TO NIJE KOŠARKAŠKO ČUDO, TO SU SRBI! "Orlići" gubili sa 17 razlike, pa pobedili i prošli u polufinale Evropskog prvenstva (VIDEO)

Novosti online

04. 08. 2022. u 16:53 >> 22:00

U četvrtfinalu Evropskog prvenstva za igrače do 18 godina starosti u Izmiru, košarkaška reprezentacija Srbije napravila je pravi podvig.

ТО НИЈЕ КОШАРКАШКО ЧУДО, ТО СУ СРБИ! Орлићи губили са 17 разлике, па победили и прошли у полуфинале Европског првенства (ВИДЕО)

FOTO: FIBA.Basketball

Nakon tri pobede u grupi (lekcije Sloveniji, pa onda i prilično impresivnog nastupa protiv Grka, te lakog posla protiv Češke), usledile su bravure protiv Crne Gore, pa neverovatna košarkaška drama u borbi za polufinale.

Na kraju nestvarnog meča, izabranici selektora Vladimira Đokića su pobedili i vršnjake iz Izraela, iako su u jednom trenutku gubili sa 17 poena razlike.

Konačan rezultat glasio je 68:62 u korist Srbije.

A kako se samo do njega došlo, priča je za sebe...

Isprva ništa nije išlo kako su se "orlići" nadali. U prvom poluvremenu su šutirali s distance 1/11, za dva poena 7/20, a uz tih 25,8% "uspešnosti" iz igre, nisu briljirali ni sa linije penala - svega 5/11.

Rivali su bili prilično bolji, pa su uz 10/24 za dva, odnosno 6/17 za tri, izgradili čak 39:22 pred odlazak na veliki predah.

Činilo se da će se sve dileme rešiti u uvodnih pet minuta treće deonice, ali iako su naše košarkaške nade tada primile samo dva poena, dale su - tek šest. Pa opet, i pored toga što su drugo poluvreme "orlići" otvorili uz šut s distance 1/5, a 1/3 kada se radi o dva poena, prionuli su na svoje najveće oružje.

Veru u timsku igru.

Ona ih je iz minuta u minut vodila ka čudu.

Zapravo, košarkaška čuda baš i ne mogu tako da se nazovu kada se radi o srpskoj verziji ove igre, u kojoj je posvećenost ogromna od najmanjih nogu, kada se i sami igrači (i igračice!), i njihovi roditelji, ali i treneri odriču mnogo toga da bi se pravilno izgradilo ono što košarku čini lepom - timski duh, protkan požrtvovanošću, a savršenom uigranošću.

To je, uz veru da je čak i "nemoguća misija" - moguća, donelo preokret o kome će se pričati.

Sredinom četvrte deonice juniori Srbije su preuzeli vođstvo, potom je usledila dramatična završnica u kojoj je dugo na snazi bio rezultat od +4 za naše košarkaše nade, da bi pogodak Šarenca doneo šest razlike, a brza trojka Bermana to smanjila na 65:62 uz 57 sekundi do poslednjeg zvuka sirene.

Lazar Đoković je sledeću akciju iskoristio da, na asitenciju Ilije Milijaševića, donese +5 Srbiji, što Izraelci i pored zatraženog tajmauta nisu uspeli da nadoknade u preostalih pola minuta.

Najbolji u našoj juniorskoj selekciji bili su Ilija Milijašević sa 16 poena i osam asistencija, Marko Šarenac sa 14 poena i 11 skokova, Đorđe Ćurčić sa 13 poena, te Jovan Ristić koji je uz šest poena imao i deset skokova. U izraelskoj ekipi istakli su se Noam Jacov sa 17 poena i Joav Berman sa 10, a obojica su imala po deset skokova.

Juniorska reprezentacija Srbije igraće u subotu od 18.15 u polufinalu protiv Španije, koja je sa 72:59 pobedila Italiju. Rafael Viljar sa 15 poena, te po pet asistencija i skokova, bio je najbolji igrač "furije", po 14 poena ubacili su Žordi Rodrigez (uz osam asistencija, te po šest skokova i izgubljenih lopti) i Izan Almansa (koji je imao i 12 skokova), a svestranu partiju pružio je i Ab Sedik Garbua - 10 poena, sedam skokova, po dve asistencije i osvojene lopte.

Drugi polufinali par čine Turska i Slovenija.

Bonus video: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina