SAHRANJENA LEGENDARNA VERA NIKOLIĆ: Bila je prava šampionka, u srpskoj atletici ostaje ogromna praznina

Novosti online

30. 06. 2021. u 18:32 >> 21:00

SRBIJA se oprostila od Vere Nikolić Ćastić. Legendarna atletičarka, koja je u ponedeljak preminula u 72. godini, sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

САХРАЊЕНА ЛЕГЕНДАРНА ВЕРА НИКОЛИЋ: Била је права шампионка, у српској атлетици остаје огромна празнина

FOTO: M. Vukadinović

Od jedine naše svetske rekorderke oprostili su se porodica, prijatelji, poštovaoci njenih veličanstvenih uspeha.

- Osvrnuću se na šezdesete godine prošlog veka. Jedan mali grad u Pomoravlju, Ćuprija, sa sportskom tradicijom. Tu je ponikla naša Vera, na stadionu koji je bio od tvrde šljake, na obalama Morave. Imala je par patika, sprinterica. I nije bilo doktora, masera, fizioterapeuta, sve je to objedinio profesor Aleksandar Petrović koji nas je vodio. Ona, maturantkinja Ćuprijske gimnazije, odlazi u Budimpeštu i pravo niotkuda postaje prvak Evrope. Mesec dana kasnije bila je i juniorski prvak Evrope u Odesi... Ti si, Vera, naš heroj - dirljivim govorom oprostio se od Vere Dušan Košutić.

Srpski atletski savez je pre sahrane ogranizovao komemorativnu sednicu u dvorani na Banjici. Na velikom semaforu gledali smo najuspešnije Verine trke, doček u Ćupriji, kada joj je ceo grad čestitao na evropskoj kruni u Budimpešti. Bila je prvakinja Evrope i 1971, a treća 1969. Svetski rekord na 800 metara držala je od 1968. do 1971. godine.

- Pamtićemo je kao šampionku, svetsku rekorderku neverovatne volje i upornosti, za kojom će u srpskoj atletici ostati ogromna praznina. Uvek ćemo se rado sećati žene koja je za svakog imala lepu reč i koja je svojim zalaganjem i neumornim radom utrla put svim budućim šampionima - naglasio je predsednik SAS Veselin Jevrosimović.

Podsetio je Jevrosimović da je zlatna Vera spadala u najpopularnije sportiste ne samo Srbije nego i Jugoslavije. U vreme raspada SFRJ morala je da napusti Zagreb i da u Kruševcu sa Goranom Begovićem stvori dobar atletski kolektiv.

U Ćupriji je danas Dan žalosti, a od Vere se oprostio Dragan Zdravković. Slobodanka Čolović, koja je oborila rekord Nikolićeve, nije mogla da dođe sa Krita, ali je preko Daneta Korice poručila da je "Vera uvek bila njen heroj".

GLEDALI JE KAO BOŽANSTVO

VERA Nikolić je 1969. iz Morave prešla u zagrebački Dinamo, gde ju je trenirao Leo Lang. Na komemoraciji se u ime kluba oprostio Marcel Vučetić:

- U Dinamo je došla kao najveća zvezda Jugoslavije. Za klub se nesebično borila. Članovi kluba gledali su je kao božanstvo, bili su srećni kada su mogli da nose njene sprinterice, torbu. Telegram saučešća poslao je i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, sa porukom da je ostavila dubok trag i bila uzor svima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)