PARTIZAN POVEO U ABA FINALU! Zvezda "kasno stigla" na prvi meč, ali priredila dramu (FOTO)

Novosti online

13. 06. 2023. u 22:01 >> 20:50

PARTIZAN je poveo u finalu ABA lige, pošto je pobedio Crvenu zvezdu u "Areni" sa 88:80 (29:21, 27:15, 17:25, 15:19) i tako načinio prvi korak ka trofeju.

ПАРТИЗАН ПОВЕО У АБА ФИНАЛУ! Звезда касно стигла на први меч, али приредила драму (ФОТО)

Photo: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović

Jednva neverovatna utakmica odigrana je u prepunoj najvećoj dvorani na Balkanu. Crno-beli su bili tako dominantni u prvih 20 minuta, da je izgledalo da će crveno-beli doživeti pravu katastrofu.

Ipak, na kraju je bilo drame, no "parni valjak" je uspeo da odbije nalet rivala i na po svemu viđenom zasluženo trijumfuje u velikom finalu regionalnog takmičenja.

Izabranici Željka Obradovića su odigrali nestvarno prvo poluvreme posle kojeg su imali prednost - 56:36. Blistali su u tom delu meča Kevin Panter (bez promašaja) i Zek Ledej.

Kada je kapiten domaćeg tima u pitanju, nakon 14 poena u prvih 20 minuta u nastavku je poentirao isključivo sa linije penala.

Ipak, sa više energije je izašao tim Duška Ivanovića u nastavku meča i polako topio prednost. U jendom momentu su gosti došli u situaciju da ugroze rivala. Prišli su gosti na minus šest kada Kampaco u kontri nije dobro reagovao. U tom periodu odličan je bio Alen Smailagić koji je imao tri sjajna zakucavanja i još nekoliko odličnih poteza na oba kraja terena.

Zvezda je i u samom finišu prišla na minus pet - 85:80 posle trojke Bentila, ali i taj trzaj je odbio Partizan i poveo sa 1:0 u seriji.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Zek Ledej sa 24 poena, pratio ga je Kevin Panter sa 19. Na drugoj strani najviše se istakao Ognjen Dobrić sa 17 poena, dok je Fakundo Kampaco upisao dabl-dabl sa 15 poena i 10 asistencija.

Druga utakmica igra se u četvrtak od 20 sati takođe u "Areni". Nakon toga se serija seli u dvoranu "Aleksandar Nikolić" (nedelja, 20.30).

Partizan - Crvena zvezda 88:80 (29:21, 27:15, 17:25, 15:19)

Dvorana: "Arena". Gledalaca: 18.324. Sudije: Saša Pukl, Josip Radojković, Milan Nedović.

Partizan: Ledej 24, Avramović, Koprivica, Panter 19, Smilagić 11, Papapetru 1, Egzum 8, Naneli 3, Lesor 9, Trifunović, Anđušić 5, Madar 8.

C. zvezda: Lazarević 2, Kampaco 15, Mitrović 4, Lazić, Martin 4, Dobrić 17, Ivanović, Ilić 4, Nedović 10, Marković 3, Petrušev 11, Bentil 10.

Četvrta četvrtina: Partizan - Crvena zvezda 88:80

40' - Dugo nije bilo poena na obe strane, a onda je Bentil pogodio trojku na 32 sekunde do kraja. Papapetru je izveo dva bacanja i jedno je pogodio. Tajm-aut je zatražio Ivanović na 19 sekundi pre kraja meča. Nije Zvezda realizovala napada, da bi potom Lesor pogodio oba bacanja.

38' - Neverovatan promašaj Kampaca u kontri, a onda je faulirao Pantera za dva slobodna bacanja koja je pogodio kapiten Partizana.

37' - Nekako je Zvezda uspela da poentira preko Bentila, potom je Kampaco asistencijom za Nedovića koji je bio sam u kontri stigao do dabl-dabla. Tajm-aut je zatražio Obradović.

Photo: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović

36' - Promašio je Nedović trojku, ali Dobrić se našao na ofanzivnom skoku i lako je poentirao. Mitrović je napravio loš faul i tako omogućio Panteru da dođe do lakih poena. Iskoristio je taj poklon kapiten crno-belih.

35' - Do novih poena dolazi Dobrić, promašio je zicer, ali je Ledej dirao mrežicu i ponei idu beku crveno-belih. Važan koš na drugoj strani daje Ledej. Napravio je Bentil na drugoj strani faul u napadu prilikom borbe za skok. Tajm-autom je reagovao Duško Ivanović.

34' - Dobio je tehničku Lazarević zbog prigovora, a Panter je uspeo da pogodi sa linije penala. Potom je ukrao loptu Martin i završio akciju u kontri.

33' - Ostao je sam Madar na šutu za tri poena i pogodio je, te je na taj način poništio Nedovićevu trojku. I opet trojka, ali sada je pogodio Kampaco.

Photo: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović

32' - Odličan napad Zvezde. Pojavio se Nedović prvi put na terenu u drugom poluvremenu i odmah je pogodio za tri poena. Tajm-autom je reagovao Željko Obradović.

31' - Neverovatan koš Ledeja. Promašio je ceo koš Trifunović, a krilni centar Partizana se našao u pravo vreme na pravom mestu i pospremio loptu u koš.

Treća četvrtina: Partizan - Crvena zvezda 73:61

30' - Poslednji koš u trećem kvartalu bio je delo Matijasa Lesora koji je uspeo da zakuca nakon loše komunikacije Mitrovića i Lazarevića.

29' - Dobar period igre gostiju. Kampaco se pojavio sa dve asistencije. Najpre Dovriću, a onda i Bentilu.

Photo: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović

27' - Dosta brzo se igra sada i videli smo šest lakih poena na obruču. Agresivno je krenuo Egzum na prodor i pogodio pod faulom Kampaca. Aregntinac je treći put bio precizan van linije 6,75.

26' - Neverovatno igra Smailagić u drugom poluvremenu. Još jednom je snažno zakucao, a onda i pogodio pod faulom. Dodatno bacanje izvešće posle tajm-auta. Realizovao je i dodatni penal.

25' - Znatno bolja energija crveno-belih u drugom delu meča. Petrušev je iznudio faul Lesora za dva bacanja i opet je oba puta bio precizan - 60:47. Prve poene a da nije Smailagić u trećem kvartalu za crno-bele postigao je Egzum, ali bio je polovičan.

24' - Smailgaić je pogodio težak šut, a onda je Kamapco drugi put na meču bio precizan van linije 6,75.

23' - Dobro je Dobrić krenuo na prodor i pogodio flouter od tablu. Opet Dorbić pogađa, sada iz ofanzivnog skoka, posle promašene trojke Kampaca.

22' - Sjajno je Kampaco navukao dva igrača na sebe, potom proigrao Petruševa koga je faulirao Madar. Centar Zvezde je oba puta bio precizan. Au, kakvo zakucavanje Smailagića. Pokupio je promašaj Ledeja i snažno zakucao.

Photo: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović

21' - Nije uspeo Kampaco da realizuje prvi napad za goste u drugom poluvremenu. Smailagić je na drugoj strani uzeo težak šut i promašio je.

Druga četvrtina: Partizan - Crvena zvezda 56:36

Apsolutno zasluženo Partizan ima 20 poena prednosti posle 20 minuta igre. Domaćin bolje ljutira za tri nego za dva (9/12), dvojke (9/14), sa linije penala 11/12. Zvezda je dosta slabija sa procentima - 9/22 za dva, 3/10 za tri i 9/13 bacanja. Jedini paramater u kome su gosti bolji su skokovi - 13:14, u asistencijama je 12:9 za crno-bele.

20' - Kampaco je maločas bio polovičan sa linije penala, ali sada je oba puta bio siguran. Ledej zakucava iz alej-upa. Jako loše poluvreme za crveno-bele.

19' - Razbijena je Zvezda u prvom poluvremenu. Na drugoj strani Bentil je primetio samog Ilića pod košem koji je još jednom došao do lakih poena. Tajm-autom je reagovao Željko Obradović.

18' - Lazarević se posle ofanzivnog skoka izborio za dva bacanja i oba puta je bio precizan. Kakvo prvo poluvreme Ledeja, već je na 18 poena i on i Panter blistaju u prvom poluvremenu.

17' - Koriste crno-beli to što su gosti u bonusu i sada do lakih poena dolaze sa crte. Konačno dobar napad Zvezde i zakucavanje Dalibora Ilića koji je prvi put kročio na parket "Arene".

16' - Vezao je Anđušić pet poena, pošto je bio precizan i sa linije penala. Opet je Egzum iznudio dva bacanja. Ovo je dobro za Partizan koji dolazi do lakih poena u ovim trenucima.

Photo: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović

15' - Egzum je agresivno krenuo na prodor i naterao je Dobrića da ga faulira. Australijanac se poenterski uveo u meč sa linije penala. Na drugoj strani polovičan je bio Ben Bentil. Treći put nije promašio Anđušić za tri poena. Konačno solidan napad gostiju. Petrušev je pogodio posle asistencije Ivanovića.

14' - Ostao je sam Ledej i opet je pogodio trojku. Zvezda igra veoma loše na oba kraja terena.  Na drugoj strani Petrušev se izborio za jednu ničiju loptu i izbori se za dva slobodna bacanja. On je bio polovičan sa crte.

13' - Još jedan veoma loš napad crveno-belih, isteklo je vreme, a šut nije upućen. Prve poene za goste u ovom kvartalu postigao je Ognjen Dobrić - 34:23.

