PAO "OPLJAČKAO" KNEŽEVINU: Junak Grigonis i pomračenje uma Okoboa

V. P.

22. 12. 2023. u 07:40

DISKUTABILNA odluka i nesrećno izvedeno slobodno bacanje beka Monaka Elija Okoboa dali su priliku Panatinaikosu da „opljačka“ kneževinu trojkom Marijusa Grigonisa uz poslednji zvuk sirene. Atinski „zeleni“ su osmom pobedom (91:90) prešli crtu direktnog plasmana u plej-of nakon 15. kola Evrolige.

ПАО ОПЉАЧКАО КНЕЖЕВИНУ: Јунак Григонис и помрачење ума Окобоа

Foto: Evroliga

Okobo je mogao da bude junak Monaka, poentirao je uz faul 2,5 sekundi pre kraja utakmice za vođstvo 90:88. Verovatno je sa klupe dobio instrukciju trenera Saše Obradovića da namerno promaši slobodno bacanje i time potroši vreme za pokušaj gostujućeg tima. Igraču Baskonije Čimi Monekeu to je pošlo za rukom u duelu sa Crvenom zvezdom, ali ne i francuskom reprezentativcu.

Ispalio je loptu kao iz katapulta, promašio obruč i zakucao je u tablu, što je omogućilo Panatinakosu da započne napad sa polovine protivnika, a treneru Erginu Atamanu tajm-aut u kojem je pripremio akciju. Učinio je to po standardima svog renomea, Grigonis je dobio dobru poziciju i trojkom izbio pobedu iz ruku Monaka, koji je u poslednjoj četvrtini imao i 12 poena prednosti.

Najefikasniji u atinskom timu bio je Kostas Slukas sa 17 poena, najkorisniji igrač po indeksu Matijas Lesor sa 16 poena, četiri skoka i tri ukradene lopte, heroj Grigonis završio je meč sa 15 poena, Luka Vildoza sa 11. Kod domaćina su prednjačili Alfa Dijalo sa 17 poena, Okobo sa 15 i Kemba Voker sa 13. Četvorostruki NBA ol-star odigrao je najbolju utakmicu od dolaska u Evroligu, ali to nije nagrađeno trijumfom njegovog tima.

SAVRŠENO VEČE OBSTA

NEMAČKI reprezentativac Andreas Obst odigrao je savršenu utakmicu u ubedljivom trijumfu Bajerna nad Efesom (86:71), ubacio je 17 poena bez promašaja (1/1 za dva, 4/4 za tri, 3/3 sl. bacanja).

Odlično ga je pratio Ajzak Bonga sa 15 poena i šest skokova, Serž Ibaka je postigao 13 (7 sk), dok je Vladimir Lučić posle višemesečne pauze proveo na parketu 13 minuta i ostvario učinak od dva poena, tri asistencije i dva skoka. U timu Efesa istakao se Den Oturu (19 poena), nedavno centarsko pojačanje iz Denizlija.

Novi trener Fenerbahčea Šarunas Jasikevičijus ostvario je i drugu pobedu otkad je na klupi nasledio Dimitrisa Itudisa, ovog puta protiv svog nekadašnjeg tima Žalgirisa u Istanbulu (80:78). Ključnu ulogu odigrao je Tajler Dorsi, koji je 58 sekundi pre kraja poentirao uz faul i pogodio dodatno slobodno bacanje za 80:76. S linije slobodnih bacanja bio je precizan i bek litvanskog tima Kinan Evans, koji je potom promašio šut za produžetak tri sekunde pre isteka meča.

Dorsi je predvodio listu strelaca turske ekipe sa 19 poena, Skoti Vilbekin je postigao 17, Džonatan Motli 16, Marko Gudurić sedam za 23 minuta na terenu „Ulker arene“. Evans je predvodio Žalgiris sa 19 poena, pet skokova i pet asistencija, Rolands Šmits bio nadomak dabl-dabl učinka sa 16 poena i devet uhvaćenih lopti.

- Uneo sam neke nove stvari i zabunu među igrače - bio je samokritičan Jasikevičijus posle osme pobede Fenera u Evroligi. - Međutim, ne postoji drugi način. U prvom poluvremenu smo primili 46 poena, nismo faulirali, nismo bili na terenu. Ali, naša reakcija u nastavku bila je perfektna, sjajno smo se borili u drugom poluvremenu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)