ISPISALE ISTORIJU KLUBA: Košarkašice Art basketa, umetnice igre pod obručima

Novosti online

20. 03. 2021. u 21:07

NE MORATE više da trčite u najpoznatije svetske muzeje kako biste gledali najvrednija umetnička dela, jer se upravo u Beogradu bruse košarkaške umetnine najvišeg kvaliteta.

ИСПИСАЛЕ ИСТОРИЈУ КЛУБА: Кошаркашице Арт баскета, уметнице игре под обручима

FOTO: M. Vukadinović

Baš kao što samo ime kluba glasi, košarkašice Art basketa su umetnice igre pod obručima, a to su i dokazale prošlog vikenda istorijskim osvajanjem Kupa "Milana Cige Vasojevića" pobedom nad ekipom Vojvodine (83:74) čime su donele prvi trofej u klupske vitrine.

Kreator ovog uspeha je Milan Vidosavljević, mladi trener koji je seniorsku ekipu preuzeo pre tri godine.

- Neverovatan uspeh, presrećan sam, pre svega zbog devojaka koje su ovo svojim poštenim radom i zalaganjem zaslužile - odmah na početku razgovora, za "Novosti", ističe šef stručnog štaba beogradskog kluba.

- Prevashodno bih istakao psihički kvalitet ove ekipe. Naša najveća snaga je naš karakter. Uspeli smo i u polufinalu i u finalu da se vratimo posle deficita koji smo imali nakon prvog poluvremena. I to nije presedan, mnogo puta smo na taj način dobijali utakmice u ligi ove sezone. Ovaj tim se definitivno nikada ne predaje - napominje Vidosavljević ističući da će tako biti i u polufinalnoj seriji prvenstva gde za protivnika imaju opet novosadsku ekipu.

Uspeh je još veći ako se zna da roster ekipe čine praktično igračice juniorskog i kadetskog uzrasta.

- Gro ekipe je oformljen oko devojaka koje su u rasponu od 2001. do 2004. godišta, dok imamo samo tri prave seniorke (Snežana Čolić, Žaklina Janković i Katarina Zec). To su sve igračice koje su zajedno trenirale od svojih prvih košarkaških koraka. Takođe, naš klub ima ubedljivo najviše članica mlađih reprezentativnih selekcija, čak deset, i one bi trebalo da u doglednoj budućnosti budu predvodnice A reprezentacije.

Jedan od tih bisera je i Maša Ražnatović koja ističe da je preduslov za svaki uspeh organizacija, koja je u Artu na vrhunskom nivou.

- Naši uslovi su zaista fenomenalni, vodi se računa o igračicama u svakom segmentu. Sve imamo obezbeđeno za uspešan rad, od teretane, fizio tretmana, do smeštaja i hrane za pojedine igračice. Zaista je sve ono što je potrebno jednoj košarkašici kako bi nesmetano napredovala u pravom smeru prisutno - uvereno za naš list ističe Ražnatovićeva.

SARADNjA SA EKIPOM MEGE

PRIČA Art basketa se dodatno profesionalizovala saradnjom sa ekipom Mege, koja je praktično postala bratski klub.

- Pre tri godine je ugovorena saradnja sa Megom po pitanju logistike i finansija. Sve je to podignuto na jedan viši nivo, a prvi plodovi te saradnje su stigli već sada. Ceo naš koncept je identičan Meginom, stvaranje i forsiranje mladih talenata. Mi smo jedini ženski klub koji nema niti jednu stranu košarkašicu u timu - zaključuje trener Vidosavljević.

Anja Bukvić je u prelomnim trenucima finalne utakmice pokazala neverovatnu zrelost, čime je samo dodatno pokazala posebnost koju ona i njene saigračice poseduju.

- Mislim da je naše zajedništvo i drugarstvo jedan od presudnih faktora. Atmosfera koja odiše ekipom je neverovatna. Mnogim igračicama je ovo bio prvi put da nastupaju na jednom ovakvom takmičenju, ali umnogome nam je pomoglo iskustvo iz prošle sezone kada smo u Drugoj ligi ostvarile neverovatan rezultat, završivši prvenstvo bez ijednog poraza. Pritom, nemerljiv je značaj starijih saigračica, koje nas svojim iskustvom vode i imaju strpljenja da istrpe sve naše greške.

Nije teško u ovom slučaju predvideti budućnost i pretpostaviti da će ove dame jednog dana u dresu nacionalnog tima zameniti košarkaške dive poput Sonje Petrović, Ane Dabović, Jelene Bruks i nastaviti berbu medalja.

- Dres seniorske reprezentacije je moj cilj i san, kao i ostalim mojim saigračicama. Osećala sam se izuzetno počastvovano što sam leta 2019. godine kao najmlađa bila pozvana na pripreme U18 selekcije. Nadam se da ću ove godine biti u prilici da obučem dres mlade reprezentacije, a jednog dana i A tima. Do tada, nastavljam da sanjam svoje snove - zaključuje Maša Ražnatović.

OSNOVANI 2009. GODINE

KLUB je 2009. godine osnovala bivša košarkašica Ana Mrkić sa idejom promocije ženske košarke. Prvobitno je to bila škola košarke sa izričito omladinskom selekcijom da bi se priča dalje razvila kada je pre tri godine oformljen seniorski tim. Ubrzo se uključuju u zvaničnu ligu Košarkaškog saveza Beograda da bi se tim u sezoni 2018/2019. osvajanjem treće lige domogao višeg ranga, odakle su takođe furiozno prešli u elitnu diviziju ove sezone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!