SRBIJI PREDVIĐAJU ZLATO NA MUNDOBASKETU: Talenat, veština, inteligencija i kvalitet su na strani "orlova"

Grujica KELIĆ

31. 07. 2022. u 09:00

JOŠ samo 32 dana ostala su do starta Evropskog prvenstva u košarci, a prema spiskovima koji su selektori obelodanili, praktično sve selekcije će u Nemačku, Gruziju, Češku i Italiju, zemlje domaćine predstojećeg šampionata, stići sa najjačim sastavima.

СРБИЈИ ПРЕДВИЂАЈУ ЗЛАТО НА МУНДОБАСКЕТУ: Таленат, вештина, интелигенција и квалитет су на страни орлова

FOTO: N. Paraušić

Ako pitate svetske bukmejkere, nešto jači roster od konkurencije imaće naš nacionalni tim, koji je postavljen za prvog favorita da se 18. septembra nađe na pobedničkom postolju (kvota 3.85). Selektor Svetislav Pešić će na raspolaganju imati najveći mogući kvalitet (pripreme počinju 5. avgusta) predvođen dvostrukim MVP NBA lige Nikolom Jokićem, koji će debitovati u reprezentativnom dresu na kontinentalnim šampionatima.

Uz centra Denvera, deo tima biće i najbolji evropski plejmejker i dvostruki uzastopni osvajač Evrolige Vasilije Micić, kao i MVP Evrokupa Miloš Teodosić uz novu akviziciju Barselone Nikolu Kalinića, centra moskovskog CSKA Nikolu Milutinova, Vladimira Lučića iz Bajerna, šampiona NBA Nemanju Bjelicu kao i perspektivnog Oklahominog Alekseja Pokuševskog.

Kada se tako pogleda, jasno je zašto prognozeri vide "orlove" na vrhu. Talenat, veština, inteligencija i kvalitet koji je sakupljen u srpskom timu oduzima dah. Jedini deo ovog supertima koji će nedostajati biće Bogdan Bogdanović, koji zbog operacije kolena neće biti u mogućnosti da pomogne.

Upravo će bek Atlante uz crnogorskog centra Nikolu Vučevića (odmor), španskog plejmejkera Rikija Rubija (povreda) i francuskog dua Nando de Kolo - Nikola Batum (odmor) činiti kvintet zvezda koji će propustiti turnir. Svi ostali biće na mestu dešavanja, željni za borbu do "krvavih kolena" i poslednjeg sudijskog zvižduka.

Drugi favorit, ujedno i branilac titule iz 2017. godine, Slovenija će imati jednog od najboljih košarkaša današnjice Luku Dončića i Gorana Dragića, koji će se oprostiti od reprezentacije na ovom takmičenju.

Aktuelni svetski šampion Španija uz proverene snage Rudija Fernandeza, Serhija Ljulja, braću Ernangomez biće ojačan naturalizovanim američkim plejmejkerom Lorencom Braunom i novom zanimljivom generacijom mladih talenata kao što su Usman Garuba, Santi Justa i Huan Nunjez.

Najviše ambicije ima i Grčka sa "čudom prirode", Milvokijevim asom Janisom Adetokumbom, kojem će asistirati vremešni Kostas Slukas, Nik Kalates, Kostas Papanikolau uz Amerikanca Tajlera Dorsija.

Francuska napada evropski tron sa Goberom, Furnijeom, Okoboom, Maledonom, Jabuseleom, Litvanija sa Valančijunasom, Grigonisom, Jokubaitisom i Sabonisom....

U maksimalnom kapacitetu će biti i Nemačka (Šreder, Lo, Tajs, Vojtman, braća Vagner), Italija (Galinari, Meli, Datome, Polonara, Fontekio), Hrvatska (Bogdanović, Zubac, Hezonja, Žižić, Šarić, Smit) i Turska (Larkin, Osman, Šanli, Korkmaz, Jurtseven, Šengun).

Jasno je da će se "pucati iz svih oružja", sve najbolje što evropska reprezentativna košarka može da ponudi biće združeno na jednom mestu, a mi usled nedavnih loših rezultata iz kvalifikacija za SP 2023. moramo ovu nalepljenu etiketu da potpuno zanemarimo i ozbiljno prionemo na rad. Jer, i na Mundobasket u Kinu pre tri godine smo otišli kao prvi favoriti i u praktično već slavljeničkoj atmosferi, a vratili se bez medalje kao petoplasirani i sa valjda nekom naučenom lekcijom. 

GLIŠIĆ DELI PRAVDU

ALEKSANDAR Glišić biće jedini arbitar iz Srbije koji će suditi utakmice na predstojećem EP. Njemu će ovo biti drugi Evrobasket nakon prošlog iz 2017. u Istanbulu. Srpski arbitar delio je pravdu i na SP u Kini 2019. i na prošlogodišnjim OI u Tokiju.

ULAZNICE OD 20 DO 60 EVRA

NAŠA reprezentacija će utakmice grupne faze igrati u Pragu, a cene ulaznica za mečeve koji će se odigrati u "O2 areni" (kapacitet: 16.805) kreću se između 20 i 60 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)