ČOVIĆ NAPUŠTA ZVEZDU? Prvi čovek crveno-belih govorio o nasledniku, sezoni...

Александар Илић
Aleksandar Ilić

06. 04. 2024. u 10:04

CRVENA zvezda imala je velike ambicije u Evroligi, a daleko od toga da su ih crveno-beli ostvarili. Tim sa Malog Kalemegdana osvojio je Kup Radivoja Koraća, a sada predstoji borba u ABA ligi, o svemu je govorio prvi čovek Zvezde, Nebojša Čović.

ЧОВИЋ НАПУШТА ЗВЕЗДУ? Први човек црвено-белих говорио о наследнику, сезони...

FOTO: M. Vukadinović

Često se spekuliše o nasledniku Nebojše Čovića, a on je u razgovoru za Meridian sport otkrio ko će to biti, kada za to dođe vreme.

– Mislim da je to Željko Drčelić, predsednik Upravnog odbora! Znate da nikad nisam hvalio pro forme, kao što nikad nisam ni napadao pro forme. Mislim da je on čovek koji ima dovoljnu energiju, visprenost i prostor za efikasno pristupanje svemu što su izazovi u košarci. I stvarno mislim da smo pogodili sa čovekom, kao i sa dobrim brojem ljudi u Upravnom odboru. U tom skautingu, za razliku od ovog igračkog, nismo promašili. Mislim da je ovaj skauting vrlo bitan kao potencijal da više nikada ne promašite ili da promašite što manje. Jer, uvek ćete da mašite i u tom igračkom skautingu, rekao je Čović u intervjuu za Merdian sport.

Za prvog čoveka crveno-belih prednost domaćeg parketa jako je bitna u doigravanju ABA lige.

– Vrlo značajno. Nama je sezona loša sa aspekta Evrolige iz jednostavnog razloga što nismo imali sreće, a sa druge strane u skautingu smo napravili greške oslanjajući se na iskusnog trenera i čoveka koji jako dobro poznaje košarku Duška Ivanovića. Šabaza Nejpira smo doveli da bude prvi plejmejker, a on nije bio ni peti. A kad vam se sruši kuća na pleju onda znate šta se događa. S tim što je Jago doveden da bude treći plej, pa je postao prvi. Pratilo nas je i mnogo povreda, nismo imali dovoljan stepen posvećenosti u skautingu i platili smo cenu tih promašaja preko Evrolige.

Promenjen je trener malo pošto je počela sezona.

– Došao je Janis Sferopulos koji je, koliko je mogao, uspeo to da homogenizuje i harmonizuje, jer nije on birao tim. Kad ovo kažem ne mislim ništa loše o Dušku Ivanoviću, ali kad se već u čaršiji vode te trač partije, kako među onima koji znaju nešto o košarci, tako i onima koji ne znaju. Razlog zašto je otišao je jednostavan, upravo ono što sam rekao o selekciji. Po meni je krunski cilj je osvajanje ABA lige. Naravno da bi se osvojila treba da budete prvi na kraju ligaškog dela, znamo šta nam se dogodilo na kraju prošle godine. Prednost domaćeg terena je velika. Da li će uvek biti, videćemo. Mislim da nam dolazi veliki broj igrača iz povreda, da ćemo imati kompletan tim za završnicu, naravno ako nas poslužii sreća.

Nezaobilazne bile su povrede, koje su diktirale rezultate u Evroligi, po rečima Čovića.

– Mislim da bismo imali pet, šest pobeda više. I naravno, s tim bismo ušli u tih osam ili deset. Ali, očigledno projekcija tima nije bila za četiri, neki veliki domet u okviru Evrolige. Mada smo neke utakmice odigrali sjajno. Kompletni smo, mislim, bili 4. januara protiv Partizana, ali tad se povredio Topić. Nama je mnogo nedostajao Teodosić. Na svim evroligaškim mečevima kad je bio odsutan imali smo velike probleme. Iz toga nešto treba da se zaključi za sledeću sezonu, kad se pravi skauting treba da se razmišlja o ovosezonskom iskustvu. Ne samo po pitanju Tea kome su vrata Crvene zvezde uvek otvorena da ostane koliko god misli. Jer, Teodosić je značajan i na pet-deset minuta. Nema baš svako takvog igrača, sa takvim iskustvom, organizacijom i magijom u rukama.

On preuzima odgovornost za rezultate u Evroligi.

– Nema kukanja. Odmah sam rekao da smo napravili greške u skautingu, sad ko je odgovoran, mi smo. Pa ko? Evo, ja sam! Pa šta? Sešćemo, videćemo. Je l’ vi to znate bolje? Izvolite, dođite. Nemoj samo da kao Mapetovci pričate sa balkona. Već izvol’te radite.

Još uvek nije poznato da će oba beogradska kluba igrati Evroligu sledeće sezone.

– Ono što je dosta izvesno – a ne mogu da kažem da je tu bilo šta izvesno preko 90 odsto – jeste da će prvak ABA igrati Evroligu. Na žalost, ABA liga i njen menadžment – mada nije kriv samo menadžment nego i pojedini klubovi i njihovi predsednici ’ka jugu, dole’ koji su pomislili da je košarka nastala od kad su oni ušli u nju – zapustili su rad sa Evroligom. Imali smo ugovor koji je pre tri godine istekao, a da ga niko nije produžio. Takođe, mi smo određenim procentom suvlasnici u Evroligi, što takođe daje određene mogućnosti. I svedeni smo na specijalnu pozivnicu. Budete prvi – preko vajld karte idete u Evroligu. Budete sedmi – preko vajld karte odete u Evrokup, možda i u Evroligu. Još ako imate malo parica iz novokomponovanih poslova, završite priču sa 500 hiljada. Ili 200 hiljada koliko je trebalo da mi platimo za prošlu sezonu, ali nismo, jer smo se prebili. Nisam siguran za drugo mesto, a vidim nervozu u medijima i naručene tekstove. Te će danas ispasti Asvel, te će otići Alba, te ovo, te ono.

Čović smatra da Beograd treba da ima dva evroligaša.

– Moramo da se borimo za našu poziciju. Zašto Beograd ne bi mogao da ima dva evroligaša, a Atina može. Zašto bismo patili što naši zapadni susedi ne razumeju, neće i ne žele da razvijaju košarku. Slažem se, Cibona je veliko ime. I Olimpija je veliko ime, bez dodatka Cedevita. Oni su nekad bili evroligaši, neka sad ulože, neka se angažuju oko toga. Beograd ima dva evroligaša i mislim da mnogo doprinosimo – i Zvezda i Partizan. I ne vidim razlog da se stalno svađamo. Uvek smo gurnuti u sudar Zvezde i Partizana. ABA liga treba da bude kreirana onako kako se dogovore ta dva kluba, pa nek je zovu velikosrpskom ABA ligom i nek joj precrtavaju znak! Ako smo velikosprski, nemojte da igrate sa nama. Nemojte da se bavite nama, pustite nas, mi smo zaostali, primitivni i šta sve već. E, sad će da se ’upale’ oni, koji se bave nekim drugim disciplinama koje nisu olimpijske – to je nacionalizam, šovinizam… Mislim na ove sa novom disciplinom autošoviniste., završio je predsednik Crvene zvezde.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave