KAKAV SUSRET! Duško Vujošević i Bogdan Bogdanović oči u oči, devet godina posle famoznog davljenja (FOTO+VIDEO)

Novosti online

18. 05. 2023. u 13:42

DA nije bilo Duleta, pitanje je da li bi bilo i Bogdana. Duško Vujošević, tvorac mnogih košarkaša Partizana, iznedrio je i sada najboljeg srpskog beka Bogdanovića.

КАКАВ СУСРЕТ! Душко Вујошевић и Богдан Богдановић очи у очи, девет година после фамозног дављења (ФОТО+ВИДЕО)

FOTO: Ataimages

Godinu pre povratka "najvećeg" Jugoslovena i "rusofila" iz CSKA u Partizan, Bogdan je kod Vlade Jovanovića služio da popuni broj, a nekada i sedeo u civilu pored klupe. Skoro da nije ni postojao u konkurenciji internacionalaca i Danila Anđušića.

A onda se Dule vratio iz Moskve neobavljena posla i dobio u ruke ekipu za koju je on lično tvrdio da je možda i talentovanija od one Vlada Divca i Žarka Paspalja, koju je Vujošević 1988. godine odveo u Gan. Tu je iskusni trenerski vuk video Bogdanovića kao najtalentovanijeg u plejadi igrača koje je izbacio i u poslednjem mandatu. Dovoljno je reći Davis Bertans, Leo Vesterman, Žofri Lovernj, ali Bogdan je imao poseban tretman.

A Dule kad nekoga voli, to je skoro pa isto kao i da ste na drugoj, ružnijoj strani, da vas ne voli ili da ne kažemo ružniju reč - mrzi. Vujošević je fanatik u svakom smislu, pa je tako bilo sati i sati razgovora sa Bogdanovićem, minuta koje mu je dao na parketu a da ovaj nije zaslužio, slanja pre vremena u svlačionicu na meču sa MZT-om.

I sve se moglo podneti i svesti pod normalno proces pravljenja igrača kod Duleta do trenutka... Trenutka koji je ostavio veliki trag u srpskoj košarci, ali i na Bogdana da postane posle jedan od "najbezobraznijih" bekova Evrope, pa čak i šampion Starog kontinenta sa Fenerbahčemo. A to se desilo u Hali sportova, današnjoj Ranko Žeravica u junu 2014. godine, na meču Partizana i FMP-a. Učenik nije poslušao učitelja i palo je famozno davljenje.

Naime, tokom utakmice sa ekipom iz Železnika, šef stručnog štaba bio je nezadovoljan Bogdanovom igrom, koji se bunio na sudije pa dobio isključenje. A tada je pala roletna Vujoševiću, pa kada je mladi bek prilazio klupi, Duško ga je uhvatio za gušu i počeo da ga davi, što je šokiralo košarkašku javnost.

Možda je to nekada bilo normalno u nekom pre svetu, kada je trener bio i roditelj, pa je dozvoljeno bilo da te i "istuče", ali već 2014. godine je krenulo novo vreme u kome su Vujoševića razapeli, a on je pokušao da se opravda.

- Bogdan je pre mog povratka u Partizan bio 12. ili 13. igrač. Postigao je sve zahvaljujući radu u mom prisustvu. Sve igrače gledam kao roditelj. Ušao je u veliku nervozu i dobio tehničku grešku, posle rasprave - rekao je tada Vujošević.

Bogdanović je nekoliko godina kasnije, pre odlaska u NBA ligu, ispričao da Vujoševiću ne zamera, ali i da ne odobrava ono što je trener uradio.

FOTO: Ataimages

 

- Bilo mi je teško tad, u tom momentu, jer sam imao uvek specijalni odnos sa njim i ja sam mu uvek bio zahvalan i sad sam na svemu. On je "nenormalno" mnogo vremena posvetio meni i mom napretku i mojoj karijeri tako da ne mogu zbog tog poteza da mu zamerim nešto previše. Međutim, za mene to nije bio očinski potez, niti potez koji mi je pomogao u karijeri. Ne podržavam to, naravno, nasilje generalno - dodao je Bogdanović.

Pre skoro dve godine aktuelni košarkaš Atlanta houksa poslednji put je pomenuo Vujoševića u jednom intervjuu, ali je samo kratko rekao da nemaju nikakav kontakt.

- Ne čujem se sa Duletom - glasio je odgovor.

Nije, očigledno, Bogdan tada oprostio Duletu, a pitanje je da li je i sada kada su se sreli neplanski na događaju upriličenom u čast pevača Grua. Bio je to njihov prvi susret posle devet godina, od 2014. kad je Bogdanović napustio Humsku i otišao u Fenerbahče.

Pružili su ruku jedan drugom ruku, pozdravili se uz osmeh i malo proćaskali, a onda je svaki u svom društvu nastavio da prati dokumentarni film "Gru tu je", posvećen tragično nastradalom reperu, koji je bio veliki navijač Partizana i redovno je pratio mečeve košarkaša crno-belih u "Pioniru".

FOTO: Ataimages

 

Pozdrav učenika i učitelja koji je zakopao ratne sekire. Shvatiće Bogdan jednog dana Duleta, jer da nije bilo Vujoševića, ne bi bilo ni NBA Bogdanovića.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda