PARTIZAN IZBEGAO SENZACIJU - ZA SAD! Autsajder imao crno-bele u šaci, ali igraće se majstorica!

Novosti online

18. 05. 2023. u 21:02 >> 21:02

KOŠARKAŠKI klub Partizan je pre samo tri sedmice bio evropska senzacija. Sada je bio na korak da doživi najveću senzaciju poslednjih godina, da ispadne iz plej-ofa ABA lige u četvrtfinalu, i to od od osmoplasiranog tima regionalnog nadmetanja. Ipak, podgorički Studentski derbi je posle iznenađenja u Beogradu pre tri dana - poražen od ekipe trenera Željka Obradovića na svom parketu, rezultat je glasio 79:81, te će majstorica, u ponedeljak od 20 časova u glavnom gradu Srbije, odlučivati ko će u polufinale.

ПАРТИЗАН ИЗБЕГАО СЕНЗАЦИЈУ - ЗА САД! Аутсајдер имао црно-беле у шаци, али играће се мајсторица!

Photo: SC Derby/Filip Roganovic

Tokom ovog megdana, kao daleka prošlost delovala su ona nedavna madridska dešavanja, kada je Partizan dvaput bacio na kolena moćni Real i bio na jednu pobedu od F4 Evrolige. Ipak, ti snovi su raspršeni kroz tri trijumfa "kraljevskog kluba", a onda je Žocov tim morao da se okrene regionalnoj sceni.


Uz samo četiri dana za pripremu ove četvrtfinalne serije, naspram skoro mesec dana odmora koje su imali Podgoričani, Partizan je isprva platio ceh i umoru i stavu "lako ćemu", a onda je posle beogradskog kraha došao u Crnu Goru da "vadi kestenje iz vatre".


Nije mu bilo lako, jer je iznova ekipa trenera Andreja Žakelja daleko bolje "otvorila" susret i konstantno vodila. Pa opet, i pored svih problema, kako sa ličnim greškama (Ledeja i dotad najboljeg igrača gostiju, Egzuma), tako i sa povredama (Jam Madar je izvrnuo skočni zglob). Partizan se "držao u životu". Nadoknađivao je sedam poena zaostatka serijom od sedam poena u nizu, ali... Najmanjom pukotinom u njegovim redovima - rival se naslađivao. Tako je "probuđeni" Zvonimir Ivišić, zvezda prvog plej-of duela ovih rivala, koji je rano ušao u probleme s ličnim greškama, odveo goste na 61:55 u finišu treće deonice, i to atraktivnim, alej-up zakucavanjem. 


Tajmaut, jedan u nizu koji je u neverici zatražio Željko Obradović, ovoga puta je prenuo njegovu ekipu - Naneli je dao trojku, na novo zakucavanje Ivišića odgovorio Egzum, pa se u poslednju četvrtinu ušlo sa samo +3 za autsajdera, ali i sve bučniju podgoričku publiku koja je, podeljena u dva tabora, imala sve veću želju da pomogne svojim ljubimcima. 
Nalet crno-belih se potom nastavio, pa su oni preuzeli vođstvo, no samo na kratko. Tada je, na početku poslednje četvrtine, i počela "rezultatska klackalica" tokom koje su se oba tima smenjivala u rezultaskoj prednosti, ali i u greškama, ekstremnoj borbenosti, lukavim rešenjima i nesmotrenim kiksevima...


A onda, na 1:27 do kraja, Džejms Naneli je postigao trojku i svojim 18. poenom doneo 73:76 Partizanu. Drama je tada počela da dostiže vrhunac, jer je posle razmenjenih pogodaka na obe strane terena, u jednoj naizgled bezizlaznoj situaciji po crno-bele - talentovani Ivišić uhvatio loptu posle dalekometnog promašaja kolege Tasića i pogodio dok je fauliran, te je na 28,9 sekundi pre završetka dospeo u situaciju da s linije penala izjednači.


Ali, ne samo da nije to uradio, već je posle njegovog promašaja Džejms Naneli novim pogotkom, i to trojkom, odmakao Partizan na nedostižnih 77:81, što u preostalih šest i po sekundi domaćin nije mogao da stigne, iako su se crno-beli svojim kiksevima pobrinuli da im za to pruže šansu. No, u završnih devet desetinki SC derbi, nakon što je prišao na -2 i oduzeo loptu crno-belima, nije uspeo da napravi novi podvig, te će majstorica odlučivati ko će u polufinale.

ABA liga 2022/2023 - četvrtfinale, druga utakmica

SC Derbi - Partizan 79:81 (21:19, 19:21, 23:20, 16:21)

SC derbi: Megi 15, Pavličević 11, Ivanović, Vučeljić, Slavković 6, Hadžibegović, Goranović nije igrao, Baćović 8, Tasić 9, T. Ivišić 2, Z. Ivišić 12, Drežnjak 8

Partizan: Ledej 6, Drezgić i Koprivica nisu igrali, Panter 8, Smailagić 7, Papapetru, Egzum 24, Naneli 23, Lesor 5p, 9sk, 6uk, Trifunović 2, Anđušić 4, Madar 3

KRAJ! Studentski centar - Partizan 79:81

40' - Smanjeno je vreme za Partizanov napad na 1,7 sekundu, no gosti greše, rival im oduzima loptu i ima devet desetinki za svoju akciju, ali sa sopstvene polovine terena. Pokušavaju igrači SC Derbija da ubace loptu u igru, ali Egzum ih u tome onemogućava i to je kraj, Partizan je pobedio!

40' - Ivišić pogađa koš Partizana na 1,9 sekundi do kraja. Željko Obradović traži tajmaut, ali je ljut na sudije. Valjda zbog vremena koje je preostalo za igru...

40' - Naneli pogađa trojku za 77:81! još šest sekundi do završetka meča, tajmaut traže domaći. Kako važan koš Džejmsa Nanelija...

40' - Naneli pogađa preko Zvonimira Ivišića, svojim petim uzastopnim poenom donosi 75:78. Još 38 sekundi do kraja, dva bacanja za domaće, Lesor je faulirao Ivišića.

39' - Pogodio je Mateo Drežnjak oba poenala, 75:76, lopta za Partizan, ulazi se u poslednji minut...

39' - SC derbi je probao da postigne trojku, ali se dobra rotacija u odbrani Partizana pobrinula da do šuta s distance ne dođe. Zato je Drežnjak krenuo na propdor, pa ga je Lesor faulirao. Slobodna bacanja, dva - a tri je razlike za Partizan. Još 70 sekundi do kraja.

Photo: SC Derby/Filip Roganovic

39' - Na 1:27 do kraja, Džejms Naneli postiže trojku i svojim 18. poenom donosi 73:76 Partizanu.

39' - Drugi uzastopni promašaj Drežnjaka s distance. To je ukupno treći u nizu neorganizovan napad ovih rivala (dva su imali domaćini, jedan gosti iz Beograda). Partizan ima loptu, nerešeno je...

38' - Nerešeno je, 73:73, promašuju oba tima po jedan šut s distance, još dva minuta do kraja.

36' - Drežnjak pogađa trojku na asistenciju vrlo zapaženog Tasića - 73:71, posle čega Egzum promašuje s distance. Još 3:33 do kraja...

36' - SC derbi je uspeo da se odmakne na 70:67, ali je posle Nanelijevog koša - čak 20. put (!) domaćin izgubio loptu (devt uta se to desilo gostima). Egzum pogađa iz "rolinga" - vodi opet Partizan, 70:71

34' - Poništena je trojka Nanelija, jer su sudije na TV snimku utvrdile da je prekršaj Drežnjaka nad Lesorom bio pre pomenutog šuta. Ostaje 68:67, a Partizan onda ne koristi novu akciju.

34' - Naneli pogađa trojku, a pritom je Lesor fauliran. Odlična situacija za crno-bele!

33' - Ne da se domaćin. Opet Baćović, opet vođstvo SC derbija! - 68:67.

32' - Vasilije Baćović pogađa trojku za 66:64, ali Egzum "vraća" trojku - 66:67. Kakva drama...

31'  Naneli primiče Partizan na 63:62, potom crno-beli preuzimaju vođstvo preko Lesora, a SC derbi pravi prekršaj u napadu!

Kraj treće četvrtine, SC derbi vodi sa 63:60!

29' - Naneli je trojkom vratio Partizan u život, a na novo alej-up zakucavanje Ivišića, odgovara Egzum svojim atraktivnim poentiranjem... 63:60, posle čega Ivišić pravi ofanzivni prekršaj, a crno-beli i domaći potom promašili poslednje šuteve.

28' - Naravno, nema Studentski cenar mnogo navijača, pa glasniji deo publike u hali bodri Partizan. Nema baš klasičnog navijanja, ali se zviždi napadu domaćih (Tasić je poentirao), a onda odgovara i "domaća domaća" publika, koja zviždi napadu crno-belih. Partizan promašuje ceo koš, a Zvonimir Ivišić odvodi Studentski centar na 61:55. Iznervirani Željko Obradović, posle alej-upa mlade zvezde hrvatske i crnogorske košarke, traži tajmaut.

Detalj sa meča SC Derbi - Partizan / Photo: SC Derby/Filip Roganovic

27' - Pavličević trojkom odmiče SC derbi na 57:52, ali odmah trojku "vraća" Smailagić. Rasplamsala se borba!

26' - Posle 7:0 za SC derbi na početku drugog poluvremena, Naneli "zaokružuje" istu takvu seriju Partizana sredinom treće deonice, pa je rezultat 50:50.

25' - Panter je fauliran prilikom šuta, druga lična Flečera Megija. Kapiten Partizana s linije penala pogađa oba puta, rezultat je 50:48 za SC derbi.

24' - Egzum primiče Partizan na 47:44, ali nakon što je domaćin uspeo da poenitra, upravo Eguzum pravi ofanzivni prekršaj. Njegov treći na ovom meču, a toliko ima i Ledej. Uz to, Madar je povređen... Baš nezgodna situacija za crno-bele.

22' - SC Derbi odlazi na +5, posle čega crno-beli ne koriste svoj napad (pokušao je Anđušić da poentira), ali su uspeli da se domognu lopte. No, ni Ledej nije precizan, što Studetnski centar koristi da preko Tomislava Ivišića u kontri dođe do dosad najveće prednosti, +7, 47:40!

21' - Počeo je treći period meča, a u Partizanovoj kontri je Jam Madar izvrnuo zglob. Ima bolnu grimasu, ali uspeo je sam da ode do klupe. Na parketu ga je zamenio Egzum, koji je odmah potom faulirao opasnog šutera Flečera Megija prilikom pokušaja da da trojku, te će Amerikanac imati tri slobodna bacanja. Ipak, faul je pripisan Zeku Ledeju, koji je odmah pozvan kod Željka Obradovića na "ribanje".

Kraj poluvremena, nerešeno je - 40:40. Kakvih 20 minuta... Partizan je u dva segmenata bio prilično lošiji - u trojkama (2/11 naspram 4/8 Studentskog derbija) i skokovima (13 naspram 22 domaćih). Bolji su crno-beli bili u čuvanju lopte (izgubili je šest puta, rival dvostruko više), a bolji su i u šutu za dva poena izabranici Željka Obradovića, 57,1% uspešnosti, napsram 47,6% Studentskog centra. Megi sa 10 poena i Hadžibegović sa osam bili su najbolji u domaćij ekipi, u kojoj je Zvonimir Ivišić, zvezda prvog duela, sveden na četiri poena (za nepunih devet minuta na parketu - a tri prekršaja "kriva" su šta ga nije bilo duže), dok su kod crno-belih Egzuma, koji je ubacio 13 poena, pratili skoro svi ostali, jer, osim Papapetrua koji se nije upisao u strelce, preostali članovi crno-belih dali od dva do pet poena.

Detalj sa druge plej-of utakmice Studentski centar - KK Partizan u ABA ligi / Photo: SC Derby/Filip Roganovic

20' - Raspucali su se i jedni i drugi. Najpre uspešan prodor domaćih, pa pogodak s poludistance Nanelija, onda trojka najboljeg NCAA trojkaša Megija, pa koš ali i promašeno slobodno bacanje Egzuma. Drežnjak je potom probao da sa polovine terena pogodi trojku za SC derbi, ali nije uspeo - 40:40 je!

19' - Novi dobar potaz Anđušića. Pogađa koš domaćih sa poludistance, nerešeno je - 36:36, a trener Studetskog centra Andrej Žakelj traži tajmaut. 

19' - Na koš Megija, odgovara odlično Danilo Anđušić. Najpre je poentirao iz prodora za prilazak na 36:34, a onda iznudio prekršaj rivala u napadu.

17' - Egzum pogađa koš rivala, a u narednoj akciji, pri rezultatu 32:32, Ledej promašuje trojku za vođstvo Partizana. Na drugoj strani terena prvu ličnu grešku pravi Kevin Panter

16' - Kakva sekvenca... Najpre Lesor promašuje zakucavanje, potom SC Derbi u kontri pravi prekršaj u napadu kada se činilo da će povesti sa 33:25, a kazna za tu nesmotrenost stigla je u vidu trojke Zaka Ledeja: Partizan je prišao na 31:28, posle čega je Hadžibegović napravio grešku u koracima i crno-beli opet došli do lopte.

16' - Ne snalaziu se trenuto Partizan protiv zonske odbrane, Lesor pravi prekršaj u napadu. Na sreću po goste, promašuju njihovi rivali.

15' - Novi tajmaut Željka Obradovića! Veoma lako probijaju odbranu crno-belih igrači "SC derbija". Svakako da Partizanu ne koristi činjenica da je šutirao 1/9 sa distance, ali u odbrani posebno "škripi" pa i ne čudi što "Žoc" u ovim momentima grmi na svoj tim koji gubi sa 31:25.

Detalj sa utakmice SC Derbi - KK Partizan u ABA liga plej-ofu 2023 / Photo: SC Derby/Filip Roganovic

13' - Vraća se Partizan u život. Egzum poentira, i to uz prekršaj nad njim, pa s linije penala približava goste na 23:22.

12' - Loše su crno-beli otvorili drugu deonicu, posle nespretne ofanzivne akcije, primili su koš u kontranapadu i Željko Obradović je zatražio tajmaut kada je video da semafor pokazuje 23:19.

Kraj prve četvrtine, SC derbi vodi sa 21:19, uz blokadu Hadžibegovića nad Madarom pred zvuk sirene. Podsetimo, pobedi li autsajder, osmoplasirani iz ligaškog dela ABA sezone, stići će do 2:0 i eliminisati Partizan iz takmičenja. A kako crno-beli svojom odlukom neće igrati košarkaško prvenstvo Srbije, taj eventualni senzacionalni poraz označio bi i kraj sezone za KK Partizan. No, ima ovde još mnogo, mnogo da se igra... 

10' - Tek iz petog pokušaja Partizan daje trojku, Egzum za izjednačenje, 19:19

9' - Ne ide Partizanu... Lesor izlazi s loptom u aut, potom se prima koš, onda Željko Obradović vraća Smailagića u igru, a on promašuje, 19:16 je za domaćine

7' - Ne uspeva Partizan da preuzme vođstvo nakon Papapetruovog šuta s distance. Na semaforu je ostalo 15:14, posle čega je Zvonimir Ivišić zakucao loptu (na odlično dodavanje Tasića), pritom je mlada zvezda Studentskog centra faulirana, te će vođstvo svoje ekipe moći da uveća s linije penala na 18:14. Vraća se na parket Lesor, Smailagić izlazi.

6' - Posle televizijskog tajmauta Partizan je napravio seriju od 4:0, a onda su domaćini i izašli s loptom u aut. Rezultat je 14:13.

5' - Nova trojka domaćih, Hadžibegović je asistirao Slavkoviću, a ovaj iz levog ugla pogodio za 14:9.

5' - Odmah posle Ivišićevog ulaska, Željko Obradović na parket šalje Alena Smailagića koji je propustio prvi meč ovih rivala u plej-ofu. Trenutno je 8:7, a Smailagić je promašio trojku. Potom Flečer Megi pogađa s distance - 11:7.

4' - Ušli su Egzum umesto Madara, ali i, redovima Studentskog centra, junak prvog meča Zvonimir Ivišić.

3' - Odlazi SC Derbi na 3:7 posle Megijevog pogotka, ali odmah uzvraća Trifunović, a posle promašaja domaćih - i Panter, pa je nerešeno. Prilično borbena košarka na početku meča.

2' - Promašuje Panter sa distance, pa Madar sa poludistance. Ali, greše u međuvremenu i domaćini, pa je i dalje 2:3.

1' - Madar donosi 0:3 gostima, a Slavković to smanjuje na poen zaostatka.

19.01 - Startnu postavu domaćih čine Slavković, Pavličević, T. Ivišić, Megi, Hadžbigović, a za Partizan od početka igraju Madar, Trifunović, Panter, Ledej, Lesor.

Uoči meča

Podsetimo, serija se igra na dve pobede, a Studentski centar je u prvom meču predio spektakularno iznenađenje i pobedio sa 83:84.

- Znamo da je pred nama utakmica koja znači biti ili ne biti. Moramo da se spremimo i vratimo seriju u Beograd. Da bismo to uradili, potrebno je da igramo na daleko boljem nivou u odnosu na prvi meč. Bolje energetski, bolje motivaciono i daleko pametnije. Sve to je potrebno ukoliko mislimo da dođemo do pobede - rekao je trener Partizana Željko Obradović, a prenosi zvanični sajt kluba.

Košarkaš crno-belih Zek Ledej je istakao da su svi u njegovom timu svesni situacije.

- Plan utakmice je spreman i mi moramo ostati koncentrisani da ga sprovedemo do kraja. Igramo meč plej-ofa u kome je ulog sve ili ništa. Nema potrebe da pričamo o bilo čemu drugom ili bilo kakvoj dodatnoj motivaciji kada je ovakva situacija. Moramo biti na najvišem mogućem nivou u svakom trenutku od sada pa sve do kraja sezone - istakao je Ledej.

BONUS VIDEO: BARSELONA PROSLAVILA TITULE: Hiljade navijača pozdravilo fudbalere i fudbalerke tokom vožnje ulicama

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)