12' - Ne greši Panter. Zaista neverovatno kako igra kapiten crno-belih. On trenutno šutira 3/3 za tri, 2/2 za dva i 1/1 sa linije penala. Posle zakucavanja Ledeja odmah je tajm-autom reagovao Duško Ivanović. Zvezda još uvek nije poentirala u drugom periodu.

Photo: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović

11' - Izgubila je Zvezda loptu na startu drugog kvartala. Kampaco je bacio prejak pas za Lazića koji je izašao u aut. Drugu otvorenu trojku promašio je Anđušić.

Pročitaje još: ŠTA SU URADILI "GROBARI"! ABA liga ovako nešto ne pamti

Prva četvrtina: Partizan - Crvena zvezda 29:21

10' - Kampaco je odlično uposlio Martina koji je došao do prvih poena i to pod kontaktom sa Lesorom. To je bio poslednji koš u prvoj četvrtini. Partizan nije iskoristio svoj poslednji napad.

9' - Ušao je u igru Nedović i odmah je poentirao i to posle prodora. Na drugoj strani Lesor je došao do novih poena i to pod faulom Petruševa. Opet je bio precizan. Au, kakav koše Nedovića, pogodio je trojku sa devet metara na isteku napada.

8' - Neverovatno šutira Partizan na početku meča. Domaćin je na 5/6 u šutu van linije 6,75. Da stvar po goste bude još gora je to da je Martin nesportski faulirao Lesora. Francuz je oba puta bio precizan.

7' - Nestvarno je Panter otvorio utakmicu. Još uvek nije promašio nijedan šut. Na drugoj strani Filip Petrušev je pogodio pod faulom, ali nije realizovao bacanje.

Photo: Partizan Mozzart Bet/Emilija Jovanović

6' - Sada i Ledej pogađa trojku, a onda Madar krade loptu i dolazi do poena u kontri. Prvi tajm-aut na utakmici. Marković je kročio na teren i pogodio je trojku, iako mu to nije najjače oružje.

4' - Uzeo je Kampaco prvi šut van linije 6,75 i pogodio je. Sada je Zvezda vezala pet poena. U stelce se upisao i Luka Mitrović posle igre dva na dva sa Dobrićem.

3' - Odlično otvaranje za Pantera. Sada je pogodio i sa poludistance. Seriju Partizana od 7:0 prekinuo je Ognjen Dobrić posle asistencije Kampaca. Strašno igra Panter na startu meča. Sada je poentirao uz faul Mitrovića. Trojka i za Nanelija.

2' - Prve poene za domaće postigao je Kevin Panter. Kapiten crno-belih pogodio je šut za tri poena. Upisao se i Ledej koji je ostao sam i pogodio iz skraćenog kornera.

1' - Odmah na startu je Zvezda odigrala dobru odbranu i nije dozvolila rivlau da uputi šut ka košu. Na drugoj strani Bentil se izborio za dva slobodna bacanja i oba je pogodio.

Partizan meč počinje u petorci: Jam Madar, Kevin Panter, Džejms Naneli, Zek Ledej i Alen Smailagić. Na drugoj strani startuju: Fakundo Kampaco, Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Ben Bentil i Luka Mitrović.

19.38 - Košarkaš Crvene zvezde, Stefan Marković, na originalan način je čestitao Nikoli Jokiću titulu NBA lige. Naime, on je na derbi došao u majici sa likom Nikole Jokića i natpisom NBA.

19.23 - Navijači Partizana su pred večiti derbi dobili dobre vesti. Posle treće utakmice sa Real Madridom i povrede šake u tim se vratio Aleksa Avramović, dok su sa druge strane oni koji bodre Zvezdu odbili lošu informaciju - Luka Vildoza neće moći da pomogne saigračima.

Uoči meča:

Biće ovo prvo finale koji večiti igraju u sezoni u kojoj su zajedno nastupali u Evroligi. Upravo su u elitnom takmičenju oba tima ostvarila po jednu pobedu. Zanimljivo je to da ni crno, ni crveno-beli nisu trijumfovali na svom parketu.

Ovo će biti šesti ovosezonski duel Partizana i Crvene zvezde. Izabranici Duška Ivanovića imaju pobedu više (3:2).

Aktuelni branilac titule u regionalnom takmičenju u ovaj meč ulazi osokljen zbog osvajanja titule u Superligi Srbije.

Igrači koje sa klupe predvodi Željko Obradović na teren će izaći posle šest dana pauze nakon što su u majsorici polufinala ABA lige pobedili Cedevita Olimpiju.

Podsetimo, utakmica Partizan - Crvena zvezda počinje u 20 sati. Drugi meč se u četvrtak u isto vreme takođe u "Areni". Treći duel na programu je u nedelju od 20.30, eventualni četvrti i peti meč igrao bi se 20. i 22. juna.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VELIKO IZNENAĐENJE! Ovo je novi trener Novaka Đokovića?!