KAKAV POTEZ! CSKA se iz Moskve seli u Beograd, Rusi se uzdaju u svoju "A" licencu ali i u Srbiju?

Novosti online

17. 05. 2022. u 18:54

RAT u Ukrajini je doveo do snažnog zapadnog udara sankcijama na Rusiju, a i na ruski sport. U košarkaškom klubu CSKA iz Moskve ne postoji dilema - "armejcima" je mesto u Evroligi (iz koje su izbačeni u paketu pomenutih sankcija), ali ruski klub koristi mnogobrojne resurse kako bi isterao pravdu.

КАКАВ ПОТЕЗ! ЦСКА се из Москве сели у Београд, Руси се уздају у своју А лиценцу али и у Србију?

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Advokat CSKA, Ana Antselovič, u razgovoru za ruske medije istakla je da "A" licenca, koju klub poseduje, važan faktor tokom pregovora sa Evroligom.

– Pretpostavljam da će slučaj završiti pred Sudom za sportsku arbitražu. Evroliga pokazuje jasnu želju da ne dozvoli ruskim klubovima da učestvuju u njenim takmičenjima, ali CSKA može da se pozove na činjenicu da ima A licencu koja ne može tek tako da se opozove. Sa druge strane je i pitanje kako ta licenca garantuje učešće u upravljačkim poslovima, ali ne i takmičenjima. I to je upravo nešto što se raspravljalo i u drugim međunarodnim organizacijama, na primer u FIFA i UEFA. Mislim da će sve strane izneti svoje stavove i prepustiti Sudu da donese odluku. Svaki slučaj, bez obzira na brojne sličnosti, je poseban. I biće posebno i razmatran. A licenca čini poziciju CSKA drugačijom i nadamo se da bi mogla da donese pozitivan ishod ili da će bar komlikovati rad drugoj strani koja će morati da dokaže da ova vrsta licence ne bi trebalo da bude uzeta u obzir – ističe pravnica ruskog kluba.

CSKA želi da igra u Beogradu

Ruski velikan spreman je da svoje mečeve igra van Moskve, a “domaći teren” koristio bi u prestonici Srbije.

– Naravno, naša je velika želja da igramo u Evroligi, ali to samo po sebi nije dovoljno pošto mnogo faktora utiče na ovakvu odluku, pogotovo politički. Ruski sport je u teškoj situaciji, sada je trend izbacivanje Rusa iz takmičenja. Naše fudbalske klubove i reprezentaciju suspendovala je UEFA, hokej se igra bez Rusa i čak nas je Evroliga izbacila – poručio je prvi čovek kluba Andrej Vatutin.

Ali...

– Rusija nema TV prava na Olimpijske igre 2026. i 2028. godine. Da budemo iskreni, preživećemo ovo, ali teško se razvijamo. Mi smo podneli zahtev da igramo Evroligu u sezoni 2022/2023, pismo je dobio bord i deoničari i spremni smo sa našim kolegama da diskutujemo o svemu. Razmatramo da domaće mečeve igramo u Beogradu ili Istanbulu jer mi kontakt sa Evroligom nismo prekidali tokom cele ove situacije - naglašava Vatutin.

BONUS VIDEO: OVO JE NAŠ NBA MVP: Nikola Jokić ušao u istoriju, a hteo je da bude nešto drugo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FINALE PRE FINALA: Jokić protiv Lebrona za Kraljevsku krunu (VIDEO)