DVE DECENIJE OD ISTORIJSKOG USPEHA: Indijanapolis za pamćenje - Na današnji dan Jugoslavija je pokorila planetu

Novosti online

08. 09. 2022. u 16:29

NA današnji dan pre 20 godina Jugoslavija je pokorila planetu i tako osvojila poslednje zlatno odličje za našu zemlju.

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД ИСТОРИЈСКОГ УСПЕХА: Индијанаполис за памћење - На данашњи дан Југославија је покорила планету

FOTO: KSS

Tada je u meču za najsjajnije odličje pobeđena Argentina sa 84:77 posle produžetka. A put do trofeja naša selekcija krenula je iz A grupe u kojoj je bila sa Angolom, Kanadom i Španijom. Angola je pobeđena sa 113:63, u drugom kolu smo izgubili od Španije 69:71, a u trećem savladali Kanadu 87:71.

U drugu fazu takmičenja po grupama prošle su po tri ekipe iz svake grupe, pa smo se u novoformiranoj grupi E našli sa Portorikom, Španijom, Brazilom, Turskom i Angolom. Izgubili smo od Portorika 85:83, pobedili Brazil 90:69 i Tursku 110:78.

Nakon toga usledio je četvrtfinalni okršaj i čuvena pobeda nad SAD i to na njihovom terenu u Indijanapolisu. U polufinalu je, prema očekivanjima, pao Novi Zeland – 89:78.

Meč za zlato bio je veoma uzbidljiv, a Jugoslavija je uspela na pleća da obori i "gaučose" i dođe do najvećeg uspeha u poslednjih 20 godina.

Zlatnu medalju Jugoslaviji su tada doneli Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević i Milan Gurović. Tim je sa klupe vodio selektor Svetislav Pešić.

"Novosti" su tada bile na licu mesta, a ovako je izgledala naslovna strana našeg lista nakon ogromnog uspeha.

FOTO: Novosti

Sada dve, decenije kasnije, Srbija sa nekim novim snagama pokušava da dođe do evropskog zlata. Sličnost je ta da je i sada na klupi nacionalnog tima trofejni stručnjak, a u timu je i najbolji igrač sveta Nikola Jokić.

Podsetimo, "orlovi" večeras od 21 sat igraju protiv Poljske poslednji meč grupne faze posle kojeg će se znati da li će kao prvi ili drugi proći u narednu fazu takmičenja.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije koji će se pamtiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DONČIĆ, ŠEJ ILI JOKIĆ? Poznato kada NBA dodeljuje MVP nagradu