NBA ODALA PRIZNANJE LEGENDAMA: Medžik DŽonson i Leri Bird "kumovi" novih MVP nagrada - za najbolje igrače finala po konferencijama (FOTO/VIDEO)

O. M.

13. 05. 2022. u 17:00

RUKOVODSTVO košarkaške NBA lige predstavilo je nove nagrade koje će se ubuduće dodeljivati najboljima u finalima Konferencija.

НБА ОДАЛА ПРИЗНАЊЕ ЛЕГЕНДАМА: Меџик Џонсон и Лери Бирд кумови нових МВП награда - за најбоље играче финала по конференцијама (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Tviter

Nagrade za pobednika konferencija, kao i za najbolje igrače finalnih serija Istoka, odnosno Zapada, dobiče su ime po četiri legendarna košarkaša NBA.

MVP finala Istočne konferencije nosiće ime po Leriju Birdu, zvezdi Boston seltiksa, dok će se nagrada za najkorisnijeg igrača finala Zapadne konferencije zvati po legendi Lejkersa, Medžiku Džonsonu.

Leri Bird i Irvin "Medžik" Džonson najzaslužniji su za stvaranje modernog imidža NBA njihovom individualnom briljantnošću i uspesima timova koje su predvodili tokom osamdesetih godina. Dvema legendama odajemo počast uvođenjem trofeja nazvanim po njima, koji će se godišnje dodeljivati najbnoljim igračima finalnih serija Istočne i Zapadne konferencije - piše u objavi NBA lige na Tviteru.

Leri Bird, koji je tri puta uzastopno bio MVP ligaškog dela sezone (1984-86), a dva puta najkorisniji igrač velikog finala (1984, 1986), zahvalio se Ligi što je na ovaj način obeležila njegove uspehe. Boston je pod Birdovim vođstvom na parketu osvojio tri titule NBA šampiona a čak osam puta igrao u finalima Istočne konferencije.

- Izuzetno sam počastvovan što je moje ime povezano sa trofejem MVP finala Istočne konferencije - rekao je Bird, 12-struki Ol star igrač i član originalnog Drim tima iz 1992.

Njegov saigrač sa OI u Barseloni i veliki rival na parketima NBA tokom 80-ih godina 20. stoleća, Medžik Džonson, takođe je tri puta bio MVP lige (1987, 1989-90) ali i isto toliko puta najkorisniji igrač finala (1980, 1982, 1987). Lejkersi su u eri MEdžika Džonsona osvojili čak deset titula šampiona NBA, pet ih je Džonson osvojio kao igrač i još pet kao funkcioner franšize.

- Počastvovan sam što će moje ime biti na trofeju za najkorisnijeg igrača Zapadne konferencije. Nagrađeni košarkaš moraće da blista i u odbrnai i u napadu i da pomaže saigračima da unaprede igru tima, kao i da ima liderske sposobnosti da odvede ekipu do najvišeg postolja - izjavio je Medžik.

Imenovani su i trofeji za pobednike konferencijskih final. Trofej Oskara Robertsona pripašće pobedniku Zapadne konferencije, a onaj s imenom Boba Kuzija pobedniku Istočne konferencije.

Robertson je legenda Sinsinati Rojalsa (Sada Sakramento kingsa) i Milvoki baksa, A Bob Kuzi je bio prva zvezda Bostona i lider ekipe do dolaska Bila Rasela (po kome se zove trofej za MVP finala). Karijeru je okončao 1963, ali se vratio na parket 1970. kao igrač-trener Sinsinati rojalsa gde je bio saigrač upravo Oskaru Robertsonu.

BONUS VIDEO - Srbija je ponosna: Fotografija MVP Jokića na Geneksovoj kuli


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna