"U SRBIJI SE POSTAJE KOŠARKAŠ, A MLADI SANJAJU NBA": Miroslav Muta Nikolić "bez dlake na jeziku" o problemima naših talenata

Novosti online

29. 09. 2022. u 21:54

OVOG vikenda startovaće novo izdanje Košarkaške lige Srbije. Tim povodom nekadašnji selektor nacionalne selekcije Srbije - Miroslav Muta Nikolić govorio je o važnosti ovog takmičenja koje je kroz dugu istoriju proizvelo sijaset budućih članova reprezentacije.

У СРБИЈИ СЕ ПОСТАЈЕ КОШАРКАШ, А МЛАДИ САЊАЈУ НБА: Мирослав Мута Николић без длаке на језику о проблемима наших талената

FOTO: N. Paraušić

U poslednje vreme mnogi ljubitelji košarke zabrinuti su za budućnost magične igre pod obručima u našoj zemlji, i navode da Srbija više ne proizvodi ni blizu onoliko talenata koliko je to ranije bio slučaj.

– Talenata u Srbiji ima. Pratim šta se dešava u malim sredinama u unutrašnjosti i zaista ima perspektivne dece. Ono što im je potrebno je minutaža na prelasku iz juniorske u seniorsku konkurenciju i mislim da te dragocene minute mogu da dobiju upravo u domaćoj ligi – konstatuje Nikolić i dodaje:

– Ne mogu svi da igraju u Crvenoj zvezdi i Partizanu i to svima mora da bude jasno. Neophodno je da sazrevaju, da se razvijaju u malim klubovima, da skupljaju iskustvo, da se ne izgube. Mladi treba da shvate da se u Srbiji postaje košarkaš. Svi oni sanjaju odlazak u NBA, i to je u redu, ali ako pogledaju samo malo u prošlost videće da su i Jokić i Bogdanović postali igrači u Srbiji.

Foto: N.Paraušić

Prosek godina u KLS prošle sezone bio je 22,7 a trofejni strateg nema dilemu da je to pravac kojim treba i dalje da ide domaće takmičenje:

– To je pozitivan trend. Mi moramo da forsiramo mlade igrače. Dobra stvar je što se situacija u KLS ligi popravlja i mislim da će to biti sve atraktivnije takmičenje tim mladim igračima, da neće odlaziti u zemlje u regionu, da se jure po Bugarskoj ili Mađarskoj, već će birati da se razvijaju u Srbiji. Ima pozitivnih pomaka. Verujte mi dobro se radi, ima i dobrih trenera, to je ohrabrujuće i uliva optimizam u budućnost srpske košarke. Uvek sam se borio za našu ligu i to ću nastaviti da činim, jer domaće takmičenje treba da bude baza odakle će naši veliki klubovi da crpe igrače.

Finansijska situacija u KLS ligi se popravlja, što posebno raduje popularnog "Mutu".

– Posle mnogo godina KLS je dobio naslovnog sponzora. To je umanjilo toškove klubovima. Siguran sam da se rukovodstvo lige na tome neće zadržati i da će nastaviti da radi u tom pravcu i da će se uslovi konstatno poboljšavati – naglasio je Nikolić.

Uvertira za početak Košakaške lige Srbije bio je skup koji je pre desetak dana održan na Staroj planini gde su se okupili treneri svih timova, kao i sva službena lica – sudije i delegate:

– Sjajna stvar i mislim da bi takvi skupovi trebalo češće da se održavaju. Višestruka korist je ostvarena, jer ne samo da smo imali predavanja o novim FIBA pravilima, već smo bili u prilici da razmenimo mišljenja, ali i da gradimo međusobno poverenje – zaključio je Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta