CRVENO-BELI KRAH: Zvezda se obrukala, usred Beograda je nokautirao poslednjeplasirani tim Evrolige!

Novosti online

24. 02. 2023. u 20:52 >> 20:55

CRVENA zvezda se nadala da će svoje Top 8 snove u Evroligi produžiti pobedom nad poslednjeplasiranim timom elitnog takmičenja, no Alba je, i pored ogromnog zaostatka, uspela da usred Beograda savlada srpskog i ABA šampiona - rezultat je na kraju, posle velikog preokreta, glasio 72:87.

ЦРВЕНО-БЕЛИ КРАХ: Звезда се обрукала, усред Београда је нокаутирао последњепласирани тим Евролиге!

FOTO: M. Vukadinović

Isprva je sve bilo kao u bajci za crveno-bele. Uživale su "delije" u bravurama svojih 13-plasiranih ljubimaca - bila su tu i atraktivna zakucavanja Filipa Petruševa, i majstorije Luke Vildoze na obe strane terena, ali, prednost od 13 razlike (25:12) brzo se istopila usled "tvrdoglavosti" gostiju. 


Jer, iako je Zvezda za prvih osam minuta osam puta naterala suparnika da izgubi loptu i kontrolisala skok-igru, kada je šut počeo da je "izdaje", rival je to jedva dočekao
Luis Olinde je nemački tim predvodio košgeterski, Maodo Lo sjanim prodorima, pa je tako zaostatak Albe splasnuo na 44:39 pred odlazak na veliki predah.


Ali, ništa lakše nije bilo za Crvenu zvezdu ni posle odmora. O tome možda najbolje svedoči činjenica da je nepuna dva minuta po povratku igrača na parket, Duško Ivanović morao da traži tajmaut jer se igra njegove ekipe potpuno raspala. Lo je počeo da se poigrava sa čuvarima, ubacio je u trećoj deonici deset poena, što je i podiglo samopouzdanje gostima, koji su preuzeli vođstvo.


Ono nije bilo veće od +2 sve do početka poslednje četvrtine, kada je naraslo na 61:66 posle novog niza grešaka domaćih. I novog ranog Ivanovićevog tajmauta.


Ali, ni to nije trglo njegove izabranike. Štaviše, tek krajem četvrtog minuta završne deonice Zvezda je dala prvi koš, nedugo zatim je isti strelac, Dobrić, dao još jedan, a kada je treći put u toj četvrtini domaćin poentirao, bilo je to kada je Petrušev "primakao" crveno-bele na 67:79. Alba se, prosto, naslađivala očajnim izdanjem šokiranog suparnika, kome ni pesma "delija" da će se Zvezdi pevati i kada gubi, nije bila dovoljna da se prene.

Možda i ne čudi, imajući u vidu šta je statisčki najgora odbrana Evrolige uradila Ivanovićevoj ekipi nakon prve deonice. A ne samo da je zaustavila Zvezdu na šutu 5/28 sa distance (Nedović je trojke šutirao 1/9, Dobrić 1/7, a Vildoza 1/6), već je i pored 16 izgubljenih lopti - sa 15 razlike pobedila usred nekadašnjeg "Pionira".

Crvena zvezda - Alba 72:82 (25:15, 19:24, 17:21, 11:27)

Crvena zvezda: Vildoza 10, Lazarević 4, Mitrović 8, Lazić, Martin, Dobrić 7, Ivanović 9, Nedović 11, Marković 2, Kuzmić 2, Petrušev 14, Bentil 5 
Alba: Lo 24, Pročida 11, Smit 8, Vecel 9, Matišek 3, Šnajder nije igrao, Olinde 13, Kumađe, Timan 9, Sikma 2p, 6as, Lamers 8, Blat

Tabela Evrolige

KRAJ! Zvezda - Alba 72:87

39' - Nova greška Zvezde, Maodo Lo odlazi na 24 poena košem iz kontre, 68:83 je na semaforu.

38' - Zvezda je dala samo četiri poena u 4. četvrtini, protiv najgore odbrane u Evroligi. Ta četiri je ubacio Dobrić. A onda, posle novog dugog čekanja na radost, "delije" su konačno aplaudirale - Petrušev pje postigao koš, fauliran. Rezultat? 67:79. A Zvezda je imala 13 razlike...

37' - Nije Marković uspeo da iznudi faul u napadu, pa je Lamers završio na liniji penala i bio je precizan oba puta.

36' - Još jednom Lo pogađa van linije 6,75. U velkom problema je Zvezda. Ne funkcioniše ni napad ni odbrana.

35' - Osmelio se Dobrić i krenuo na prodor. Upseo je da poentira. Ipak, radi Albino najjače oružje - šut za tri poena. Pogodio je Lo.

34' - Konačno poeni Zvezde. Mitrović je primetio da je Dobrić utrčao iza odbrane Albe, ovaj je to primetio i uposlio ga za lake poene.

33' - Loš napad posle minuta odmora i zakucavanje Proćide, a onda i pogodak Lamersa sa poludistance. Alba je napravila 10:0 seriju. Crveno-beli su i dalje bez poena u poslednjem kvartalu.

FOTO: M. Vukadinović

32' - Sjajan prodor Smita, a Zvezda dva minuta nije poentirala u poslednjem kvartalu. Tajm-aut je u ranoj fazi poslednje četvrtine morao da zatraži Duško Ivanović.

31' - Nevoratno. Sikma je imao tri ofanzivnog skoka i  dođe do poena. Vecel se potom izborio za dva penala nakon faula Markovića. Sada je oba puta bio precizan.

Zvezda - Alba 61:60

30' - Vecel je naterao Nedovića da ga faulira. Pogodio je jedno bacanje i to je bio poslednji koš u trećem kvartalu.

29' - Loša četvrtina Zvezde. Izgubio je loptu Vildoza. Ipak, dobro odbranu igraju crveno-beli u ovim trenucima. Dobar napad domaćih i poeni Lazarevića.

26' - Mnogo grešaka na obe strane, ali to je zbog ogromne borbenosti. Ivanović uspeva da donese prednost Zvezdi, a 16. poenom razigrani Lo donosi 57:58 gostima.

24' - Nedović promašuje, ali i Olinde (prvi put na utakmici). Poen prednosti za Albu, dok Mitrović nije dobrom fintom došao do osmog poena - 51:50.

23'  - Filip Petrušev daje trojku i Zvezda vodi, 47:45, mada Lo odmah pogađa za izjednačenje. Prvo od 0:0. A onda još jedno, jer je isti igrač pogodio, iako fauliran, nakon što je Mitrović bio precizan na drugoj strani terena - 49:49.

FOTO: M. Vukadinović

22' - Duško Ivanović ne može da veruje šta mu se dešava sa ekipom koja je vodila 13 razlike. Traži tajmaut već sada, posle dva minuta igre u drugom poluvremenu.

22' - Berlinski tim je košem Loa prišao na 44:43, a onda Zvezda gubi loptu i... Alba prvi put vodi,  jer Smit pogađa iz kontre - 44:45.

21' - Zvezda dvaput promašuje s distance i Alba prilazi na 44:41 košem na samom početku drugog poluvremena.

Kraj poluvremena. I to kakvog. Uživale su "delije" u bravurama svojih ljubimaca, zakucavanjima Filipa Petruševa, majstorijama Luke Vildoze, ali, prednost od 13 razlike (25:12) brzo se istopila usled "tvrdoglavosti" gostiju. Luis Olinde ih je predvodio košgeterski, Maodo Lo sjanim prodorima, pa otuda i aktuelnih 44:39 na semaforu.

20' - Nedović je uspeo da ukrade loptu gostima, da zakuca za 44:37, a onda je Lo protrčao kroz Zvezdinu odbranu i bio fauliran. Pola sekunde pre kraja druge deonice izvodi slobodna bacanja.

20' - Lo se lepim driblingom oslobodio Petruševa, no nije postigao trojku, pa Zvezda pokušava da preko pomenutog igrača uzvrati, no i on promašuje, ali izu reketa. Još 24 sekunde do kraja poluvremena, Lazarević pravi prekršaj. Zvezda vodi 42:37.

19' - Dvaput u nizu nije uspešan Petrušev, najpre je blokiran, u sledećoj akciji napravio greške u koracima, što Alba koristi da priđe na 42:37, a i da ima novi napad.

18' - Pet poena u nizu za Zvezdu! Vildoza je poentirao i bio fauliran, a nakon što je dao slobodno bacanje, uspeo je da koji sekund kasnije ukrade loptu gostima i postigne još jedan koš - 42:33 vodi domaćin, Alba traži tajmaut.

18' - Lazarović promašuje iz šuta sa osnovne linije, potom ofanzivni skok Zvezde, pa promašaj Nedovića za tri poena - i, Proćeda, Italijan u redovima Albe, primiče Albu na 37:33.

17' - Zvezda ne uspeva da nastavi svoju dobru mini-seriju, a Alba poentira dvaput u nizu, i to nakon sopstvenog promašenog zakucavanja - tajmaut traži Duško Ivanović, jer crveno-beli vode sa 37:31, a imali su i +13 (25:12).

15' - Sikma, koji je stigao do pete asistencije za devet minuta na parketu, omeo je Dobrića da postigne trojku, ali nakon promašaja gostiju, baš Sikma pravi svoj treći prekršaj - i to nad Bentilom koji je dao koš. A dao je i dodatno slobodno bacanje, pa je rezultat 37:27.

14' - Nakon što je Alba prišla na 32:25, usledile su dve odlične asistencije. Hasan Martin je sjajno proigrao Stefana Lazarevića za zakucavanje, a Sikma potom kroz noge svog čuvara (Bentila) omogućio Olindeu da poentira - 34:27. Potom Vildoza promašuje sa velike, velike distance...

13' - Odlazi Zvezda na 32:20, posle trojke Vildoze i pomenutih penala Markovića nakon nesportske greške.

12' - Dosuđena je nesportska lična Lou. A dok se izvedu slobodna bacanja, pogledajte najbolji potez sa ove utakmice, ono zakucanje Petruševa koje je diglo dvoranu na noge:

12' - Rasplamsala se borba, pogađa Zvezda posle malo komplikovanja jedne izgrađene akcije (koš je dao Vildoza), ali uzvraćaju gosti. I potom oba tima prave brzoplete greške, Zvezda gubi loptu, a potom Lo nehotično udara Markovića rukom po licu. Lopta za crveno-bele, a sudije pregledaju snimak.

12' - - Nesportska lična greška dosuđena je Luki Mitroviću, što Alba koristi da postigne poen sa linije penala, pa još dva prodorom Loa - 25:18.

11' - U hali je i "poseban gost", bivši Zvezdin košarkaš Marko Gudurić koji je sinoć zatrpao koš Partizana, presudio crno-belima, ali i istakao potom da je poseban osećaj pobeđivati "pred sjajnim navijačima".

Marko Gudurić na utakmici Zvezda - Alba / EuroleagueTV

Kraj četvrtine. Alba uz trojku Matišeka na kraju poslednjeg napada odlazi na predah između prve dve deonice sa samo deset poena zaostatka - 25:15.

10 - Upisao se u strelce i Nedović, i to trojkom - 23:12. Najveća prednost Zvezde dosad. A to onda raste na 25:12 (+13) posle slobodnih bacanja Petruševa.

9' - Tajmaut traži Izrael Gonzalez, jer njegova Alba gubi sa deset razlike (20:10) nakon trojke Nikole Ivanovića. Gosti su već sedam puta izgubili loptu usled odliče odbrane crveno-belih.

8' - Zvezda vodi sada sa 17:10 nakon što je Petrušev opet zakucao loptu u koš rivala, ali sada ne "preko" nekoga, već - tamo gde nije bilo nikoga, pošto se potpuno raspala odbrana Albe.

8'  - Ivanović iz porodora poentira, Zvezda vodi 15:8, a navijači zdušno pevaju "zgazi ih sve", oduševljeni kako u ovih nekoliko minuta igraju njihovi ljubimci (a naročito kako je Petrušev zakucao)

7' - "Delije" su na nogama. Nakon što su gosti prišli na 9:8, Filip Petrušev je fantastično zakucao preko izvrsnog odbrambenog igrača, Kumačea. Oduševljeni su navijači crveno-belih, a Zvezda vodi sa 11:8, što posle promašaja pomenutog košarkaša Albe, u kontri "raste" na 13:8 jer je Ivanović dodao Mitroviću, a ovaj poentirao.

6' - Ušla je Zvezda u mini-seriju loših poteza. Dobrić ne pogađa levim polu-horog šutem, ostaje 9:6. Nedugo zatim - tajmaut.

5' - Mitrović se odlično snalazi u suparničkom reketu, iz okreta pogađa za 9:4, a potom sa kolegama u odbrani tera Albu na čak četvrtu izgubljenu loptu. No, kako je i Zvezda izgubila loptu, i to na centru igrališta, Lo iz kontre smanjuje zaostatak gostiju na 9:6.

4' - Osvežio je ekipu Duško Ivanović, posle Petruševa, koji je odmenio Bentila koji je upao u vrlo rane probleme s faulovima, u igri je sada i Mitrović, koji nije uspeo da dovoljno brzo interveniše u odbrani i Olinde svojim drugim pogotkom približava Albu na 7:4.

4' - Uz gromoglasnu podršku sa tribina, Zvezda ponovo odlično igra odbranu, Branko Lazić nije dozvolio rivalima da upute šut u završnim sekundama vremena predviđenog za ofanzivnu akciju i lopta pripada Zvezdi (koja potom ne poentira, jer Dobrićev prodor nije krunisan pogotkom iz polaganja).

3' - Posle dva i po minuta igre, Zvezdin Ben Bentil napušta igru jer već ima dva prekršaja.

3' - Sikma lukavo, dodavanjem iza leđa kada je bio udvojen, omogućava Olindeu da poentira, ali se Zvezda vraća na +5 pogotkom Dobrića - 7:2.

3' - Dobrić daje trojku uz zvuk sirene za kraj napada Zvezde - 5:0.

2' - Iskusni Sikma je izgubio loptu dok ga je na levoj strani reketa čuvao Luka Vildoza. Zvezda u novom napadu

1' - Prve poene na meču postiže Bentil, i to sa linije za slobodna bacanja - 2:0

1' - Utakmica je počela! Alba ima uvodni napad.

Košarkaši Albe i Crvene zvezde pred početak duela u Evroligi / EuroleagueTV

18.58 - Tradicionalno, "delije" pesmom nadjačavaju himnu Evrolige

Delije pevaju tokom himne Evrolige na utakmnici Zvezda - Alba / EuroleagueTV

18.57 - Startna petorka Zvezde je: Vildoza, Lazić, Dobrić, Bentil, Kuzmić, a za goste najpre igraju Lo, Smit, Olinde, Sikma, Lamers.

18.56 - Izrael Gonzalez, trener Albe, i Duško Ivanović, vodili su ekipe jedan protiv drugog četiri puta. Rezultat je 2:2.

18.54 - Zagrevanje je gotovo, u toku je predstavljanje ekipa.

18.50 - Navijači Zvezde su uvereni da će početi "povratak otpisani" baš od ove utakmice. Podsetimo, crveno-beli su 13. na tabeli, a u plej-ofu ima mesta samo za osam najboljih ekipa.

18.44 - Ovako je izgledao izlazak košarkaša Zvezde na parket:

17.44 - Iako ima još više od sat vremena do početka utakmice, navijači već polako popunjavaju tribine:

17.26 - Kad smo već kod Ivanovića, on je na vrlo duhovit način i počeo da najavljuje današnju utakmicu, o čemu su vam "Novosti" već pisale i što možete pogledati kada kliknete OVDE.

17.24 - "I da odemo na severni pol, imali bismo podršku" - trener Zvezde Duško Ivanović oduševljen "delijama", a evo i zašto:

16.53 - Evo i kako trenutno izgleda tabela Evrolige:

16.45 - Dobar dan i dobrodošli na prenos meča između šampiona Srbije i ABA lige i gostiju iz Berlina.

Važnost duela

Crvena zvezda je trenutno na učinku 11-13 u elitnom takmičenju i zauzima 13. mesto, ali joj je željeno osmo, na kome je trenutno Partizan, "udaljeno" samo dve pobede. Svaka utakmice je, dakle, izuzetno bitna, a prilike poput igranja protiv poslednjeg na tabeli, što Alba jeste (imao samo šest pobeda dosad) Zvezda ne bi smela da ispusti.

Petrušev upozorava: "Ni ne okrenete se, a oni već šutiraju trojku"

Zvezdin košarkaš Filip Petrušev je posebno istakao kvalitetnu igru rivala u tranziciji koji je često napada završava u ranoj fazi napada.

- Veoma bitna utakmica za nas, da eventualnom pobedom potvrdimo veoma važnu iz Tel Aviva. Iako smo na papiru možda favoriti, oni su nezgodna ekipa, koja igra prepoznatljivu brzu igru u tranziciji, na veliki broj poseda, što moramo da iskontrolišemo. Unutrašnju liniju im čine veoma iskusni igrači, pogotovu Sikma i Timan, ali treba da zaustavimo njihovu tranziciju u kojoj su veoma dobri. Ni ne okrenete se, već su izveli loptu i šutiraju za tri poena, to je glavna stvar koju moramo da zaustavimo. U jedan na jedan odbrani ćemo biti okej. Definitivno idemo na pobedu - rekao je Petrušev.

Zna jedan od najboljih igrača Zvezde šta ekipa ne sme da radi protiv tima Izraela Gonzalesa.

- Ne terba da ulazimo u jurnjavu sa njima, već da igramo dobru odbranu i posle u napadu iz dobre odbrane kontrolisano uzimamo dobre šuteve. Naši dobri šutevi i njihovi nisu isti. Uzimaju ih sa 7-8 metara preko ruke, a mi želimo da uzimao što bolje šuteve.

Nema sumnje da je osvajanje Kupa Radivoja Koraća podiglo samopouzdanje crveno-belima.

- Daje nam samopouzdanje i malo veću rasterećenost, ali nismo još ništa uradili. Osvojili smo trofej, ali tek ide najbitniji deo sezone. Ne smemo da gubimo fokus - zaključio je Petrušev.

BONUS VIDEO: Atmosfera sa večitog derbija u Kupu Radivoja Koraća

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (4)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata