STOJAKOVIĆ O POVLAČENJU DRESA SA BROJEM 16: Nisam verovao da će se tako nešto desiti, vratilo me na početak karijere

Novosti online

26. 02. 2024. u 12:34

Predrag Stojaković je u karijeri doživeo sve moguće, ipak sve je ispalo onako kako su zapisali košarkaški bogovi.

СТОЈАКОВИЋ О ПОВЛАЧЕЊУ ДРЕСА СА БРОЈЕМ 16: Нисам веровао да ће се тако нешто десити, вратило ме на почетак каријере

Foto: N.Paraušić

Predrag Stojaković je počeo kao čudo od deteta u Crvenoj zvezdi, a kada je 2011. godine završio košarkašku karijeru osvajanjem NBA prstena oprostio se kao jedan od največih srpskih košarkaša u istoriji. 

- Godinu dana sam proveo u prvom timu Zvezde kada sam dobio poziv iz grčkog kluba PAOK da tamo nastavim karijeru. Imao sam 16 godina i sa mnom se u Solun preselila cela moja porodica. Ne mogu da kažem da sam ja ostalim članovima diktirao način i mesto života, već me mama nije ispuštala iz ruku - rekao Stojaković. 

Kao dečak je dominirao u tada neverovatnoj grčkoj ligi. Proveo je pet godina u Solunu, uspeo je da osvoji grčki kup, da bude MVP lige 1998. godine i da ga Sakramento draftuje sa 14. mesta 1996. Odmah je mogao i u NBA, ali mu se nije žurilo. 

Foto: Profimedia

- U Grčkoj sam proveo najlepše tinejdžerske godine i stekao mnogo prijatelja. Čak mogu da kažem da imam mnogo više prijatelja u Grčkoj nego ovde. U PAOK-u sam proveo pet godina. Bilo je tu lepih i loših iskustava. Mnogo sam se vezao za Solun. Kada sam se odselio u Ameriku odlučio sam da u Solunu kupim stan gde se svako leto vraćam i provodim neko vreme sa starim društvom - priseća se Stojaković. 

Svi se sećamo kultnog tima Sakramento Kingsa zbog koga je Srbija ostajala budna noćima. Majk Bibi, Dag Kristi, Hido Turkoglu, Kris Veber, Bobi Džekson i naravno Vlade Divac i Peđa Stojaković. Ipak, Amerika koje ostavila dobar utisak na prvi pogled.

- U početku mi je u Americi nedostajao nekadašnji način života. Smetao mi je njihov jezik. Kada sam kročio na tlo Amerike shvatio sam koliko ja u stvari ne znam jezik. Najvažnije je da sam se prilagodio ljudima. Amerikancu su hladniji, cene ljude po tome šta su i čime se bave - pričao je Stojaković.

Nažalost taj tim je ostao upamćen kao jedan od najboljih koji nikada nije uzeo šampionski prsten. Sa druge strane su bili Kobi Brajant i Šakil O'Nil u životnoj formi, a protiv toga se nije moglo. 

- Da bi bio uspešan u nečemu, moraš da budeš gladan i željan većih uspeha. Da se ne zadovoljavaš momentom. Sad, kada sam okončao karijeru, neprospavane noći provodim razmišljajući o rezultatima koje nisam ostvario. Recimo te serije protiv Lejkersa, pa i 2002, 2003, 2004, kada smo svi bili na vrhuncu karijera, a nismo uspevali da osvojimo NBA titulu, Sa jedne strane, možda smo i nesrećni jer smo igrali u tom periodu kada su igrali Šakil i Kobi. To su bila dva najbolja igrača na tim pozicijama. Ipak, lično, svako od nas kretao je od samog sebe i u sebi tražio razloge neuspeha, u greškama koje smo pravili i u svemu smo mogli da uradimo, a nismo. Šta god da smo posle toga uradili i osvojili, vraćamo se u taj period i žalimo što nešto nismo uspeli. Sve se toj ekipi brzo izdešavalo. Svi smo došli u sezoni 1998/99 i od ekipe koja nije imala ciljeve postali smo pravi NBA tim. Došli su Veber, Divac, brzo smo počeli da igramo dobru košarku i osetili da možemo da postignemo dobre rezulalte. Divac ima tu harizmu i pomogao nam je  svi budemo kao jedan - dodao je Stojaković.

Pred kraj uspešne karijere potpisao je poslednji ugovor sa Dalas Maveriksima, a u toj ekipi mnogi veterani su konačno dočekali svoj prsten. Među njima i momak iz Slavonske Požege.

- Kažu da su takav kraj košarkaški bogovi podarili ljudima koji to zaslužuju. Osvajanje titule sa Dalasom je bio drugačiji osećaj, bez obzira na moje zadovoljstvo da se nađem u tom timu. Završiti karijeru titulom je stvarno fenomenalno - kaže Stojaković.

Kao dirljiv momenat, možda i vrednije od prstena bilo je to što u Sakramento Kingsima više niko neće nositi dres sa brojem 16.  

- Nisam verovao da će se tako nešto desiti. Kada su me pozvali i kada su rekli da će povući moj dres, bio sam dosta emotivan. Počeo sam da se vraćam na početak karijere, na sve što smo prošli, sve lepo i tužno - setno je završio Stojaković.

Bonus video JOŠ JEDNO IZNENAĐENjE: Posle Jaga poklon dobio i Ledej

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!