KOŠARKA NA JADRANU SE IGRA ZA PONOS: Poznato koliko klubovi širom Evrope zarađuju po sezoni

Александар Илић
Aleksandar Ilić

16. 06. 2022. u 12:37

DOK klubovi u evropskoj košarci ulažu milione za pravljenje timova, od toga osim ponosa i plasmana u Evroligu mnogi imaju malo toga, a kada je u pitanju Evroliga, nemaju apsolutno nikakavu finansijsku satisfakciju.

КОШАРКА НА ЈАДРАНУ СЕ ИГРА ЗА ПОНОС: Познато колико клубови широм Европе зарађују по сезони

FOTO: M. Vukadinović

Specijalizovani košarkaški portal "BasketNews" je doneo istraživanje o tome koliko se u devet najjačih liga zarađuje.

Bonusi zavise od takmičenja, samo nekoliko liga ima bonuse za osvajanje trofeja, ali u većini liga nagrade zavise od TV prava i sponzora.

Ubedljivo najprofitabilnija je španska Endesa liga

Od 2015. godine vrtoglavo je krenuo uspon španske košarke, koja zarađuje više od 30 miliona evra, a novac se distribuira među klubovima.

Osvajač lige pride dobija 900.000 evra, prenosi portal. Najveći deo ide od TV prava, koja su donosila u 2020. sezoni 13,1 milion, dok je pet godina ranije taj iznos bio 4,5 miliona.

Slična je situacija i u Grčkoj, koja ima saradnju sa nacionalnom televizijom. Zarada zavisi od TV rejtinga klubova i završnog plasmana na kraju sezone.

Panatinaikos i Olimpijakos prihoduju po milion, a ostali timovi 500.000 evra. Dodatnih 100.000 dobija osvajač trofeja.

FOTO: Printskrin/BasketNews

U Turskoj sve zavisi od konačnog plasmana, dok osvajač lige dobija 400.000 evra.

Primera radi, u Litvaniji klubovi dele među sobom 554,5 hiljada evra u bonusima, zavisno od plasmana i broja pobeda, dok šampion zaradi dodatnih 76,5 hiljada evra.

U Izraelu plej-of timovi dobijaju novčanu nagradu zavisno od konačnog plasmana, 110.000 evra dobija prvoplasirani, šampionu pripada 600.000, a liga ima godišnji prihod od 10 miliona evra.

Navijačima na ovim prostorima je najzanimljivija regionalna, ABA liga, koja poput nemačke, italijanske i francuske ne daje dodatne podsticaje za završne plasmane.

Što se Nemaca i Italijana tiče, oni bonuse ravnopravno raspoređuju među timovima, primera radi u Nemačkoj svi klubovi dobijaju 250 hiljada evra, a u Italiji 125 hiljada.

Dok Jadranska i Francuska liga ne vrše ni podelu novca zarađenog od TV prava, što u suštini znači da klubovi isključivo igraju za ponos i eventualni plasman u Evropu.

BONUS VIDEO: Navijači Zvezde pružili podršku igračima pred majstoricu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)