca primimo i posle kojih utakmice. Želim svima puno sreće – rekao je Borovčanin.

Svoje impresije izneo je i Umar Kremljev prvi čovek AIBA.

- Dobro došli na AIBA Svetsko prvenstvo – Hteo bih da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, vladi Srbije, Bokserskom savezu Srbije i srpskom narodu zbog organizovanja ovako veličanstvenog događaja. Svetsko prvenstvo je vrhunac karijere svakog boksera, san svakog sportiste. U narednih deset dana, na programu će biti praznik boksa, želim svim takmičarima puno sreće i uspeha u takmičarskom delu – poručio je Kremljev.

BONUS VIDEO: Međunarodni dan boksa u Beogradu

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!