MEGIN BISER MILJENOVIĆ: Rođen u Kanadi, karijeru gradi u Srbiji

Novosti online

30. 11. 2023. u 10:23

Pandemija virusa korona sprečila ga je da dosanja svoj košarkaški san i zaigra u NCAA ligi. Međutim, to nije obeshrabrilo Stefana Miljenovića, koji je sa oreolom najboljeg strelca Superlige Srbije, sa prosekom od 21,8 poena po meču, iz dresa OKK Beograda minulog leta stigao u redove Mege, čvrsto rešen da ispuni svoje ciljeve u igri pod obručima koju toliko voli.

МЕГИН БИСЕР МИЉЕНОВИЋ: Рођен у Канади, каријеру гради у Србији

Foto: Ivica Veselinov

Borbeni bek igra svoju prvu sezonu u regionalnom takmičenju, ali i pored manjka iskustva dao je veliki doprinos odličnim rezultatima Mege na startu sezone koja je sa pet pobeda i četiri poraza na šestom mestu ABA lige.

- Izuzetno dobro igramo, a to je pre svega posledica velikog rada na treninzima. Utakmice u kojima smo poraženi, gubili smo na jednu loptu, ali smo pokazali da sa svim ekipama u ligi možemo ravnopravno da se nosimo. Atmosfera u ekipi, za koju je zadužen kapiten Plavšić je sjajna. Svi smo mladi i svi imamo velike ambicije. Zato je svaki trening intenzivan kao da imamo utakmicu protiv najjačeg protivnika. Velika je borba, konkurencija je zdrava i to nam pomaže da igramo dobro. Sve ekipe su daleko iskusnije od nas, a mi to moramo da nadoknadimo velikom agresivnošću i borbenošću i za sada u tome uspevamo - konstatuje Miljenović.

Dvadesetdvogodišnje bek pred sebe je u ovoj sezoni postavio jasne ciljeve:

- Pre svega da napredujem, da se igrački usavršavam i razvijam, za šta je Mega kao klub idealno mesto. Želim da se pokažem u najboljem mogućem svetlu i svojim igrama pomognem ekipi da ostvari što bolje rezultate.

Košarkaški put Stefana Miljenovića bio je poprilično neobičan s obzirom na to da je rođen u Kanadi, na Nijagarinim vodopadima. Košarku je zavoleo uz šest godina starijeg brata Aleksandra, a počeo je da trenira kada je imao 11.   

- Glavna asocijacija na detinjstvo je hladno vreme i mnogo snega - počinje priču Miljenović.

- Ali imao sam dobro školovanje, priliku da usavršim jezik. S obzirom na to da dalje košarkaško usavršavanje nije imalo perspektivu u Kanadi, sa samo 15 godina odlučio sam da se odvojim od porodice i u srednju školu odem u Ameriku”.

Miljenović se preselio u Mejn, pohađao je Li akademiju, gde je proveo dve i po godine:

- Otišao sam iz Kanade, ali od hladnog vremena i snega nisam mogao da pobegnem. U početku mi je bilo jako teško da se priviknem na sve. Populacija je bila mala, nikoga tamo nisam imao, a porodica mi je bila udaljena 12 sati vožnje. Ekipa nije imala neke zapažene rezultate, ali sam te druge sezone pružio zapažene igre. Imao sam odličnu statistiku pa sam izabran među 25 najboljih igrača u državama Masačusets, Njujork, Nju Hempšir, Mejn, Konektikat i Vermont.

Usledila je nova selidba, na poznati srednjoškolski program Husak u Njujorku:

- To sve vodi naš čovek, bivši košarkaš Rade Džambić. On regrutuje igrače i pravi timove. Tako sam i ja stigao u Husak. Pored činjenice da sam bio odličan đak, imao sam i veoma dobru sezonu. Bilo je dosta interesovanja i očekivao sam da ću pronaći dobar koledž.

Shodno činjenici da je imao sve odlične ocene, Miljenović je bio blizu odlaska na čuveni Univerzitet Jejl, ali do zvanične ponude nikad nije došlo. Završio je na Univerzitetu Sliperi Rok u Pensilvaniji, ali u Drugoj diviziji NCAA lige nikad nije zaigrao:

- Zbog pandemije virusa korone otkazana je čitava sezona. Malo je reći da sam bio razočaran.

Ipak, Miljenović je kroz selektivne kampove, dok je boravio u Americi, imao prilike da se nadmeće sa nekolicinom igrača koji su stekli statuse zvezda u NBA ligi:

- Igrao protiv dosta igrača koji su završili u NBA. Među najpoznatijima su Ar Džej Beret i naravno Šaj Gildžis Aleksander. I tada je bio velika zvezda, ali nisam imao preveliki respekt, bili su to zanimljivi dueli. Već u to vreme svi su znali sve o njemu i sećam se da je imao neverovatnu dozu samopouzdanja.

O planovima za budućnost Miljenović kaže:

- Voleo bih da igram u Španiji. Mnogo mi je o tome tokom prošle sezone dok sam bio u OKK Beogradu pričao trener Vule Avdalović. Imali smo jako dobar odnos. Imao je dosta poverenja u mene i mnogo toga me je naučio. Bila je to njegova prva godina na čelu stručnog štaba i moja prva seniorska sezona. Našli smo se da pomognemo jedan drugom i sve to je odlično funkcionisalo. Zbog njegovih iskustava i brojnih priča zaista bih želeo da se okušam u Španiji - zaključio je Miljenović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)