ZRENJANIN, GRAD KOŠARKE: Jedan sokak - reprezentacija

Bogoljub Grujić

10. 10. 2020. u 22:55

ZRENjANIN, sa oreolom evropskog grada sporta, ponosno se diči titulom prvaka Jugoslavije u košarci 1956. godine, kada je šampionska petorka Proletera - Vilmoš Loci, Milutin Minja, Ljubomir Katić, Dušan Radojčić i Lajoš Engler, bila ujedno i prva petorka reprezentacije Jugoslavije.

ЗРЕЊАНИН, ГРАД КОШАРКЕ: Један сокак - репрезентација

FOTO: Arhiva Geza Kereši

Ali, dominaciji košarkaša pedesetih godina prošlog veka, prethodila je sjajna energija snažnih momaka koji su bili preteča i utemeljivači košarke u gradu na obalama Begeja.

Čuvena Vardarska ulica - i to, zamislite, samo leva, neparna strana ulice, koju su mnogi zvali "Ulica košarkaša", imala je svoju "reprezentaciju" koja je igrala zvanične utakmice.

FILM O ŠAMPIONIMA

DOKUMENTARAC "Šampioni sa Begeja" nastao je iz ideje da se o junacima iz Vardarske ulice, jedinstvene u svetu, koja je imala svoju reprezentaciju, snimi filmska storija, ali je onda sve objedinjeno u zanimljivu priču o istorijatu i utemeljivačima zrenjaninske košarke.

Braća Sergije i nedavno preminuli Milorad Miluška Stevanov, Vladimir Dudan, Pišta Vereb, Geza Kereši, Leon Petrović, živeli su u porodičnim kućama u Vardarskoj, sa neparnim brojevima i osim sa rivalima od prekoputa, gde je takođe bilo odličnih košarkaša, igrali zvanične utakmice sa ekipama iz Novog Sada, Vršca, Beograda, a kasnije osnovali Košarkaški klub Radnički Kristal, koji je bio preteča Proletera.

- Utakmice smo igrali golišavi, do pasa, samo u šortsevima, takva je bila moda, isključivo napolju, na betonu, jer košarkaških dvorana još nije bilo - priseća se Sergije Stevanov.

FOTO: Arhiva Geza Kereši

Sergije je, inače, otac veteranskog reprezentativca Srbije, Aleksandra Stevanova, poznatijeg po nadimku Džabar, koji je u svojoj 57. godini još uvek aktivan kao košarkaš i primer za Ginisovu knjigu rekorda.

- Naravno da su najlepše devojke iz grada dolazile na utakmice i uživale u igri atletski, savršeno građenih momaka, košarkaša - nastavlja Sergije, koji je rođen 1934. godine i sa svojih 86 godina i dalje je veoma vitalan i često uživo posmatra košarkaške utakmice.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina