NOVA ZVEZDA, NEKE STARE NAVIKE: Fali mirna glava u završnici, Teo i dalje ima magiju, Bjelici potrebno više košarke

V. Preradović

19. 09. 2023. u 10:00

KAKVI su rani utisci o Crvenoj zvezdi nakon dva pripremna turnira? Drugi u Minhenu predstavlja reprezentativniji uzorak, jer su u rotaciji nedostajali samo Dejan Davidovac, Majk Tobi i Stefan Lazarević.

НОВА ЗВЕЗДА, НЕКЕ СТАРЕ НАВИКЕ: Фали мирна глава у завршници, Тео и даље има магију, Бјелици потребно више кошарке

Foto: KK Crvena zvezda

Na bazi viđenog u finalnom meču sa Bajernom, može se izvesti zaključak da je skoro potpuno renoviran tim nasledio neke loše navike iz prethodne sezone.

Protiv polovične ekipe minhenskog evroligaša, u koju je trener Pablo Laso ubacio jednog juniora i jednog „penzionera“, crveno-beli su po već viđenom šablonu prosuli dvocifrenu prednost obezglavljenom igrom u poslednjih pet minuta. Navijači su se minule sezone nagledali takvih utakmica, većinom u periodu kada su ti porazi značili ostanak bez šanse za plasman u plej-of Evrolige. O tome bi trebalo da razmišljaju trener Duško Ivanović i njegovi pomoćnici pre nego što počnu zvanični mečevi.

Zvezda je tokom leta promenila deset igrača, što je samo po sebi dovoljno za ocenu posla iz prošle sezone. Poučena greškom koju je nespretno pokušala da ispravi dovođenjem Fakunda Kampaca, sada se na vreme nakrcala plejmejkerima. Milošu Teodosiću nisu teret pozne godine, u prvom poluvremenu meča sa Bajernom bio je baš ono što je potrebno ovom timu, igrač vizije sa neprolaznom magijom u rukama. Teret mogu da mu postanu prevelika očekivanja od sebe, koja umeju da ga odvuku sa pravog puta i uvedu na teren ishitrenih, nekad i nervoznih rezona.

Šabaz Nejpir, verovatno prva plejmejkerska opcija u trenerskoj svesci, iz neznanih razloga nije igrao protiv Bajerna. Umesto njega, u sastavu je bio Ognjen Kuzmić koji je presedeo meč na klupi. Za sada mu bolje ide razigravanje nego poentiranje. Utisak je da još ne razume kakva mu je tačno uloga namenjena, isto važi i za Jaga Santosa, koga smo češće viđali u petorci sa Teodosićem. Prečeste rotacije mogle bi negativno da utiču na njihovo raspoloženje, samim tim i na doprinos timu. Adamu Hangi očito prija značajnija uloga od one u Realu, naročito u napadu, dok su šuterski resursi Rokasa Gedraitisa još nedovoljno eksploatisani. Češće je ispaljivao trojke iz neizgrađenih pozicija, iz kretnje odmah po prijemu lopte preko ruke čuvara.

GENERALKA NA KIPRU

PRE nego što otvore novu sezonu gostovanjem Igokei 30. septembra, košarkaše Crvene zvezde očekuje generalna proba na izuzetno jakom turniru u Nikoziji 22. i 23. septembra. Na Kipru će se odmeriti u evroligaškoj konkurenciji Makabija, Žalgirisa i Olimpijakosa.

Svojim navijačima predstaviće se na premijeri sezone u elitnom klupskom takmičenju, 5. oktobra protiv Asvela u „Štark areni“.

Sud o Nemanji Bjelici ne može se doneti dok „profesor“ ne odradi više od dva treninga i dve utakmice. Jasno je kao dan da mu je nakon duge pauze potrebno više igre da bi pokazao da li u njemu i dalje ima košarke za veliku scenu. Čini se da je najmanji pomak načinjen na centarskim pozicijama, uprkos vapajima navijača. Sigurno neće utihnuti posle onog što smo do sada videli od Marka Simonovića i Džoela Bolomboja, pa je Luka Mitrović morao da radi za trojicu bar dok mu ne stigne pomoć Majka Tobija. Simonović je u NBA nabacio masu za „peticu“, ali je ukrutio šutersku ruku i usporio noge, dok je Bolomboju „alej up“ zakucavanje jedini način da ukloni košgetersku nulu. Na tome mu se ne bi zamerilo da je bolje štitio obruč i posebno reket od ofanzivnih skokova.

Naravno, ovo su tek probni kadrovi za sezonu dovoljno dugu za promene nabolje ili, kao što je to neretko bio slučaj, za promene.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave