CRVENO-BELI PETI PUT IMAJU PREDNOST DOMAĆEG TERENA U ABA LIGI: Zvezdi kruna 75 odsto

V. PRERADOVIĆ

27. 04. 2021. u 21:55

SEDMI put su košarkaši Crvene zvezde osvojili prvo mesto u regularnom delu ABA lige. Nisu promašili "zicer" u Zadru (90:70), gde im je u meču poslednjeg kola bila neophodna pobeda za ostanak na vrhu i prednost domaćeg terena u polufinalu i eventualno finalu plej-ofa.

ЦРВЕНО-БЕЛИ ПЕТИ ПУТ ИМАЈУ ПРЕДНОСТ ДОМАЋЕГ ТЕРЕНА У АБА ЛИГИ: Звезди круна 75 одсто

FOTO: KK Crvena zvezda

Zbog vrhunski režirane završnice regionalnog takmičenja, do sinoć je čekala da sazna ko će joj sa četvrte pozicije izaći na crtu u polufinalnoj seriji na dve pobede, koja počinje 3. maja. U opticaju su bile čak tri opcije: Igokea kao već sigurni učesnik doigravanja, odnosno Mornar i Cedevita Olimpija kao timovi u konkurenciji za jedno preostalo mesto.

POLUFINALE

C. zvezda - 4

Budućnost - 3
- Prvi meč 3. maja, revanši su 7, a eventualne majstorice 11. maja.

- Finale se igra na tri pobede,

a termini još nisu poznati.

Čak i u uslovima pandemije koja je proterala publiku iz dvorana, utakmica više na domaćem terenu predstavlja značajnu prednost. Iako nije i odlučujuća, osvrt na prethodne sezone jasno pokazuje da daje jak vetar u leđa.

Od prelaska sa fajnal-for sistema završnice na plej-of u sezoni 2014/2015, Zvezda je četiri puta ušla u doigravanje sa prvog mesta i u tim situacijama osvojila tri jadranske titule. Dakle, statistički proračun kaže da je verovatnoća podizanja pehara 75 odsto! Prednost domaćeg terena nije pretopila u šampionski prsten samo u sezoni 2017/2018, kada je Budućnost kao drugoplasirana u finalu slavila sa 3:1 u pobedama.

I Podgoričani su u sezoni 2015/2016. propustili da "broj 1" u ligaškom delu krunišu regionalnom titulom. Nisu stigli ni do finala, nakon što ih je u polufinalu sa 2:0 "počistila" Mega kao četvrtoplasirani tim. Zvezda je sa drugog stepenika najpre eliminisala Cedevitu sa 2:0, potom i Megu u borbi za trofej ostavila bez pobede (3:0).

FOTO: KK Crvena zvezda/ABA liga

Dok je fajnal-for odlučivao o jadranskom šampionu, mogućnost da se konačni poredak razlikuje od onog iz ligaškog dela bila je znatno veća. Zvezda je dva puta završavala kao najbolji tim regularnog dela takmičenja i u oba navrata ostajala bez titule. U sezoni 2002/2003. izgubila je polufinalni meč od Zadra, na fajnal-foru u Beogradu 2014. poklekla je u polufinalnom duelu sa Cibonom.

Zbirno posmatrano, u dosadašnjih šest puta kao šampion ligaškog dela tri puta je bila i šampion lige.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda