RAT U UKRAJINI: Sirski - Stižu francuski instruktori; Bugari neće da šalju vojsku u Ukrajinu; Rusi zauzeli Ivanovku i Netajlovo (FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 05. 2024. u 07:02 >> 23:18

RAT u Ukrajini – 823. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Сирски - Стижу француски инструктори; Бугари неће да шаљу војску у Украјину; Руси заузели Ивановку и Нетајлово (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Napad dronom na Belgorod, balonom na Moskvu

Oružane snage Ukrajine napale su selo Sovhozni u Grajvoronskom gradskom okrugu uz pomoć drona-samoubice. U napadu nije bilo žrtava, saopštio je na Telegramu gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je dodao da je dron, kada je pao, detonirao i oštetio gasovod.

Ruski PVO sistemi uništili su mali balon u Moskovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto Tanjug/AP

Nakon toga, gubernator Moskovske oblasti Andrej Vorobjov saopštio je na Telegramu da su PVO sistemi oborili bespilotnu letelicu u gradu Balašiha.

On je dodao da su ostaci letelice pali na privatnu kuću, a da su stanari kuće uspeli da se evakuišu na vreme i da niko nije povređen.

 

Medvedev: Rusija će uskoro pobediti

Rusiji je potrebna samo pobeda, zemlja će to postići u najskorije vreme, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev tokom razgovora sa vojnicima na poligonu Pesočnenski u Lenjingradskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP


-Uveren sam da ćemo zahvaljujući vojnicima kao što ste vi, zahvaljujući budućim oficirima, u najskorije vreme postići rezultate koji su nam potrebni. I ti rezultati su vam takođe jasni: nama je samo potrebna pobeda i tu pobedu ćemo postići, rekao je Medvedev.

Medvedev je takođe zahvalio građanima koji pomažu frontu, uključujući i kupujući dronove, i napomenuo da cela zemlja pomaže da se ostvari pobeda.

Sve starije vojne žrtve rata u Ukrajini

Najstariji među nestalim ukrajinskim mobilisanim vojnicima ima 58 godina, otkrio je Sputnjik. Vidljiv je porast objava na društvenim mrežama u vezi sa nestalim vojnicima starijim od 45 godina u različitim grupama za traženje mobilisanih Ukrajinaca.


Tokom maja, slične poruke postale su primetno brojnije i učestalije. Većina osoba za kojima se traga je starosti između 45 i 50 godina, a navodno su nestali tokom borbenih zadataka u Pokrovskom okrugu, u zapadnom regionu DNR, u oblastima Rabotino i Bahmut.



Informacije o nestalim mobilisanim vojnicima, u grupama na društvenim mrežama, uglavnom traže njihovi najbliži rođaci, kao što su supruge, deca i sestre.

Severski pravac: Rat i informativni rat za Belogorovku (MAPA)

Sinoć se na internetu pojavilo više snimaka koji navodno ukazuju na prisustvo ruskih jurišnih grupa u ruševinama stambenog naselja Belogorovka. Na snimku koji je objavio VSU vidi se napade na dve ruske zastave, od kojih se jedna nalazi na cevi u blizini ruševina Doma kulture.


Koordinate: 48.925547 38.244144
 

Zastava je postavljena na cev sa drona, što postaje jasno kada se pogleda snimak udara. Za ovo je korišćen magnet za pretragu, koji je omogućio pričvršćivanje okna na lokaciju. I ovo nije prvi sličan slučaj. Ruski borci su 22. maja postavili rusku zastavu sa udicom na Antonovskom mostu – međutim, to ni na koji način ne znači kontrolu Oružanih snaga Rusije nad tim područjem.

Ilustracija telegram rybar

Pravi cilj je bio isprovocirati VSU na uzvratne akcije, koji bi mogao da koristi ljudstvo ili da koristi FPV bespilotne letelice (što se i desilo ovog puta) da skine ruske zastave za napad na rusku tehniku. Međutim, mnogi su smatrali da je postavljanje zastave na dimnjak napredovanje ruskih trupa, u suštini samo željno razmišljanje.

Još jednu rusku zastavu, koja se nalazi na dvospratnoj zgradi od cigala, zaista je mogao da postavi ruski pešadijac. S obzirom na to da je zgrada potpuno uništena, a od nje nije ostalo ništa osim zidova, malo je verovatno da su Oružane snage Rusije tu mogle da steknu uporište, pa se najverovatnije radilo o jednom naletu.


Koordinate: 48.925082 38.254830


Ipak, VSU se mnogo češće bavi informativnim ratom - sa postavljanjem ukrajinskih zastava sa dronova, predstavljajući ih kao uspehe na bojnom polju - više puta je uhvaćen u tome tokom borbi u Krinkiju. A prošle nedelje su ukrajinski mediji na sličan način najavili kontrolu dela oblasti istočno od kozačkih logora, objavivši snimak zastave na jednom od vodotornja.

Sadašnje snage i sredstva Oružanih snaga Rusije nisu dovoljni da probiju odbranu VSU i napreduju do centra sela, dok Oružane snage Ukrajine drže svoje položaje na dominantnoj visini - deponiji krede u kamenolomu. Jedini put za opremu koji vodi ka istočnim prilazima deponiji prolazi kroz ruševine Popasnjanskog vodenog kanala - područje koje je ne samo pod vatrom sa svih strana, već omogućava i operaterima VSU FPV dronom da se osećaju sasvim opušteno iznad njega.

Zapravo, u Belogorovki će biti moguće steći uporište tek nakon što Oružane snage Rusije počnu da pritiskaju pozicije VSU na južnoj strani kamenoloma krede i izbace Oružane snage Ukrajine iz Verhnjekamenskog. Tada ukrajinske formacije, pod pretnjom opkoljavanja, mogu da napuste deponiju. Do tada će operativna situacija u sektoru omogućiti VSU da zadrži položaje koji su prilično povoljni za odbranu.

 

Borelj: Blokirano 5 milijardi evra

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je trenutno u EU blokirano sedam odluka o finansiranju vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 5 milijardi evra.

Sirski: Stižu francuski instruktori

Francuska će poslati instruktore u Ukrajinu za obuku ukrajinskih vojnika. Ovo je saopštio glavnokomandujući Oružanih snaga Aleksandar Sirski.

Foto MoD Francuske

Pogođen objekat u Harkovu

U Harkovu je pogođen objekat u industrijskoj zoni, saopštio je gradonačelnik grada Igor Terehov.

Foto Tanjug/AP

Granatiran Energodar

Administracija grada Energodara saopštila je da je u toku haotično artiljerijsko granatiranje grada.

Sančez i Zelenski potpisali bezbednosni sporazum

Španski premijer Pedro Sančez i Vladimir Zelenski potpisali su u Madridu sporazum o saradnji u bezbednosnoj sferi.

Foto Tanjug/AP

Prema navodima lista „Pais“, sporazum o bezbednosti potpisan sa Španijom po ugledu je na sporazume koje je Kijev već potpisao sa brojnim drugim zemljama, uključujući Nemačku i Italiju, a ima za cilj garanciju vojne podrške Ukrajini.

Bugari neće da šalju vojsku u Ukrajinu

Pitanje slanja bugarskih trupa u Ukrajinu nije na dnevnom redu, izjavio je šef tehničke Vlade Bugarske Dimitar Glavčev nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

 

Foto: EPA

Najvažnije vesti sa brifinga MO Rusije: VSU izgubila više od 1.100 vojnika za dan, oboreno 14 raketa i 44 drona

Ruski sistemi PVO je oborili su šest navođenih bombi „hamer“, 14 granata sistema „himars“ i „oljha“ , 44 ukrajinska drona;

Jedinice grupe „Jug“ poboljšale su položaje duž linije fronta i porazile živu silu i tehniku tri brigade protivnika;

Foto prezident.gov.ua

Ukrajinska vojska izgubila je do 460 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Jug“;

Jedinice grupe „Sever“ probijaju se u dubinu odbrane ukrajinske vojske, Ukrajina je izgubila do 318 vojnika, tenk i dva oklopna vozila;

Jedinice grupe „Dnjepar“ porazile su ukrajinsku vojsku kod sela Rabotino i Veselo, Ukrajina je izgubila do 40 vojnika;

Ukrajinska vojska je u zoni odgovornosti grupe „Centar“ u DNR izgubila do 335 vojnika;

Rusi zauzeli Ivaanovku i Netajlovo

Ruska vojska oslobodila je naseljeno mesto Ivanovka u Harkovskoj oblasti i Netajlovo u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Spremali atentat na Budanova?

Dva pukovnika iz obezbeđenja Vladimira Zelenskog planirali su ubistvo načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova (na spisku terorista i ekstremista u Rusiji), piše list „Tajms“.

Kako je precizirano, planirali su ubistvo uz pomoć dronova i raketnim napadom na njegovo vozilo.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ubili oficire

Dvojica pijanih ukrajinskih vojnika na Uskrs su upucala dvojicu ukrajinskih oficira jer su ih vređali, među ubijenima je i zamenik komandanta njihove jedinice, rekao je za Sputnjik ukrajinski ratni zarobljenik.

Kako je objasnio, ubijeni oficiri su bili iz njegovog bataljona, a ukrajinski vojnici su kažnjeni.

Stoltenberg: Nema jedinstva u NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da u Alijansi nema jedinstvenog stava kada je reč o vremenu ulaska Ukrajine u NATO.

-Zemlje NATO su se dogovorile da će Ukrajina postati članica Alijanse, ali nema konsenzusa o rokovima. Treba učiniti sve da Ukrajina opstane i, kada budu stvoreni politički uslovi, da odmah postane članica Alijanse, rekao je on.

 

 

Zelenski u Španiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je posetu Španiji.

Kralj Felipe dočekao je Zelenskog na pisti aerodroma "Barahas" u Madridu, što je, ocenjuje Rojters, gest koji je naglasio važnost posete.

Zelenski se sastao sa premijerom Pedrom Sančezom, a zajednička konferencija za novinare zakazana je kasnije popodne.

Očekuje se da će Zelenski potpisati bezbednosni sporazum, kojim je predviđeno da Španija snabde Kijev oružjem u vrednosti od 1,13 milijardi evra – uključujući "patriot", tenkove "leopard 2A4", kao i drugo oružje španske proizvodnje, poput opreme i municije za borbu protiv dronova, objavio je El Pais.

(Rojters)

Litvanski šef diplomatije: Mađarska blokira skoro sve odluke EU, to je otišlo veoma daleko

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis kritikovao je Mađarsku zbog blokiranja odluka Evropske unije u vezi sa spoljnim poslovima, uključujući i pomoć za Ukrajinu.

"Mislim da moramo da budemo transparentni kad je reč o trenutnoj poziciji Mađarske", rekao je Landsbergis novinarima u Briselu uoči sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU.

Skoro sve diskusije i potrebna rešenja i odluke EU blokira jedna zemlja, ukazao je Landsbergis i dodao da za taj problem mora da postoji sistematski pristup, da bi EU imala "bilo kakvu značajnu ulogu u spoljnim poslovima".

Naveo je da je oko 41 odsto rezolucija EU o Ukrajini blokirala Mađarska i istakao da je " to otišlo veoma daleko".

Za odluke EU o spoljnoj politici potrebna je saglasnost svih 27 zemalja članica.

(Rojters)

Predsednik Estonije: Najvažnije zaustaviti rusku ratnu mašinu

Estonski predsednik Alar Karis, koji se i Talinu sastao sa finskim kolegom Aleksandrom Stubom, rekao je za finski javni servis Yle da je trenutno najvažnije zaustaviti "rusku ratnu mašinu".

Više o tome pročitajte ovde.

Foto: Profimedia

 

POGOĐEN VOJNI RADAR UNUTAR RUSIJE UDALjEN 1.800 KM

Dron dugog dometa kojim je upravljala ukrajinska vojna obaveštajna služba (HUR) izveo je napad na vojni radar za rano upozoravanje na balističke rakete Voronjež M koji se nalazio u gradu Orsk u ruskoj Orenburgskoj oblasti.

Izvor iz HUR je to potvrdio jutros za Kijev indipendent, a napad je je izveden tokom jučerašnjeg dana.

Navodi se da je ovo bio prvi put od početka ruske invazije punog obima na susednu zemlju da je Ukrajina napala objekte u Orsku.

Izvor Kijev indipendenta je kazao da se taj grad nalazi na 1.800 kilometara od mesta lansiranja drona.

Navodi se da je ovim oboren rekord u dometu napada ukrajinskih dronova na teritoriji Rusije.

(The Kyiv Independent)

Rusija raspisala poternicu za dvojicom ukrajinskih vojnih lica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije raspisalo je poternicu za zamenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, brigadnim generalom Vladimirom Gorbatjukom i bivšim komandantom logističkih snaga ukrajinske vojske, general-potpukovnikom Olegom Višnjevskim, navodi se u bazi resora.

Zelenski posetio Harkov

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je Harkov, odakle se obratio svetskim liderima. Poručio je da Rusija okuplja još jednu grupu trupa u blizini granice i da se sprema za novi pokušaj ofanzive.

Zelenski je pozvao svetske lidere da prisustvuju mirovnom samitu o Ukrajini koji će se sredinom juna održati u Švajcarskoj. Američki zvaničnik je potvrdio da će SAD prisustvovati samitu.

Nastavljeni su udari sa obe strane. Ruske snage gađale su Kijev i Herson, dok je ukrajinska vojska granatirala istok zemlje koji je pod kontrolom Moskve, a ruska vojska tvrdi da je uništila ukrajinske dronove nad teritorijom Rusije.

FOTO: Tanjug/AP

 

Rusija: Napad dronovima u Orlovskoj oblasti, jedan poginuo

Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene u napadu ukrajinske bespilotne letelice na rusku Orlovsku oblast, saopštio je regionalni guverner Andrej Kličkov na Telegramu.

Kličkov je rekao da se dron srušio na benzinsku pumpu, oštetivši je, dok je drugi na isto mesto pao kasnije i ubio vatrogasca.

(Rojters)

BONUS VIDEO: BAJDENOVO PRISTANIŠTE - Pomoć pristiže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)